Zelenského muž: Velká ruská města by se měla připravit. Pocítí válku na Ukrajině

Rusko na svém území pocítí dopady války na Ukrajině. Pravděpodobně to odnesou i zhýčkaná města jako Moskva, Petrohrad a Jekatěrinburg. V rozhovoru s blogerem Michaelem Nackem to uvedl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

„Vnitřní eskalace války je v Rusku nevyhnutelná. Různé útoky budou vedeny proti různým cílům. Proč, kým a za jakým účelem, je už jiná otázka, o které dnes můžeme pouze diskutovat. Objektivně mohu říct, že zatím nemáme dostatek informací,“ uvedl Podoljak v rozhovoru s blogerem Michaelem Nackem.

Znovu zopakoval, že ačkoliv Ukrajina neútočí na teritorium Ruské federace, obyvatelé velkých měst mohou i přesto pocítit následky válečného konfliktu v sousední zemi. „Logika války a její eskalace na domácím trhu bude nevyhnutelná. Pravděpodobně to odnesou i zhýčkaná a líná města jako Moskva, Petrohrad a Jekatěrinburg, jejichž obyvatelé si myslí, že žijí v nějaké jiné realitě,“ podotkl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře podle agentury Unian.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci přiznali ztrátu Soledaru.

Zároveň zdůraznil, že hrozící eskalace v Rusku vznikla kvůli „infantilitě kremelského vedení“. „Ruské vedení potřebuje povzbudit své lidi a podpořit svůj mýtus o ‚svaté válce‘. Oni přece neříkají, že jsou strůjci války, že v roce 2014 přišli na cizí území a v roce 2022 se ho rozhodli definitivně zničit. Páchají genocidu a bombardují mírná ukrajinská města. Ne, to není to, co říkají. Tvrdí, že se nachází ve ‚svaté válce‘ a teď tu (v Moskvě) staví systémy protivzdušné obrany, protože je mohou atakovat země NATO,“ prohlásil.

„Tento infantilní příběh nadále šíří v přímém přenosu a část ruské populace tomu stále věří,“ pokračoval. Podoljak přesto věří, že mnozí Rusové časem přestanou této propagandě věřit.

Bojí se revoluce

Že by instalace systémů protivzdušné obrany Pancir-S1 na střechy moskevských administrativních budov nemusela souviset s obavami Kremlu kvůli hrozbě útoků z Ukrajiny, potvrdil také politický expert a spisovatel Mikhail Sheitelman. Podle něj se představitelé Ruské federace chrání spíše před možnou občanskou válkou. „Moskva vybudovala protiraketový pás ještě v dobách SSSR, který je dostatečně široký,“ připomněl Sheitelman.

„Všimněte si také, že systémy protivzdušné obrany byly rozmístěny na administrativní budovy, nikoliv vojenské továrny, základny nebo ropné sklady, u kterých existuje reálná hrozba. Bojí se totiž revoluce, vojenského převratu v zemi,“ odhadl Sheitelman.

Podle něj ruští vysoce postavení činitelé těmito prostředky nebrání Moskvu, ale sami sebe. „Chráněny jsou jen určité státní struktury, které jsou spojené s určitými lidmi. Ministerstvo obrany, Putinova rezidence – to vše je jedna parta,“ doplnil spisovatel.

Domnívá se, že v Kremlu došlo k nějakému převratu. Důkazem toho je podle něj nedávné jmenování Valerije Gerasimova velitelem ruských jednotek na Ukrajině. „Je to začátek občanské války, občanské konfrontace, která ještě není horká. Zatím je to studená občanská válka, ale už probíhá,“ doplnil.

Tagy:
válka Moskva Ukrajina Petrohrad protivzdušná obrana eskalace Mychajlo Podoljak