Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

O harmonogramu příští sezony je jasno, počet "hostů" v klubech bude omezen

Nadcházející ročník první ligy odstartuje o víkendu 22. a 23. července. Podzimní část bude mít devatenáct kol a skončí 17. prosince. Jarní fáze začne 10. února 2024 a nadstavbová skupina o titul vyvrcholí 26. května. Informovala o tom Ligová fotbalová asociace (LFA), která řídí nejvyšší soutěže. Zároveň si kluby první a druhé ligy odhlasovaly omezení počtu hostujících hráčů mezi dvěma celky ze stejné soutěže.

Je nám líto, video expirovalo.
Kluby si odsouhlasily od příští sezony omezení počtu hostujících hráčů

V letošní sezoně skončila podzimní část kvůli netradičnímu termínu mistrovství světa už v polovině listopadu, od příštího ročníku se ovšem rozpis vrátí do obvyklé podoby. Souběžně s nejvyšší soutěží odstartuje během čtvrtého červencového víkendu i druhá liga.

"Po letech ovlivněných koronavirovou pandemií a loni nezvyklým termínem mistrovství světa si můžeme dovolit zimní přestávku pro prvoligové kluby o délce osmi týdnů, což považuji za adekvátní," uvedl předseda LFA Dušan Svoboda s tím, že rozpis musel v první polovině sezony počítat s třemi reprezentačními přestávkami.

Ligové jaro začne o dva týdny později než v aktuálním ročníku. Nadstavbová část je na programu od prvního květnového víkendu. Tuzemskou fotbalovou sezonu uzavřou 2. června odvetná utkání baráže o postup do nejvyšší soutěže.

Druhá liga ukončí podzim už 12. listopadu, jarní část zahájí 2. března. Novinkou je vložené kolo ve středu 2. srpna.

Tři fotbalisté na hostování v klubu ze stejné soutěže

Na základě zmíněného hlasování bude moct jeden celek poslat do druhého pouze tři hráče. V reakci na nařízení Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) nastanou úpravy i v dalších letech. Úpravu pravidel ještě musí schválit Fotbalová asociace ČR.

Rozhodnutí ligových klubů navazuje na nařízení FIFA, která omezila počet hostujících hráčů mezi dvěma kluby z různých zemí na tři. Pravidlo platí od 1. července minulého roku, tedy od začátku aktuální sezony.

"Jednotlivé asociace včetně naší dostaly tříletou lhůtu na zapracování tohoto pravidla i do národních předpisů. Omezení tří hostujících hráčů si kluby odhlasovaly od sezony 2023/24. Mezi první a druhou nebo třetí ligou by počet hráčů zůstal volný v průběhu celého přechodného období, tedy do začátku ročníku 2025/26, kdy končí lhůta od FIFA," vysvětlil výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta s tím, že určité výjimky se vztahují na hráče do 21 let. I ty by ale vstoupily v platnost až od 1. července 2025.

Počet tří hostujících hráčů z jednoho klubu do druhého ale nemusí být v jedné sezoně konečný. Důležitý bude aktuální stav. "Pokud klub pošle na hostování do jiného hráče A, B, C a v zimě si je stáhne zpět, může do stejného klubu klidně poslat další tři hráče D, E, F," upřesnil Bárta.

České celky si změnu odsouhlasily s předstihem i z toho důvodu, aby se na ni mohly včas připravit. "Chceme, aby si kluby začaly celou problematiku uvědomovat. Aby o tom mohly už teď přemýšlet v rámci své přestupové politiky, aby to pro ně nebyla rána z čistého nebe," konstatoval předseda LFA Svoboda.

"Od sezony 2025/26 budeme muset akceptovat omezení tří hráčů mezi dvěma kluby i napříč různými soutěžemi. Celkem budou moct kluby přivést na hostování jen šest hráčů a stejný počet uvolnit," doplnil Bárta.

Miliony pro kluby bez evropských pohárů

Pozitivní zprávou pro ligová mužstva je významné navýšení tzv. plateb solidarity Evropské fotbalové asociace (UEFA). Peníze v rámci dohody mezi LFA a FAČR slouží jako podpora mládeže prvoligových celků.

Podle Bárty dostane díky změně metodiky rozdělování peněz UEFA každý český ligový klub, který nehrál v sezoně 2021/22 hlavní část evropských pohárů, zhruba 230 tisíc eur (asi 5,5 milionu korun). Za aktuální ročník by to mohlo být až 400 tisíc eur (9,5 milionu korun) pro mužstva bez evropských pohárů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články