Paul McCartney našiel svoje stratené fotky zo začiatkov The Beatles. Vystaví ich v galérii

Národná portrétna galéria v Londýne sa po zhruba trojročnej renovácii znovu otvorí návštěvníkom 22. júna. Prilákať ich chce na výstavu doposiaľ neznámych fotografií, ktoré urobill Paul McCartney v ranom období kapely The Beatles, a tiež na výstavu britskej fotografky Yevonde s názvom Life and Colour (Život a farba).

26.01.2023 16:00
The Beatles Foto:
Kapela Beatles v roku 1966.
debata

Galéria tiež oznámila, že neskôr na jeseň vystaví nové kresby umelca Davida Hockneyho a portréty od černošských umelcov zo Spojených štátov a Británie.

Patrik Lančarič Čítajte viac Keď Dežo fotil Beatles, akoby mal znovu sedemnásť. Zachránilo mu to život?

Národná portrétna galérie oznámila, že výstava s názvom Paul McCartney Photographs 1963–64: Eyes of the Storm (Fotografie Paula McCartneyho 1963–64: Oči búrky) potrvá od 28. júna do 1. októbra. Riaditeľ inštitúcie Nicholas Cullinan povedal, že McCartney galériu oslovil v roku 2020. Povedal, že našiel fotografie z konca roku 1963 a začiatku roku 1964, o ktorých sa domnieval, že sú stratené. Podľa Cullinana ide o mimoriadnu sériu snímok zachycujúcich „taký slávny a dôležitý moment“ v dejinách kultúry.

Dežo Hoffmann Čítajte viac Dokument o Hoffmannovi: Za všetkým hľadaj Deža

Galéria v blízkosti centrálneho londýnskeho Trafalgarského námestia bola uzatvorená pre verejnosť kvôli rozsiahlej renovácii. Novú podobu dostala vstupná hala, vybudovali študijné centrum. Zbierky múzea celkom nanovo roztriedili a spracovali. Prestavbu spolufinancovala organizácia National Lottery Heritage Fund a ďalšie nadácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Paul McCartney