SRN a USA dodají Ukrajině tanky; Kyjev krok vítá, Moskva kritizuje

foto Německý tank Leopard 2A6.

Berlín/Kyjev/Moskva/Washington - Německo poskytne Ukrajině moderní tanky Leopard 2 a umožní to i dalším zemím. Očekávaný krok, který symbolizuje změnu dlouhodobého německého postoje, dnes v Berlíně oficiálně potvrdil kancléř Olaf Scholz, podle něhož je cílem Ukrajinu rychle vybavit dvěma prapory leopardů. To by napadené zemi mělo výrazně pomoci ve válce s Ruskem. Moskva rozhodnutí Berlína kritizovala jako extrémně nebezpečné, naopak Kyjev je za něj "upřímně vděčný" a kvitují ho i západní spojenci. USA později oznámily, že Kyjevu dodají 31 pokročilých tanků M1 Abrams.

Rozhodnutí o dodávce tanků oznámil Scholz na zasedání vlády a posléze o něm informoval i Spolkový sněm. V prvním kroku Německo dodá 14 tanků Leopard 2A6. Počítá s tím, že leopardy pošlou Ukrajině i další země. Svolení Berlína k tomu je nutné, protože jinak není možné tyto v Německu vyrobené tanky vyvážet do třetích zemí. S dodávkami leopardů východoevropské zemi počítá například Polsko, Finsko nebo Nizozemsko, uvažují o něm i některé další země jako třeba Španělsko. Norsko po oznámení Berlína uvedlo, že Kyjevu dodá tanky typu Leopard 2A4, a počítá i s výcvikem ukrajinských vojáků.

Scholz dnes Kyjevu přislíbil i další podporu. Zároveň občany ujistil, že Berlín jedná ve shodě se spojenci a učiní vše, aby předešel zavlečení NATO do války s Ruskem. SRN se po začátku invaze zdráhala dodávat Ukrajincům německé zbraně, neboť z historických důvodů nechtěla, aby zabíjely ruské vojáky, postupně však i pod tlakem spojenců učinila výrazný obrat.

Výcvik ukrajinských tankistů v Německu začne v brzké době. Příprava na předání tanků podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse zabere tři až čtyři měsíce.

Také americký prezident Joe Biden dnes oznámil, že USA v řádu několika měsíců dodají Ukrajině 31 pokročilých tanků M1 Abrams. Americké tanky podle něj Ukrajině pomohou "manévrovat v otevřeném terénu". Dodal, že krok nepředstavuje hrozbu pro Rusko, a pochválil Německo za jeho rozhodnutí. "Rusko si myslelo, že budeme rozdělení," uvedl Biden o USA a jejich evropských spojencích. "Jsme ale plně, naprosto a důkladně jednotní," dodal.

Ruské velvyslanectví v Berlíně německé rozhodnutí označilo za extrémně nebezpečné. Povede podle něj k dalšímu vyhrocení konfliktu. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová uvedla, že dodávky zbraní na Ukrajinu jsou součástí dopředu naplánované války proti Rusku. Šéf obranného výboru horní komory ruského parlamentu Viktor Bondarev zase prohlásil, že dodávky německých tanků Leopard 2 a strojů Abrams americké výroby na Ukrajinu nebudou hrát nijak důležitou roli.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož země o německé tanky poprvé žádala už loni v březnu, poděkoval Scholzovi a německým občanům. Později vyjádřil vděk i Bidenovi za rozhodnutí dodat Ukrajině tanky Abrams. Jde podle něj o důležitý krok na cestě k vítězství a osvobození Ukrajiny. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba rovnou vyzval země, které tanky Leopard 2 mají, aby jich Ukrajině poskytly co nejvíce. Kulebův náměstek Andrij Melnyk má za to, že by teď západní spojenci měli začít dodávat i válečné lodě a ponorky.

Za velký krok k zastavení Ruska německé rozhodnutí označil polský premiér Mateusz Morawiecki a přivítaly ho také Británie či Francie. Podle českého ministerského předsedy Petra Fialy tanky Leopard posílí ukrajinské obranné kapacity. Krok ocenili i němečtí Zelení a svobodní demokraté, kteří jsou koaličními partnery Scholzových sociálních demokratů.

Fiala rozhodnutí Německa přivítal 

Tanky Leopard poskytnuté Ukrajině posílí její obranné kapacity, uvítal premiér Petr Fiala (ODS) dnešní oficiální souhlas německé vlády s dodávkami tanků ukrajinské armádě. Na dodávce tanků Leopard pro Českou republiku se nic nemění, sdělil ČTK. Připomněl, že v úterý o věci jednal s kancléřem Olafem Scholzem.

"Včera (V úterý) jsme si s kancléřem Scholzem potvrdili, ze dodávky do Česka budou probíhat tak, jak byly plánovány. To nic nemění na faktu, že se spojenci i nadále koordinujeme další dodávky pomoci nutné k ukrajinské obraně," uvedl Fiala a připomněl, že Česko darovalo Ukrajině, která se brání ruské invazi, tanky T-72.

Česká armáda první tank Leopard převzala před vánočními svátky v Přáslavicích na Olomoucku. Celkem má získat v dalších měsících 14 starších bojových tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo. Tanky Německo České republice darovalo jako kompenzaci za výzbroj sovětského původu, která putovala na Ukrajinu k ochraně před ruskou agresí. Do země napadené Ruskem Česko poslalo podle dostupných informací do konce minulého roku tanky T-72 a další těžkou bojovou techniku za asi 4,5 miliardy korun.

Darované stroje původně využívaly švýcarská a německá armáda. Po vyřazení je odkoupila společnost Rheinmetall. Kromě strojů česká armáda dostane také náhradní díly, munici a tříletou servisní podporu včetně výcviku vojáků. Cena daru je podle dřívějších informací 3,85 miliardy korun.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď