ODM 2023: Mládež poměřila své síly v řešitelské soutěži

Ve středu 25. 1. 2023 se na Olympiádě dětí a mládeže ve Špindlerově Mlýně konala další šachová aktivita. Pro tentokrát se jednalo o řešitelskou soutěž. Této individuální akce se zúčastnilo celkem 54 dětí, které po minulých dnech změnily druh šachu a věnovaly se řešení šachových skladeb.

Každý z mládežníků dostal k řešení 24 diagramů s výzvou Mat 2. tahem. Úlohy byly poskytnuty známým šachovým skladatelem panem Vasilem Markovcijem. Osm nejúspěšnějších řešitelů následně postupovalo do vyřazovacích bojů, kdy pro vítězství v každém kole bylo třeba získat 3 body včetně souboje ve finále.

 

Do čtvrtfinále postoupili: Němec (22/24 bodů), Souček, Winter (oba 21), Bokhnak, Delgerdalai, Roubal (po 20), Werner a Zelba (oba s 19 body).

Po nelehkých bojích se podařilo vstoupit do bran finále Jáchymu Němcovi a Ondřeji Winterovi. Klání o 3. místo se odehrálo mezi duem Timofey Bokhnak a Dan Quan Hong Werner. Po napínavé přestřelce na třetí příčku vystoupil Timofey Bokhnak, jenž porazil svého soka 3:2.

V následném finále lépe začal Ondřej Winter, kdy po prvních dvou diagramech vedl 2:0. Jáchym Němec si však vzápětí rychle na své konto zapsal kontaktní bod. Na řadu přišel čtvrtý diagram. Jáchym potřeboval získat ještě jeden bod pro šanci bojovat o nejvyšší příčku. Bohužel se mu nepodařilo říct správné řešení, a tak zlato putovalo k Ondřeji Winterovi.

 

Čtveřice nejúspěšnějších řešitelů, zleva: Jáchym Němec (2.), Ondřej Winter (1.), Timofey Bokhnak (3.) a Dan Quan Hong Werner (4.)

 

Pro další informace můžete nahlédnout do výsledkové listiny základní skupiny a tabulky vyřazovacích bojů.

Nadále zde máme pro všechny soubor diagramů, jenž byl použit v řešitelské soutěži. Můžete tak nepřímo poměřit s mládežníky své síly. Řešení přikládáme zde.