Štát ponúkol ambulanciám dofinancovanie. Aj keď sa zatiaľ nedohodli, podľa Lengvarského pacienti platiť nebudú
2 min. čítania
25.1.2023 19:15
2 min. čítania

Štát ponúkol ambulanciám dofinancovanie. Aj keď sa zatiaľ nedohodli, podľa Lengvarského pacienti platiť nebudú

Uložiť článok
Ministerstvo zdravotníctva vie ešte navýšiť pôvodnú ponuku pre ambulancie. V piatok sa vrátia k rokovaciemu stolu.

Štát ponúkol ambulanciám 172 miliónov eur navyše oproti minulému roku, aby si mohli pokryť zvýšené náklady vrátane cien energií.

Zatiaľ ale k finálnej dohode neprišlo a rokovania budú pokračovať. Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský hovorí, že vedia ísť s ponukou aj ďalej, ale musia doladiť detaily.

„Vzhľadom k nárastom, ktoré v ambulantnom sektore sú a potrebe jeho zastabilizovania, bolo predbežne dohodnuté, že ministerstvo zdravotníctva je ešte schopné zvýšiť ponuku pre ambulantný sektor o 110 miliónov eur. Toto je ešte potrebné doladiť v priebehu zajtrajška, pretože dochádza k navyšovaniu štrukturálneho deficitu,“ povedal po dnešnom rokovaní s ambulanciami.

Po vyjasnení si týchto otázok sa so zástupcami ambulantného sektoru stretnú v piatok. Lengvarský verí, že sa dohodnú.

Dohodnúť sa potrebujú čím skôr, aby ambulancie podpísali predĺženie zmlúv so zdravotnými poisťovňami, ktoré im končia k 31. januáru.

Rast nákladov

Ambulancie žiadajú o dofinancovanie niekoľko mesiacov, ich tlak sa zvýšil najmä od začiatku roka. Výrazne im stúpli náklady na energie, na nájom, aj materiál. Okrem toho, ak nechceli, aby im sestry odišli do lepšie platiacich nemocníc, museli zvyšovať mzdy.

Navýšenie platieb, ktoré im ponúkal rozpočet - o sedem percent v prípade všeobecných lekárov a o šesť percent pre špecialistov - považovali za nedostatočný.

V prípade nedofinancovania zvažovali, že od februára budú vyberať poplatky, alebo za týchto podmienok rovno ukončia zmluvy so zdravotnými poisťovňami, čo by znamenalo, že pacient by si sám musel platiť za vyšetrenie. Niektoré hovorili dokonca o tom, že zatvoria.

Dofinancovanie o 172 miliónov eur by znamenalo pre obvodné ambulancie navýšenie o 17,5 percenta a špecializované ambulancie o 10,2 percenta.

Keďže sú v hre ďalšie peniaze, konkrétne percentá sú zatiaľ otázne.

Čo sa týka samotných poplatkov, podľa Lengvarského bola táto téma na rokovaní už vyriešená s tým, že nikto nemá záujem na tom, aby pacient doplácal.

„Zo strany všetkých kolegov, ktorí tam boli za jednotlivé zväzy ambulantných poskytovateľov bolo jasne komunikované, že nechcú, neplánujú a ani to nie je vhodné v tejto dobe a bez celospoločenskej diskusie vyberať poplatky,“ dodal poverený minister.

V stredu išlo o prvé rokovanie medzi ministerstvami zdravotníctva a financií s ambulanciami.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Zdravotníctvo
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.