Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rychtaříková postupuje na ME z krátkého programu, italská dvojice v českých barvách byla jedenáctá

Nikola Rychtaříková při své premiéře na evropském šampionátu nezklamala. Česká krasobruslařka, která se do nominace dostala až na poslední chvíli místo nemocné Barbory Vránkové, proklouzla jako poslední (24.) do volných jízd. Od rozhodčích dostala známku 45,64 bodu. V polovině soutěže vede Anastasija Gubanovová z Gruzie. Volné jízdy vyhráli Italové Sara Contiová a Niccolo Macii, čeští reprezentanti Federica Simioliová a Alessandro Zarbo obsadili jedenácté místo.

Rychtaříková nastoupila hned jako druhá a při debutu na velké seniorské akci neudělala závažnější chybu. "Já jsem spokojená. Samozřejmě to mohlo být lepší, ale zařadili jsme prvky, co jsem měla natrénované. Ty tak nějak vyšly. Axel mohl být víc čistý, ale jinak jsem spokojená," zhodnotila svůj výkon.

Známkou 45,64 bodu se přiblížila na patnáct setin osobnímu maximu. Ve srovnání s konkurentkami ale nemá takovou obtížnost a navíc dostala třetí nejhorší hodnocení ve druhé sadě známek. V postup do volných jízd nevěřila. "Myslím si, že to stačit nebude, ale budu doufat, že to vyjde," poznamenala po své jízdě.

Dlouho to vypadalo, že stejně jako ve středu Petr Kotlařík zůstane první pod čarou. Ve druhé nejsilnější rozjížďce ale totálně selhala Francouzka Lea Sernaová, propadla se až za Rychtaříkovou a česká reprezentantka se po tříhodinovém čekání dočkala postupu. "Já nevím, co k tomu mám říct. Je to pro mě milé překvapení a budu se ve volné jízdě snažit dát do toho všechno," radovala se v tiskové zprávě svazu.

Evropskou šampionkou poprvé od titulu Italky Caroliny Kostnerové v roce 2013 nebude ruská reprezentantka. Nejlepší krátký program ale předvedla závodnice, která má k Rusku velmi blízko. Dvacetiletá Gubanovová se narodila v Togliatti, trénuje v Petrohradu a do roku 2018 reprezentovala Rusko. Pak ale přestoupila do gruzínských barev a díky tomu může na rozdíl od ruských reprezentantek závodit na ME. V krátkém programu zvládla čistě náročnou kombinaci trojitého flipu s trojitým toeloopem i další prvky a vylepšila si osobní rekord na 69,81 bodu.

Nechala zhruba o dva body za sebou největší favoritku Loenu Hendrickxovou z Belgie. Té se nevyplatila riskantní taktika, kdy má zařazenou kombinaci až za druhý trojitý skok ve druhé polovině jízdy. Zatímco úvodní flip zvládla skvěle, lutz v kombinaci se jí tolik nepovedl a po špatném výjezdu měla plno práce, aby za něj zařadila alespoň dvojitý toeloop místo plánovaného trojitého. Ani ten nebyl čistý a úřadující vicemistryně světa nabrala ztrátu.

Průběžné třetí místo překvapivě drží šestnáctiletá Švýcarka Kimmy Repondová. Sedmá dívka posledního juniorského MS, které dělá choreografii bývalý český tanečník David Vincour, si při debutu na ME vylepšila osobní maximum na 63,83 bodu a má na bronzové příčce více než jednobodový náskok před zkušenější rakouskou reprezentantkou Olgou Mikutinovou.

Contiová a Macii v úvodu volných jízd zaváhali při trojitém twistu, ale pak si vedli výborně. Za volnou jízdu sice měli až druhou nejvyšší známku, ale Ghilardiovou a Ambrosiniho v součtu porazili o více než osm bodů. Druhému italskému páru přinesla nejlepší volná jízda posun z páté příčky po krátkém programu až ke stříbru. Na bronzovou pozici klesli Němci Annika Hockeová a Robert Kunkel.

"Snili jsme o jakékoli medaili na mistrovství Evropy, takže myslím, že zlato je něco, co překonalo naši představivost," rozplýval se sedmadvacetiletý Macii. Pro pozdější šampiony nebylo snadné nastupovat na led jako poslední. "Bylo těžké bruslit poté, co jsme skončili první v krátkém programu. Tlak byl obrovský," uvedla dvaadvacetiletá Contiová. "Při neúčasti ruských týmů to byla dobrá šance pro každého, nejenom pro nás," dodala.

Čeští reprezentanti Simioliová a Zarbo předvedli solidní výkon, který poznamenal jen partnerčin pád při odhozeném trojitém salchowu. Zůstali jen necelý bod za osobním rekordem z volné jízdy a bezpečně udrželi jedenácté místo. "Na to, že je to náš první šampionát, jsme to zvládli dobře," uvedla devatenáctiletá Simioliová.

Na posun výše ale kvůli nižší obtížnosti pomýšlet nemohli, od desítky je dělilo bezmála tři a půl bodu. S výkonem byli spokojení a pozitivně jejich vystoupení hodnotil i trenér Ondřej Hotárek. "Moc zkušeností nemají, je to jejich první velký závod. Dvakrát byli na juniorské Grand Prix, ale to se nedá srovnávat, takže my jsme moc spokojeni s výkonem. Ukázali, že umí závodit i s ostatními páry. Nebyli poslední, což byl jejich takový cíl," řekl Hotárek. Simioliová a Zarbo za sebou nechali dvě dvojice.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Espoo (Finsko):

Ženy - po krátkém programu: 1. Gubanovová (Gruz.) 69,81 b., 2. Hendrickxová (Belg.) 67,85, 3. Repondová (Švýc.) 63,83, 4. Mikutinová (Rak.) 62,78, 5. Kurakovová (Pol.) 61,81, 6. Pinzarroneová (Belg.) 61,35, ...24. Rychtaříková 45,64 - postoupila do volných jízd.

Sportovní dvojice - konečné pořadí: 1. Contiová, Macii 195,13, 2. Ghilardiová, Ambrosini (všichni It.) 186,96, 3. Hockeová, Kunkel 184,26, 4. Efimovová, Blommaert (všichni Něm.) 173,66, 5. Pavlovová, Sviatchenko (Maď.) 172,98, 6. Kovalevová, Kovalev (Fr.) 169,94, ...11. Simioliová, Zarbo (ČR) 134,02.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články