GLOSA: Kdo vyhrál Superduel. „Stand-up komik“ Pavel, nebo „Google bez výsledku“ Babiš?

Dá se říct, kdo vyhrál středeční Superduel na CNN Prima NEWS? Proč Pavlovi stačí držet balon a proč Babiš už dávno zapomněl na toho dobrého muže v roláku? Může středeční debata rozhodnout volby, nebo už je dávno rozhodnuto?

Vtip. Hlavní zbraň, kterou znovu začal používat Petr Pavel. Jeho publiku stačí vlastně jen tohle. Je úplně jedno, co bude říkat dál. Vtipně setřel Babiše, když mu dal zarámovaný článek 5, následně se mu povedlo „mlejnkovité“ gesto naznačující nekonečné opakování se Babiše. Nejsilnější byl v časté ironizaci svého soupeře.

Trochu to chvílemi vypadalo, že Česko nehledá prezidenta, ale stand-up komika –⁠ proti čemuž vlastně nelze nic namítnout.

Humor navíc v politice chybí, Pavlovi se na CNN Prima NEWS už podruhé povedlo jej „dělat“ a nebýt trapný. Hlavně ze začátku debaty, kdy působil svěžeji, lépe, jako pevný „chlap“ vedle rozkolísaného podivně stojícího „týpka“.

Bohužel pro Pavla, pak se stalo to, co vždycky –⁠ začala se řešit politika (a hlavně ekonomika) a v tom plaval. Jakmile došlo na hardcore fakta, potápěl se do hlubin bezpečně naučených frází bez potřebné „faktické“, nejen humorné, reakce. V téhle disciplíně si Babiš generála vždycky trochu „namaže na chleba“, což je vzhledem k jeho (ne)obsahu vlastně bizarní zpráva.

Útok. To je v podstatě jediná devíza Andreje Babiše. S různou úrovní srozumitelnosti. Někdy Babiš působí jako Google vyhledávač, když zadává divákům jen určitá náznaková hesla („Macron volá Bidenovi!“), ale na rozdíl od Googlu si musí výsledek ve fulltextu diváci domyslet sami. Jisté je, že pointou všeho je… MÍR.

Babiš začal hystericky, stěžoval si, jak to umí, že nemůže reagovat – než zjistil, že se právě ocitl v nejférovější debatě, ve které kdy byl, takže následně o jednu ze svých kňouracích fatalit přišel.

V ekonomice, jak bylo řečeno, Pavla rozstřílel, jinak ale působil unaveným dojmem a pocitem, že všichni diváci jsou rybička Dory a nezapamatují si to, co říkal před deseti vteřinami. Neustále se opakující fráze z marketingového triku a snahy zavalit těmito frázemi hlavy lidí, se staly jakýmsi symbolem obsahové bezmoci.

Kromě meldování, které jsme slyšeli mnohokrát, dokázal být skutečně „politický“ a trefný jen v pasáži, ve které Pavel tápal, tedy v ekonomice. Generálovi se vysmíval, ponižoval ho, otázkou je, koho „nového“ tím vlastně oslovoval.

Babišův marketing je přeceňovaný. Dosáhl svého naprostého vrcholu co se týče hlasů lidí. Dál už jít nemůže.

A největším překvapením těchto voleb je – minimálně pro mě – skutečnost, že nás Babiš (a jeho tým) vlastně vůbec ničím nepřekvapil. Uznávám, že se na jeho emoční marketing dívám cynicky, z ptačí perspektivy, bez oněch potřebných emocí, které se jinak promítají do nás všech. Snažím se hledat, co všechno tím myslí, koho třeba loví Jezulátkem (jihovýchod Moravy, kde je dle agentury STEM nejvíce nerozhodnutých voličů), ale zopakujme – ve finále Babiš nepřekvapil vlastně vůbec ničím.

Rolákový dobrý muž s masarykovským cítěním, objímající seniorky a štěnata, submisivně pečící vánočku a zachraňující samoživitelky před sebevraždami, vydržel maximálně tak do konce roku 2022. Od ledna už je to zase „Bába, co si jen vzal rolák“.

Na druhou stranu on zná data. On moc dobře ví –⁠ od začátku věděl –⁠ jak na tom je. Kolik procent Čechů ho zkrátka bytostně nesnáší a nikdy nezvolí. Je to hráč, i když samozřejmě část čtenářů by volila jiné první písmenko tohoto slova.

Dnes už ví, jak dopadne v sobotu. A proto mluví už jen ke svému budoucímu publiku. Ke svým voličům. Jeho hlavním cílem není stát se prezidentem. Ale nabrat masu. Brutální masu. Nejlépe nějakých 2,5 milionu lidí, kterými pak bude argumentovat a terorizovat Petra Fialu a jeho vládu. Bude to, hlasem lidu, nejsilnější opoziční politik v české historii.

A sen, cíl toho všeho? Triumfálně se vrátit jako silný premiér, jako vítěz parlamentních voleb se 40 % hlasů. Hovory v Lánech s Pavlem pak budou jen třešničkou na dortu.

A sám Pavel v Superduelu, který hrdinsky odřídila báječná Terezie Tománková, udělal přesně to, co mu bohatě stačí: Drží míč na vlastní polovině, občas udělá kličku, ale jinak si ho nepříliš atraktivně nahrává a čeká na závěrečný hvizd. I když míč občas ztratí, získá jej v klidu zpět, navíc stejně je do konce pár minut.  A Pavel vede 5:0…

Superduel na tom nic moc nezměnil, což je pro něj nejdůležitější zpráva.

Tagy:
prezidentské volby debata Andrej Babiš volby Petr Pavel prezidentské volby v ČR 2023 glosa Superduel: Bitva o Hrad