Největší regionální veletrh práce v Plzni přitáhl stovky ukrajinských uprchlíků

foto Veletrh práce a vzdělávání Klíč k příležitostem, největší akce svého druhu v Plzeňském kraji. Účastní se ho přes 50 firem, 26. ledna 2023 Plzeň.

Plzeň - Stovky ukrajinských uprchlíků všech věkových kategorií sháněly dnes práci na největším regionálním veletrhu práce a vzdělávání Klíč k příležitostem v Plzni. K dispozici měli tlumočníky, kteří s nimi obcházeli stánky více než 30 vystavujících firem. Velký zájem měli o bezplatné kurzy češtiny. Na 11. ročník přišlo přes 2500 lidí, mírně méně než v předcovidových letech, ale výrazně víc než loni, řekla ČTK Jana Brabcová, jednatelka pořádající firmy Grafia a prezidentka Asociace institucí vzdělávání dospělých. Zájem firem byl také vyšší.

Fotogalerie

Žádný z oslovených podniků neuvedl, že by se kvůli energetické a inflační krizi chystal zastavit nebo omezit nábor. Optimističtí byli i personalisté z oboru výroby automobilových dílů, kteří řekli, že se jich zatím problémy některých automobilek nedotkly. Odhlásili se pouze tři vystavovatelé, kteří po Novém roce dostali pokyny, že nesmí nabírat nové lidi.

"Trh práce začíná zadrhávat a je větší zájem i o profesní kurzy. Lidé znejistili tou krizí a novinkou je, že si také berou druhé nebo třetí zaměstnání jako brigádu ke své práci," řekla Brabcová. Podle ní už také někteří vnímají, že určitá povolání kvůli digitalizaci a automatizaci skončí.

"Zájem o kurzy češtiny je ze strany Ukrajinců obrovský. Jsou bezplatné, když si zažádají jako zájemci či uchazeči o zaměstnání na úřadě práce a je to v rámci takzvané zvolené rekvalifikace," řekla Brabcová. Grafia je pořádá a eviduje obrovský přetlak, hodně je vyhledávají vysokoškoláci. "Ti, kteří postupují až na úroveň A2, tak už tu trochu plánují zůstat," uvedla. Řada z nich už je zaměstnaná mimo svoji původní profesi. Ale chtějí si zlepšit češtinu, aby mohli získat kvalifikovanou práci. Jsou ochotni chodit na kurzy o víkendu i večer, a to i když třeba pracují ve třísměnném provozu.

Řada firem by přijala Ukrajince, ale některé, třeba Správa železnic, nutně vyžadují znalost českého jazyka. "A začíná se to objevovat už i v inzerci. Firmy si třeba dávají podmínku, že musí umět česky na úrovni rodilého mluvčího," řekla jednatelka.

"Máme tu tlumočníky, nasměrujeme je. A jsme sociální služba, která se o Ukrajince stará, takže jim nabízíme další věci, které bychom pro ně mohli udělat," uvedl Jan Vaněk z Diakonie Západ. Marie Pošarová, personalistka Drůbežářského závodu Klatovy, potvrdila zájem Ukrajinců o práci. Firma přijala prvního před 18 lety, dnes zaměstnává nižší stovky převážně agenturních pracovníků. "Zájem Ukrajinců je, ale my potřebujeme buď muže na pozice, kde se pracuje s většími díly, nebo na odbornější výrobní posty, jako je kontrola kvality nebo obsluha lisu, potřebujeme solidní znalost češtiny," uvedl Tomáš Matoušek z firmy Daikin Plzeň, výrobce klimatizací. Na linkách už Ukrajince zaměstnává. Lear, výrobce autosedaček z Ostrova u Stříbra, se chce díky nové zakázce pro BMW dostat do konce roku z 1200 na 1900 až 2000 zaměstnanců. "Ze strany Ukrajinců je velký zájem. Mám tu kolegyni Ukrajinku, která s nimi hovoří," řekla personalistka Soňa Blasbalgová.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď