Košická knižnica pripravila pravidelné besedy s cudzozemcami

Knižnica pre mládež mesta Košice štartuje projekt Cudzozemec v knižnici pilotným podujatím v pobočke LitPark. Ide o cyklus pravidelných besied s cudzincami etablovanými v meste Košice a zámerom je spestriť ponuku knižničných podujatí o multikultúrne stretnutia.

25.01.2023 15:30
debata

"Prostredníctvom cyklu týchto podujatí, ktoré budú prebiehať raz mesačne, predstavíme návštevníkom zaujímavé osobnosti z komunity cudzincov žijúcich v našom meste. Budú to reálne etablovaní obyvatelia Košíc a ich okolia, ktorí tu žijú, pracujú, majú svoj okruh známych a sú aj takí, ktorí si už u nás založili rodiny.

Môžem povedať, že budú takými živými knihami, ktoré poslucháčom sprostredkujú informácie o odlišných kultúrach, zvykoch svojich rodných krajín a spôsobe tamojšieho života," objasnila riaditeľka knižnice Kamila Prextová.

Lyceálna knižnica, Kežmarok, Roman Porubän, evanjelický farár Čítajte viac Je hanba, že unikátna Lyceálna knižnica v Kežmarku nemá peniaze ani na nové police!

Cez ich rozprávania budú môcť poslucháči spoznať krajiny ako Taliansko, Čínu, Vietnam, Holandsko či Škótsko. Dozvedia sa tiež ich životné príbehy a spoznajú ich pohľad na život na Slovensku. Projekt je podľa riaditeľky potrebné vnímať aj v širšom kontexte.

„Snahou je poukázať na potrebu pochopenia, porozumenia a tolerantnosti. Besedy majú zabaviť, no tiež vychovávať, nielen tú mladšiu generáciu. Cez porovnávanie rozličných svetov a nenásilnú edukáciu sa pokúsime nasmerovať jednotlivcov k pochopeniu, rešpektu a nakoniec k tolerancii inakostí,“ objasnila riaditeľka.

Stretnutia s cudzozemcami budú v Knižnici pre mládež mesta Košice prebiehať raz v mesiaci po celý rok, s výnimkou letných prázdnin. Moderovania sa ujme Kristína Bertičová a hosťom pilotného podujatia bude v stredu 25. januára o 17. h v LitParku lektor anglického jazyka Gavin Cowper pochádzajúci zo Škótska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #cudzinci #diskusie #knižnica #cudzinci na Slovensku