Komentár Petra Bárdyho: Babiš je hrozbou
2 min. čítania
26.1.2023 08:03
2 min. čítania

Komentár Petra Bárdyho: Babiš je hrozbou

Andrej Babiš Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Uložiť článok
Kandidát na českého prezidenta otravuje verejný priestor a radikalizuje ľudí.

Andrej Babiš sa pred druhým kolom prezidentských volieb rozhodol pre stratégiu, ktorá škodí Českej republike – rozdeľuje spoločnosť.

Na jednej strane nekandidoval ako stranícky kandidát jeho vlastnej strany ANO, aby deklaroval nestraníckosť a občianskosť, na strane druhej robí všetko pre to, aby rozoštvával občanov proti sebe.

Podivný, ale stále rozšírenejší paradox. Keď dochádzajú argumenty, dostáva sa k slovu radikalizácia. A po nej násilie.

V mnohom to pripomína taktiku bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorá bola postavená na radikalizácii spoločnosti, hľadaní nepriateľov, urážkach a útokoch. Poradilo sa mu osloviť a spojiť extrémne pravicové skupiny aj jednotlivcov, ktorí sa radikalizovali, hľadali nejaké vzrušenie alebo zmysel svojho života a boli nadšení zo sľubov, ktoré dáva extrémistická ideológia.

Babiš nekriticky a oportunisticky kopíruje Trumpa v čomkoľvek, čo by mu mohlo pomôcť získať politické body.

Masové hnutia stoja na fanatizme, ochote obetovať sa. Môžu vyvolávať nadšenie, ale aj hnev, neznášanlivosť, nenávisť... Zúfalým a frustrovaným ľuďom i úspešným s navonok bezstarostným životom ponúkajú možnosť angažovať sa v prospech zmeny. A teda v prospech hnutia, ktoré je jej nositeľom. Masové hnutie a zmena sa stávajú životnou esenciou ich prívržencov. Tí sú pripravení žiť a obetovať sa pre hnutie, spoločnú myšlienku, vznešený cieľ.

Babiš už zrejme vie, že jeho víťazstvo v druhom kole prezidentských volieb by bolo skôr zázrakom. Hoci v prvom kole získal hlasy chudobnejších skupín frustrovaných z ich vlastných životných príbehov a aktuálneho spoločenského postavenia, nie je kandidátom chudoby. Miliardár hovorí, že ich chce chrániť, že ich zastupuje, ale ako premiér a minister financií neurobil nič pre to, aby bojoval proti chudobe alebo aby znížil regionálne rozdiely, ktoré sú v Českej republike podobným problémom ako na Slovensku.

Babiš nemá čo ponúknuť, a preto sa namiesto presviedčania voličov, že by bol dobrým prezidentom, rozhodol ničiť občiansku spoločnosť, a tým Česku vlastne škodiť.

Podobne ako Fico na Slovensku alebo spomínaný Trump sa stáva hovorcom a reprezentantom konšpiračno-dezinformačnej scény. Vyhlásenia typu: „Nezavlečiem Česko do vojny. Som diplomat. Nie vojak“ alebo „Generál neverí v mier. Voľte mier. Voľte Babiša“ do veľkej miery podporujú ruskú agresiu na Ukrajine a podlizujú sa voličom hnevu.

Po rokoch prezidentovania Miloša Zemana, ktorý rozdeľoval českú spoločnosť, by bolo zvolenie Babiša v tomto smere úplnou tragédiou. Zvlášť v ťažkých časoch potrebujú ľudia a štáty lídrov, ktorí spájajú, nie tých, čo pália mosty a z verejnej diskusie robia vojnové pole. Andrej Babiš otravuje verejný priestor a radikalizuje ľudí. To z neho robí nebezpečného politika.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.