Koruna poprvé od října 2008 posiluje pod 23,80 za euro, navzdory obavám trhů z vystupňování války na Ukrajině do podoby širšího konfliktu

Komentář Lukáše Kovandy: Česká měna dnes odpoledne vylepšila svůj více než čtrnáctiletý rekord vůči euru, když během obchodování prolomila hranici kursu 23,80 za euro. Dostala se až 23,791. Na silnější úrovni vůči jednotné evropské měně se koruna obchodovala naposledy 30. října 2008, vyplývá z dat agentury Bloomberg.

Ilustrační fotografie
reklama

Koruna sílí díky příznivému výhledu německé vlády, která dnes oznámila, že se podle její prognózy Německo letos vyhne recesi. Důvodem je zejména poměrně příznivý vývoj energetické situace v Evropě během této topné sezóny, která představuje určitou zatěžkávací zkoušku evropské energetiky, jež se zbavuje závislosti na Rusku. Relativně příznivý vývoj německé ekonomiky je samozřejmě dobrou zprávou i pro korunu, neboť Německo představuje klíčové vývozní odbytiště českého exportu. Zpevnění koruny na nové mnohaleté maximum je o to pozoruhodnější, že světové trhy dnes svírá obava z vystupňování války na Ukrajině do podoby širšího konfliktu, a to kvůli německému odsouhlasení dodávek bojových tanků leopard Ukrajině.

Navíc je Česká národní banka i nadále připravena intervenovat prodejem deviz za silnější a stabilnější kurs české měny, což rovněž podporuje její zpevňování.   

Sázky na další významné posílení koruny jsou však v tuto chvíli odvážné. Spíše je třeba počítat s tím, že česká měna část svých zisků odevzdá. Koncem letošního března by měl být její kurs vůči euru na úrovni 24,20, a koncem června pak dokonce 24,35, vyplývá z analytického konsensu, jak jej zachycuje Bloomberg. Na konci letošního roku by mělo euro stát dokonce 24,50 koruny.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky