Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nedostatek léků: Z Česka je vyváželi nelegálně, odhalily kontroly. Zmizelo 130 tisíc balení

Autor: ČTK - 
25. ledna 2023
12:25

Z Česka byly podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nelegálně vyváženy léky na předpis, zřejmě šlo o organizovanou činnost. Podle už pravomocně ukončených kontrol provozovatelů lékáren zmizelo nejméně 130 000 balení za téměř 67 milionů korun. Podle ředitelky SÚKL Ireny Storové může být celková cena i dvojnásobná nebo vyšší. Provozovatelům za nedostatky ve vedení evidence skladových zásob a výdeje v lékárnách udělil ústav pokuty za 10,5 milionu korun. Storová chce změnu zákona, která by umožnila tvrdší postihy. Řekla to na dnešní tiskové konferenci.

„Kontroly odhalily celkem 14 případů, kdy si provozovatelé lékáren objednali léčivé přípravky, ale nezavedli je do lékárenských systémů,“ uvedla Storová. „Máme podezření, že jde o nelegální organizovanou činnost, která má za cíl tato léčiva vyvézt do zahraničí,“ dodala.

Léky si tak české lékárny sice objednaly, nevydávaly je ale českým pacientům a vůbec je neevidovaly ve svých skladových zásobách. Šlo například o léky na diabetes, astma, chronickou obstrukční plicní nemoc, vysoký krevní tlak či cholesterol, na epilepsii nebo proti krevní srážlivosti. Podle Storové šlo hlavně o léky, které jsou v zahraničí dražší než v ČR, kde je cena regulovaná.

„Takové léky pak mohou chybět pro české pacienty,“ uvedla. V dosud pravomocně ukončených kontrolách podle ní SÚKL nenarazil na podobné zacházení s antibiotiky nebo dětskými sirupy proti horečce, s jejichž nedostatkem se Česko v uplynulých měsících potýkalo. Další kontroly ale ještě pokračují.

„Máme jasné signály, že tato odhalení nejsou konečná. Celková cena může být i dvojnásobná nebo vyšší. Další řízení probíhají, nejsou pravomocně ukončena,“ vysvětlila. Jedna z kontrol podle ní například prokázala, že provozovateli lékáren se za 13 měsíců ztratilo ze systému více než 31.000 balení léčiv v hodnotě 17,5 milionu korun.

SÚKL podle Storové informoval generální ředitelství cel, finanční ředitelství, policii, Českou lékárnickou komoru a ministerstvo zdravotnictví. Kraje podle ní mohou takovým provozovatelům i odebrat povolení k lékárenské činnosti. „Chceme navrhnout změnu zákona, aby bylo možné udělovat vyšší pokuty nebo případně zakázat činnost,“ doplnila.

Video  Výpadky ve výrobě i zvýšená nemocnost. Šéfka lékového úřadu vysvětlila, proč Česku chybí léky  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5314089 ( 25. ledna 2023 19:35 )

Kdo, kdy, kam? A jak bude potrestán? Čapák se tu soudí 10 let a pro ***. Tohle je ohrožení zdraví a životů Čechů. To už není sranda.

Anifa ( 25. ledna 2023 13:55 )

A ministr zdravotnictví - mrtvý brouk, hraje někde počítačové hry. A krom pár tisíc směšnén pokuty stejně nikdo nebude potrestán

Jaryn19 ( 25. ledna 2023 13:34 )

toto se tady děje roky, ale až při nedostatku léků se to projevilo naplno. Za tento stav mohou všechny předchozí vlády, toto neřešili

Jaryn19 ( 25. ledna 2023 13:33 )

když bylo léků na trhu dostatek, tak se na tuto šmelinu nepřišlo. Nyní kdy jsou dodávky kráceny, hned to bylo vidět

bobbo ( 25. ledna 2023 13:31 )

Kam asi zmizely,zeptejte se pětihnoje!!!

Zobrazit celou diskusi