Hlavní obsah

Vraťte nám i další peníze, vyzvala Nadace Agrofert hustopečský hospic

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš je předsedou správní rady Nadace Agrofert.

Reklama

aktualizováno •

Nadace Agrofert nepřímo vyzvala hospic, který jí kvůli rétorice Andreje Babiše vrátil 300 tisíc korun, aby jí vrátil i další, pět let starý, dar.

Článek

Nadace Agrofert, které kvůli aktivitám Andreje Babiše, jenž je předsedou její správní rady, tento týden vrátil hospic Girasole z Hustopečí příspěvek 300 tisíc korun, dnes hospic nepřímo vyzvala k tomu, aby vrátil i částku, kterou od nadace obdržel v roce 2018.

Hospic dar vrátil poté, co se Andrej Babiš v nedělním prezidentském duelu na České televizi oháněl tím, kolik jeho nadace komu poslala peněz. „Ve stínu událostí posledních dní se domníváme, že přijetím tohoto daru bychom se stali součástí něčeho, čeho v žádném případě součástí být nechceme,“ napsal ředitel hospice Miroslav Prchal k vrácení 300tisícového daru, jenž od Nadace Agrofert nedávno získali.

Příběh hospicu, který vrátil Nadaci Agrofert dotaci

Poté, co se vedení hospicu Girasole v Hustopečích rozhodlo vrátit Nadaci Agrofert dar 300 tisíc korun, se mezi lidmi strhla vlna solidarity.

Jeho rozhodnutí vyvolalo obrovskou vlnu solidarity, kdy lidé během dvou dnů hospicu přes platformu Darujme poslali přes 3,5 milionu korun.

Vedení Nadace Agrofert se nejprve k tomuto rozhodnutí stavělo zdrženlivě. Jeho ředitelka Zuzana Tornikidis uvedla, že ji toto rozhodnutí mrzí, neboť práci v nadaci dělají s cílem pomoci lidem a politiku do toho nemíchají.

Dnes se však nadace na svém facebookovém profilu postavila k rozhodnutí hustopečského hospice mnohem ostřeji.

„Pokud organizace mluví o zneužití v nějaké kampani, tak musíme s lítostí konstatovat, že takto jednání pana ředitele Girasole skutečně vnímáme. Z jeho vystupování máme pocit, že jsme jeho teatrálním vrácením daru byli účelově zneužiti pro jeho vlastní prezentaci a za účelem zviditelnění jeho organizace,“ napsalo vedení Nadace na facebook.

Dodalo, že Andrej Babiš je předsedou správní rady Nadace Agrofert od jejího založení v roce 2011. „Do rozpočtu nadace zasílá od roku 2013 svůj poslanecký plat, který slouží mj. k podpoře rodičů samoživitelů. Tato skutečnost je dlouhodobě veřejně známá,“ připomněla Nadace Agrofert.

Celou akci označila za nedůstojnou. „Vzhledem k jeho vyjádřením věříme, že zváží vrácení částky také z roku 2018, abychom mohli celkových 560 tisíc korun využít na podporu jiných organizací a jednotlivců,“ napsali však na závěr svého příspěvku.

„Mrzí mě to, nadace jako taková dělá opravdu dobré věci a je mi líto, že se to takhle zvrhlo. Samozřejmě i tento dar vrátíme, i když to pro nás bude účetní oříšek, protože je všechno uzavřené, přiznané, zdaněné. Po tomto si ho ale nechat nemůžeme,“ citoval server HN.cz ředitele hospicu Miroslav Prchal.

Vedení hospicu zveřejnilo vrácení daru toto úterý. Reagovalo tak na nedělní debatu v televizi. „Přesvědčili jsme se však o tom, že činnost Nadace Agrofert může být využita také k politickému prospěchu v sebeprezentaci prezidentského kandidáta a zároveň předsedy správní rady Nadace, jako se tomu stalo 22. 1. 2023 v televizní debatě kandidátů na prezidenta vysílané Českou televizí,“ napsal tehdy Prchal.

Babiš nadaci v prezidentském duelu zmínil ve chvíli, kdy se hovořilo o NATO. „Víte, já mám nadaci, která rozdala lidem už 800 milionů a rozdá miliardu a dvě stě padesát milionů. Vy o tom vůbec nic nevíte,“ prohlásil.

Reklama

Doporučované