Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského získal 7,5procentní podíl na nizozemské energetické kapacitě. Dceřiná společnost skupiny EP Netherlands koupila tamní plynové elektrárny Sloe a Rijnmond. Spolu s tím společnost získala také další firmu s obchodními aktivitami v dodávkách plynu a elektřiny. Ve středu o tom informoval mluvčí EPH Daniel Častvaj. Hodnotu transakce holding neuvedl.

Akvizice mají podle společnosti být základním kamenem dlouhodobé přítomnosti energetické skupiny na nizozemském trhu. „Výroba elektřiny z těchto nízkoemisních plynových elektráren bude při energetické transformaci za všech okolností nezbytná pro zajištění bezpečnosti dodávek,“ uvedl finanční ředitel EP Netherlands Filip Biznár.

EPH odkoupil plynovou elektrárnu Sloe, která má instalovaný výkon 870 MW od společnosti ZEH a francouzské energetické společnosti EDF. Další akvizicí je elektrárna Rijnmond s instalovaným výkonem 800 MW. Spolu s elektrárnami získala EP Netherlands také společnost PZEM Energy Company, která vlastní 55 kilometrů dlouhý plynovod ZBL zásobující elektrárnu Sloe, a realizuje další obchodní aktivity v dodávkách elektřiny a plynu.

Skupina EPH zaměstnává prostřednictvím svých firem více než 24 tisíc lidí. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Spolu s EPPE a EPIF je součástí holdingu také EP Logistics International sdružující firmy zaměřené na dopravu a spedici a také realitní EP Real Estate.

Majoritním vlastníkem skupiny je Čech Daniel Křetínský. Předloni se do akcionářské struktury vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč.

Chcete vědět, co se děje v české a světové ekonomice? Co si o aktuálních trendech myslí lidé z byznysu, majitelé firem a jejich šéfové? Každý týden v pátek vám naši top autoři přinášejí výběr toho nejlepšího a pohled z byznysové strany. Odebírejte Byznys newsletter.