Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Stát zvažuje vznik vlastních zásob léků. Nejdřív ale musí změnit zákon

ilustrační snímek foto: Profimedia.cz

Nedostatek léků na chřipku trápí Česko již několik měsíců. Výpadky se ale dotýkají třeba i antibiotik. Ministerstvo zdravotnictví nyní zvažuje, že by některé léky mohly být v zásobách státu. Potažmo ve Správě státních hmotných rezerv. Novinka by potřebovala změnu legislativy. Pro redakci iDNES.cz to potvrdil resort zdravotnictví i správa rezerv.
  9:20

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek nápad nastínil zhruba před dvěma týdny v Otázkách Václava Moravce v České televizi. Tehdy pronesl, že situace se musí řešit.

Současně uvedl, že ministerstvo chystá nový zákon, který by mohl platit od příštího roku. „Chci, aby distributoři měli rezervy. Musíme to strategicky nastavit i společně se Správou státních hmotných rezerv,“ naznačil nedávno myšlenku ministr.

Redakce iDNES.cz se dotázala, zda s léky v rezervách počítá i Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Předseda rezerv Pavel Švagr pro iDNES.cz řekl, že oblast zdravotnictví je pro rezervy důležitá.

„Naší rolí však není komentovat požadavky resortů na státní hmotné rezervy. V tuto chvíli ve státních hmotných rezervách jiné léky než Tamiflu (antivirotikum, pozn. red.) nejsou. To, zda budou, které a v jakém množství, je na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví a jeho krizovém plánování,“ vysvětlil situaci Švagr.

Rezervační systém na léky

Současně však také poznamenal, že aktuálně žádný požadavek na pořízení či skladování dalších léků rezervy nemají. „V případě, že takový úkol bude na stole, budeme ho ihned řešit, a to buď přímo skladováním v našich skladech, nebo ve spolupráci s privátním sektorem,“ komentoval.

„Je zde ale ještě jedna perspektivní možnost, která by i pro tuto oblast mohla být vhodná, a to je využití rezervačního systému na léky ve prospěch hmotných rezerv. Legislativní úpravu v tomto směru připravujeme,“ nastínil možnost řešení.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob pro iDNES.cz možnou změnu zákona potvrdil. „Ministerstvo zdravotnictví aktuálně se SSHR jedná o novém mechanismu, jehož cílem je zvýšit dostupnost léků. Tento mechanismus zároveň obnáší změnu legislativy,“ dodal pro iDNES.cz Jakob.

Redakce nedávno upozornila, že v českých lékárnách stále není dost antibiotik včetně základních penicilinů. Chyběly i jiné druhy léků, například některé přípravky na kašel, oční kapky s protizánětlivým účinkem či vitamin K v kapkách.

Nedostatek zásob léků se ale netýká jen Česka, potýkají se s nim i jiné evropské země. Pokud chce Evropská unie v budoucnu zabránit nedostatku léků na svém území, měla by podle výrobců přehodnotit tlak jednotlivých států na snižování cen a hlavně řešit nezdravou závislost na Asii, kam se přesunula většina výroby.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...