Obrovské ztráty vagnerovců na Ukrajině: Z 50 tisíc rekrutů jich válčí už jen pětina

Vagnerova skupina ve válce na Ukrajině čelí těžkým ztrátám. Z 50 tisíc rekrutů, kteří paramilitantní jednotku žoldáků na přelomu roku doplnili, má být nyní bojeschopná pouze pětina. Vyplývá to z informací organizace Rusko za mřížemi a webu Meduza, ten působí v Lotyšsku a ruská vláda ho zařadila na seznam tzv. zahraničních agentů.

„Zjistili jsme, že se Vagnerova skupina ke konci prosince rozrostla o 42 až 43 tisíc nových rekrutů, v lednu pak toto číslo přesáhlo hranici 50 tisíc. Jenže z těchto branců je nyní bojeschopných už jen přibližně 10 tisíc, ostatní byli na frontě buďto zabiti, zraněni, nebo dezertovali,“ řekla v rozhovoru na youtubovém kanálu My Russian Rights Olga Romanová, hlava organizace Rusko za mřížemi zaměřené na dodržování práv vězněných Rusů.

O tom, že přibývá dezercí, podle Romanovové svědčí i skutečnost, že ruské oblasti sousedící s Ukrajinou hlásí nárůst násilných trestných činů. Ty přičítá uprchlým vojákům. Web Meduza upozornil, že se do Ruska mnohdy vracejí s plným vybavením, jež dostali na frontě. Médium v této souvislosti připomnělo útok ve městě Rostov, kde vagnerovec ve vojenské uniformě – vězeň povolaný do války, odkud utekl – na policisty vytáhl kalašnikov a spustil palbu.

Rekrutování vězňů je během aktuálního konfliktu pro Vagnerovu skupinu běžné. „Považuji to ale za velmi riskantní krok a Rusku se do budoucna nejspíš těžce nevyplatí,“ okomentoval pro CNN Prima NEWS vojenský bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. Připomněl, že podobně byli verbováni i trestanci při druhé světové válce. „Jenže tehdy šlo o rekruty z pracovních táborů, kteří vynikali železnou disciplínou. Takže i přes obří ztráty měly tyto trestné prapory minimální dezerci. Podobné kvality však u současných vězňů zcela chybí,“ měl jasno.

„Nyní jsou bezesporu potravou pro děla. Což vzhledem k jejich minulosti Rusové dokáží ignorovat. Většinou nemají vojenské zkušenosti, kterými se může pyšnit elitní jádro skupiny, což je dělá postradatelnými. Z těch, kteří byli prohlášeni za padlé, je většina mrtvá, není totiž vůbec snadné od nich dezertovat. To však nic nemění na tom, že několik stovek nebezpečných kriminálníků se i s vybavením vrací zpět do Ruska, kde jsou považování za mrtvé,“ konstatoval Visingr.

Prigožin má minimální zábrany

Vagnerova skupina proslula svou brutalitou, na níž opakovaně upozorňovala jak OSN, tak organizace Human Rights Watch. USA ji na začátku roku zařadily do seznamu zahraničních teroristických organizací, o čemž informoval web Insider. „V Sýrii bylo jejich chování vůči nepříteli extrémně tvrdé. Tou dobou se jednalo i o zkušené veterány, kteří byli jednou z nejelitnějších složek Ruska,“ vyjádřil se k tématu Visingr.

Ačkoliv je provozování žoldnéřské služby v Rusku nelegální, zakladatel vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se těší přízní prezidenta. I proto se mu přezdívá „Putinův šéfkuchař“. Sám si připisuje valnou část ruských úspěchů na Ukrajině.

„Prigožin sice v Rusku nemá žádnou oficiální funkci, ovšem těží z dobrých vztahů s Putinem a toho, že se vagnerovci ukázali v mnoha případech jako velmi efektivní. Jednoduše bych zdejší situaci přirovnal ke středověkému dvoru – je jedno, jaké máte postavení, základem je vztah s králem. Těch pár tisíc jedinců, kteří byli součástí skupiny už před válkou, se mohou pyšnit lepším vybavením a výcvikem, než má valná většina ruské armády. I proto si Prigožin může dovolit beztrestně kritizovat i samotného Putina,“ sdělil Visingr.

Podle informací serveru BellingCat v éře Sovětského svazu strávil tento kontroverzní podnikatel devět let za mřížemi. „Je to bývalý kriminálník, který perfektně mluví místním vězeňským slangem. To se mimo vězení dle mého nedá naučit. Protože s nimi mluví jim blízkým způsobem, tak mu rekruti věří a jdou za ním i do pekla,“ domníval se Visingr.

„Prigožin je inteligentní člověk, který má obrovské ambice a minimální zábrany. Ať se s Ruskem stane cokoliv, tak on bude u toho. Tedy pokud by ‚náhodou‘ nevypadl z okna, což je dle mého docela pravděpodobné,“ dodal.

Tagy:
válka Vladimir Putin OSN Ukrajina Rusko Vagnerova skupina Lukáš Visingr ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin