Vláda schválila pravidla podpory pro velké firmy kvůli cenám energií

foto Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) na tiskové konferenci po jednání vlády, 25. ledna 2023, Praha.

Praha - Vláda dnes schválila pravidla podpory pro velké firmy zasažené vysokými cenami energií. Bude se na ně vztahovat stejný cenový strop jako na domácnosti a podniky, maximálně ale budou moct ušetřit od 48 milionů korun do 3,6 miliardy korun podle oboru podnikání, energetické náročnosti a ziskovosti podniku. Po jednání kabinetu to novinářům řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Vláda loni na podzim stanovila cenové stropy energií, a to na 6000 Kč za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 Kč za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Maximální ceny vláda schválila pro domácnosti, malé a střední podniky a veřejné instituce, organizace a na konci roku i pro velké společnosti. U firem bude zastropování omezeno do 80 procent nejvyšší měsíční spotřeby z posledních pěti let, což je má motivovat k úsporám.

Dnes schválená pravidla pro velké firmy označil Síkela za poslední kamínek mozaiky řešení dopadů vysokých cen energií. Zdůraznil, že české firmy budou mít nárok na pomoc ve stejném objemu jako jejich konkurenti z jiných zemí Evropské unie, a nebudou proto vůči nim znevýhodněni.

Podle pravidel budou firmy rozděleny do pěti skupin. Základní skupina, která není omezována žádnými podmínkami, může díky limitu na energiích ušetřit až 48 milionů korun. V případě, že firma ušetří zastropováním ceny energií maximálně polovinu způsobilých nákladů na dodávku energie, může podpora dosáhnout 96 milionů korun.

Pro další tři skupiny podpory je podmínkou pokles zisku před zdaněním a odpisy (EBITDA) nejméně o 30 procent proti roku 2021. V první skupině mohou firmy, v nichž podpora nepřesáhne 40 procent způsobilých nákladů na dodávku energií, získat až 2,4 miliardy korun. Zbývající skupiny jsou pro energeticky náročné podniky, které mohou získat podporu 1,2 nebo 3,6 miliardy korun. Za energeticky náročné podniky jsou považovány ty firmy, které vynaložily na nákup elektřiny a plynu nejméně tři procenta ročního čistého obratu nebo šest procent čistého obratu za první pololetí 2022.

Velké firmy o využití cenového stropu na energie čtvrtletně žádají své dodavatele. Pokud by maximální výši úspory přesáhly, měly by tu část nad maximem vrátit státu. Ten to bude kontrolovat podle jejich výkazů. Ostatní odběratelé mají zastropované ceny od dodavatelů automaticky.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 17:00 10°C

Celá předpověď