Hlavní obsah

Spor o ruskou ambasádu: „Nikdy jsem tam nebyl,“ tvrdil Babiš. „Popřete i nos mezi očima,“ kontroval Pavel

„Nebudu jednat s Putinem. Nikdy jsem nejednal ani s ruským velvyslancem a nebyl na ruské ambasádě,“ prohlásil v prezidentském duelu na Novinkách Andrej Babiš. Jeho protikandidát Petr Pavel mu ale vzápětí opáčil, že lže, protože z Babišovy návštěvy ruské ambasády jsou fotografie. Po debatě Babiš svůj výrok korigoval tak, že na ambasádě nikdy nebyl jakožto politik.

Babiš - ruská ambasádaVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

Expremiér Andrej Babiš, šéf hnutí ANO, který usiluje o prezidentský post, opakovaně ve své předvolební kampani říká, že „nechce válku, chce mír“ a v případě zvolení by uspořádal v Praze mírový summit.

Zopakoval to ve středu v prezidentském duelu na Novinkách, kde čelil například otázce, s kým by chtěl z Ruska, které vloni v únoru vojensky napadlo Ukrajinu, jednat.

Flašinet, kolovrátek. Kandidáti se v duelu dohadovali nad kampaní a bezpečností Česka

Prezidentské volby

„Já bych s Putinem nikdy nejednal. Chtěl jsem mít nějaký plán, jak zkoordinovat EU a NATO. Proč mi stále podsouváte, že bych jednal s Putinem? Nikdy jsem nejednal s ruským velvyslancem, nikdy jsem nebyl na ruské ambasádě. My jsme vyhostili desítky ruských diplomatů. Mám jasný plán a mám kontakty a zkusil bych to,“ prohlásil Babiš ve studiu.

„A pan Pavel jednal s (Valerijem) Gerasimovem, s tím řezníkem, který zabíjí lidi na Ukrajině. Vyjednal to tak, že nám potom vyhrožovali cvičením v Pobaltí,“ připomněl Babiš zveřejněnou Pavlovu fotografii z minulé doby s náčelníkem ruského Generálního štábu a nynější vojenským velitelem války na Ukrajině.

Jeho slova nenechala chladným jeho protikandidáta Petra Pavla, který mu ihned opáčil, že lže.

„Vy jste byl na ruské ambasádě. Je z toho fotografie. Já myslím, že jsou fakta, kterým byste neměl utíkat. Vy jste mnohokrát řekl určitě ne, pak jste byl konfrontován se svými výroky a popřel jste je. Koukám, že popřete i nos mezi očima,“ vmetl mu a mezi oběma uchazeči o Hrad se rozhořela diskuse, kdy se navzájem označovali za lháře.

Babiš byl na ruském velvyslanectví v květnu 2013 při příležitosti oslav 68 let od konce druhé světové války. Tehdy sice ještě nebyl ministrem, ale coby předseda hnutí ANO už byl uprostřed volební kampaně. Vedle něj tam byli například prezidenti Václav Klaus či Miloš Zeman.

„Nebyl jsem. Vy lžete,“ kroutil Babiš hlavou, který zároveň připomněl, že s Ruskem jednala „pětikoalice“. Na mysli měl zřejmě summit z roku 2010, kdy se v Praze setkali prezidenti Ruska a USA Dmitrij Medveděv a Barack Obama.

Babiš v duelu Novinek vzkázal SPD, že nikdy nebude ve vládě

Prezidentské volby

Vy a diplomat? Spíš slon v porcelánu, pustil se Pavel do Babiše v duelu na Novinkách

Prezidentské volby

„Situace v roce 2002 byla úplně jiná, tehdy jsme nebyli s Ruskem v přímé válce a byla na tom univerzální shoda, ČR tehdy nabídla, že bude ten summit hostovat a další s tím souhlasili. Dnes není atmosféra vůbec nakloněna k jakémukoliv jednání s Ruskem, a na tom by nic nezměnila ani vaše snaha se zviditelnit tím, že byste začal obvolávat některé prezidenty nebo premiéry,“ reagoval Pavel.

Babiš následně po skončení duelu přítomným novinářům svůj výrok vysvětlil tím, že na ruskou ambasádu nevkročil jako politik.

Oba kandidáti svedou finální souboj o prezidentskou funkci již tento pátek a sobotu, kdy se koná druhé kolo voleb.

Foto: Novinky

Prezidentský duel Novinky.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám