PŘEHLEDNĚ: Paroubek, Štěch, Kalousek nebo Krnáčová. Koho budou volit bývalí politici?

O jménu nového českého prezidenta bude jasno už v sobotu odpoledne. I proto známé osobnosti postupně odhalují, koho budou volit. Pro CNN Prima NEWS to prozradili bývalí premiéři, ministři nebo někdejší kandidáti na prezidenta. Komu hodí hlas Jiří Paroubek, Milan Štěch, Adriana Krnáčová, Karel Schwarzenberg, Vladimír Špidla, Jan Fischer nebo Miroslav Kalousek?

Podívejte se na přehled, který kandidát získal čí podporu.

Petr Pavel

  • Vladimír Špidla

Bývalý premiér za ČSSD Vladimír Špidla v prvním kole volil ekonomku a bývalou rektorku Danuši Nerudovou. Ve druhém kole podpoří generála ve výslužbě Petra Pavla. „Předpokládám, že bude daleko lépe dodržovat Ústavu a přesvědčil mě v debatách,“ vysvětlil CNN Prima NEWS.

  • Milan Štěch

Pavla bude volit i bývalý šéf Senátu a sociální demokrat Milan Štěch. „Volil jsem ho i v prvním kole, ale nechtěl jsem to říkat veřejně. Petr Pavel je pro mě od začátku člověk, který má zkušenosti a který se na tu funkci hodí,“ zdůraznil.

  • Adriana Krnáčová

Stejně bude ve druhém kole prezidentské volby zřejmě hlasovat i bývalá primátorka Prahy za ANO Adriana Krnáčová, která z hnutí odešla. „Andrej Babiš to nebude,“ přiznala redakci.

  • Jan Fischer

Generálovi dá svůj hlas i bývalý premiér Jan Fischer. „Petr Pavel je člověk, který má pro výkon této funkce všechny předpoklady. Určitě bude zemi dobře reprezentovat v zahraničí, protože ví, kam tato země patří, jaké hodnoty má sdílet. Ví, kdo jsou naši spojenci a vůči komu je třeba se naopak tvrdě vymezit. Má jasné stanovisko vůči ruské agresi na Ukrajině. Bude umět komunikovat s vládou i opozicí, s oběma komorami Parlamentu, s občanskou společností i s mladými lidmi. Je také člověk, který bude schopen vrátit do České politiky i na Hrad elementární slušnost a samozřejmě i podstatnou míru noblesy. To nám všechno chybí,“ popsal.

  • Karel Schwarzenberg

Pavla bude volit i kandidát na prezidenta z roku 2013, někdejší poslanec a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který se v prvním kole stavěl za senátora Pavla Fischera. „Generál Pavel je jediná možnost. Nechci Českou republiku coby politickou divizi Agrofertu,“ vysvětlil své rozhodnutí.

  • Miroslav Kalousek

Za Pavla se staví i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který jej dříve kritizoval hlavně za jeho minulost. V prvním kole volil Nerudovou. „Kritérium předlistopadové minulosti je vyřešeno výsledky prvního kola. Je nezbytné teď hodnotit podle jiných kritérií, a tam to v tomto duelu opravdu těžké není. Proto budu volit Petra Pavla,“ napsal Kalousek na sítě.

  • Mirek Topolánek

Podobný názor má zřejmě i bývalý premiér ODS Mirek Topolánek. „Voliči Babiše, vy fakt chcete volit tuhle zrůdu prezidentem. Rozumím, že vám nemusí sedět Petr Pavel, ale alternativa je výsměchem demokracii a důkazem její zranitelnosti,“ uváděl po prvním kole volby na Twitteru.

  • Michal Horáček

Za Pavla se staví i spisovatel a kandidát na Hrad z roku 2018 Michal Horáček. „Prezidentská kampaň vrcholí, rád se angažuji pro Petra Pavla,“ zdůraznil.

  • Vlasta Parkanová

Generála ve druhém kole volby podpoří i někdejší ministryně obrany a ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová (TOP 09). „Když jsem ho před 20 lety poznala, vnímala jsem jeho osobnost víc intuitivně. Nyní jsem si jím jistá a rostoucí sympatie občanů mi to potvrzují. Jako prezident překvapí a přinese do veřejného života atmosféru, která dává naději,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.

  • Jiří Drahoš

Petra Pavla v prezidentských volbách podporuje i senátor Jiří Drahoš (nez.), který se v posledním klání dostal do druhého kola proti současné hlavě státu Miloši Zemanovi. „Gratuluji Petru Pavlovi k vítězství v prvním kole a věřím, že to za dva týdny dotáhne do vítězného konce,“ psal Drahoš před dvěma týdny na Twitter.

  • Michal Prokop

Generála ve výslužbě bude volit i zpěvák a bývalý člen Občanské demokratické aliance Michal Prokop „Myslím, že ostudy už bylo na Hradě až až,“ vysvětlil stručně.

Andrej Babiš

  • Jiří Paroubek

Šéfa hnutí ANO bude volit bývalý premiér a někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek. Více své rozhodnutí komentovat ale nechtěl.

  • Vojtěch Filip

Nad tím, že svůj hlas hodí Babišovi, uvažuje i někdejší šéf KSČM Vojtěch Filip. Ten v prvním kole volil bývalého rektora Tomáše Zimu. „Kandidát, kterého jsem podpořil v prvém kole, žel nepostoupil, tak zvažuji, koho vybrat. Ještě uvidím. Podle diskuse je lépe připraven na ústavní funkci Andrej Babiš. Zdá se mi, že pan generál ještě nezná čl. 62 a 63 Ústavy. To je po tak dlouhé době, kdy je v kampani, chyba,“ řekl CNN Prima NEWS. Babiše ve volbách veřejně podpořila celá KSČM.

  • Miloš Zeman

Expremiéra, šéfa ANO a poslance Andreje Babiše veřejně podpořil také současný prezident Miloš Zeman. „Ano, budu,“ odpověděl Zeman v prosincovém pořadu Partie Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS na dotaz, zda bude v lednu volit právě Babiše. „I když moc nevěřím průzkumům, přece jenom ukazují velkou distanci mezi prvními třemi kandidáty a zbylými šesti. A z toho vyplývá, že ze tří kandidátů, kteří mají reálnou šanci na vítězství, je Andrej Babiš jediný, který má politické zkušenosti. A to je můj základní argument,“ vysvětlil své rozhodnutí.

  • Matěj Stropnický

Je možné, že Babišovi svůj hlas nakonec hodí i Matěj Stropnický, který byl dříve předsedou Strany zelených, ve sněmovních volbách v roce 2021 kandidoval za ČSSD. „Určitě nebudu volit Petra Pavla. Jestli k volbám půjdu, se rozhodnu až v pátek, protože nabídka je otřesná,“ komentoval pro CNN Prima NEWS.

Nebudou volit nebo jméno nechtějí prozradit

  • Vlastimil Tlustý

Že nepůjde volit, se rozhodl i bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý. Ten v prvním kole podpořil poslance SPD Jaroslava Baštu. „Nebudu volit ani Babiše, ani Pavla,“ napsal redakci.

  • Jiří Dolejš

Jasno, zda se voleb zúčastní, zatím nemá ani bývalý poslanec za KSČM Jiří Dolejš. „Pro mne je důležitější, aby se levice o tyto volby nerozhádala ještě víc. Nejde o referendum o vládě, takže je možné i nejít k volbám vůbec. Ale ještě to uvážím,“ řekl.

  • Jana Maláčová

Někteří bývalí politici nechtějí svou volbu komunikovat veřejně. „Omlouvám se, nebudu reagovat, mám stále mediální celibát,“ napsala redakci bývalá ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Jana Maláčová.

  • Cyril Svoboda

Jméno nechce zveřejnit ani bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). „Protože volbu prezidenta republiky komentuji v mediálním prostředí, rozhodl jsem se veřejně být neutrální. Tak se omlouvám, svého favorita vám nesdělím,“ přidal se.

  • Zdeněk Škromach

Koho bude volit, veřejně neřekl ani člen ČSSD a někdejší ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. „Pro mě volba prezidenta skončila, když prchl Středula. Ale považuji za důležité aktivní občanství, které je předpokladem funkční demokracie. A to jak při volbě, tak výběru kandidátů. Takže budu volit menší zlo pro naši zemi,“ sdělil bez konkrétnějších detailů.

  • Václav Klaus ml.

O volbách nechtěl veřejně mluvit ani bývalý šéf Trikolory Václav Klaus mladší. „Nemám sebemenší potřebu se veřejně nějak prezentovat,“ vzkázal.

Tagy: