Koruna je nejsilnější za 15 let. Vyplatí se koupit eura na léto?

Jana Divinová | rubrika: Když se řekne | 26. 1. 2023 | 2 komentáře
Japonská banka Nomura sice předpověděla koruně na letošek pád, česká měna ale zatím míří opačným směrem. Podle ekonomů je teď správný čas vyměnit eura na letní dovolenou.
Koruna je nejsilnější za 15 let. Vyplatí se koupit eura na léto?

Zdroj: Shutterstock, koláž Pleska

Česká koruna se v posledních dnech obchoduje kolem 23,9 koruny za euro. Vůči této měně je tak nejsilnější od července roku 2008, kdy se její kurz pohyboval dokonce pod 22,9 koruny za euro. Silná koruna zlevňuje nákupy i dovolené v zahraničí. Českým firmám, které vyvážejí, ale příliš nenahrává – za své produkty v přepočtu inkasují méně.

Síly české koruny si všimla i agentura Bloomberg, která ji zařadila mezi největší světové „vítěze pandemie“. Koruna v letech 2019 až 2022 zpevnila vůči euru o 5,4 procenta a vedla si mnohem líp než ostatní evropské měny. Pro porovnání: polský zlotý ve stejném období ztratil vůči euru 9,2 procenta a maďarský forint přišel dokonce o 17 procent.

Krize obvykle vypadá jinak

Podle Jakuba Seidlera, hlavního ekonoma České bankovní asociace, je jedním z vysvětlení nynějšího posilování koruny loňské chování investorů. Ti se v roce 2022 zbavovali svých zásob měn středo- a východoevropských zemí v obavě z dopadů nedaleké války na Ukrajině. „V závěru minulého roku se však sentiment otočil a investoři si uvědomili, že mají ve svých portfoliích měny regionu zastoupené nepoměrně málo a začali je opět ve větší míře nakupovat. A tento trend pokračuje i nyní,“ vysvětluje Seidler.

Koruna je pro investory lákavá ani ne tak proto, že by se Česku hospodářsky zvlášť dařilo – jen se mu daří líp než okolním zemím. „Ačkoli pro sílící korunu nejsou z pohledu toků v reálné ekonomice příliš důvody, stále je na tom tuzemská ekonomika podstatně lépe ve srovnání s jinými zeměmi. To zahraniční investory láká a tlačí na posilování koruny,“ tvrdí Seidler.

Hlavní ekonom J&T Bank Petr Sklenář připomíná, že koruně pomáhá i politika ČNB. Na politiku centrální banky trhy reagují pozvolna a se zpožděním. Teď se tedy projevují jak přímé intervence v polovině roku, tak předchozí zvyšování úrokových sazeb. Během posledního půl roku už ale ČNB úrokové sazby nezvyšovala a od září ani neintervenuje. Přesto guvernér ČNB Aleš Michl silnou korunu označuje za prioritu.

Podle Sklenáře pro silnější korunu hraje taky dlouhodobá stabilita českého bankovního a finančního systému. „Banky mají vysoký stav kapitálu, současně rekordně nízké úrovně problémových úvěrů a jsou v zisku. Domácnosti a domácí firmy mají úvěry v korunách. Jen vybrané firmy, jako jsou exportéři, mají úvěry v eurech. Celkové zadlužení domácností a firem je relativně nízké. Důvěru ve vlastní měnu všichni vyjadřují i tím, že spoří v korunách. Vcelku logicky, když posiluje k ostatním měnám a nese i vyšší úroky. Měnová krize obvykle vypadá přesně naopak,“ říká Sklenář.

Kurz eura ke koruně

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

Japonci věští propad

Mezi rizika, která by mohla vést k oslabení koruny, patří hrozba hlubší recese, stále drahé energie, vysoká inflace nebo stav veřejných rozpočtů. Právě schodek veřejných financí ve výši kolem 300 miliard korun, tedy 4,5 procenta HDP, ekonomové mají za výrazně nepříznivý faktor.

„Celkové zadlužení zatím není dramatické, státní dluh je téměř výhradně v korunách a kupují ho hlavně domácí subjekty. Jen český bankovní sektor drží dvě pětiny státních dluhopisů,“ uklidňuje Petr Sklenář. Dodává, že rating Česka podle agentury Moody’s je nejvyšší v regionu. Je na úrovni Británie či Irska a dokonce vyšší, než má půlka eurozóny.

Zadlužení Česka zaujalo i japonskou investiční banku Nomura, která ke konci loňského roku zveřejnila varování, že korunu letos čeká strmý pád. Čeští ekonomové to ale tak dramaticky nevidí.

Podle Tomáše Volfa, analytika společnosti Citfin, Nomura jen spekuluje nad fakty, která všichni znají. Tedy, že zadlužování Česka je příliš rychlé a náklady na obsluhu dluhu vysoké. „Fialova vláda to sice řeší, ale ne tak rychle, jak by mohla. Dále Nomura vyslovila domněnku, že koruna bude předmětem zájmu spekulantů a že prudce oslabí. Pravda je, že koruna je nyní nejsilnější za čtrnáct a půl roku. Oslabení přijde ještě letos s růstem sazeb na dolaru a euru, ale nebude nikterak dramatické,“ oponuje Volf.

S výměnou neprohloupíte

Analytik odhaduje, že se koruna nejspíš podívá nad 24,5 koruny za euro, nevylučuje ani posun až k 25 korunám za euro, ale to podle něj není nic dramatického.

„ČNB bude navíc koruně bránit ve výraznějším oslabování možnými intervencemi, protože silná koruna pomáhá držet inflaci na uzdě, což je nyní prakticky jediný protiinflační nástroj – sazby jsou už mimo hru,“ dodává Volf.

S tím souhlasí i Jakub Seidler z České bankovní asociace. „Koruna může zůstat ještě pár měsíců silnější a pak spíš postupně začne oslabovat a vracet se k hranici 25 korun za euro. Záviset to bude také na ČNB a na tom, zda ji nechá překročit hranici 24,7 koruny za euro či nikoliv,“ předpovídá ekonom.

Pokud přemýšlíte, jestli si teď vyměnit eura na letní dovolenou, pak je podle ekonomů správný čas. „Je pravděpodobné, že se koruna bude v létě pohybovat už na slabších úrovních v blízkosti 24,5 koruny za euro. Ten, kdo se chystá na letní dovolenou, určitě neprohloupí, když si aspoň část eur nakoupí už dnes,“ doporučuje Volf.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,305-0,02 Kč
Americký dolar23,413+0,01 Kč
Britská libra29,594+0,07 Kč
Švýcarský frank25,911+0,10 Kč
Turecká lira72,453-0,09 Kč

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+163
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

29. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.

Partners Financial Services