Koruna přerušila posilování k euru, burza je nejsilnější za sedm měsíců

foto Peníze, euro, česká koruna, bankovky, mince - ilustrační foto.

Praha - Česká měna ve čtvrtek přerušila posilování k euru, když ztratila dva haléře na 23,82 Kč/EUR. Stále je ale blízko nejsilnějším úrovním od konce července 2008. Vůči dolaru dnes koruna také oslabila, pohoršila si o 12 haléřů na 21,94 Kč/USD. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online a vyjádření analytiků. Pražská burza je nyní nejsilnější za více než sedm měsíců, nahoru ji táhly akcie splečnosti ČEZ.

"Koruna korigovala středeční zisky. Znovu se tak vyhoupla lehce nad 23,80 Kč/EUR. I tak si od začátku roku k euru připsala navzdory očekáváním finančního trhu již asi 1,5 procenta," uvedl analytik Komerční banky Jaromír Gec. K posilování české měny podle něj přispívá zřejmě ústup obav z rizikovosti investice do koruny, který souvisí s nenaplněním scénáře vážné energetické krize a oživením zahraničního obchodu s eurozónou na pozadí zmírňování napětí v dodavatelských řetězcích. "Pomyslnou ochrannou ruku nad domácí měnou nadále drží i Česká národní banka," doplnil.

Ve středu se česká měna k euru dostala na nejsilnější hodnotu od konce července 2008 a relativně blízko také ke svému historickému maximu, které bylo v polovině července 2008 mírně pod hranicí 23 Kč/EUR, upozornil hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler. Za současným posílením je podle něj spíše kombinace technických faktorů. "Samotné fundamenty až tak pozitivně pro korunu nevyznívají. Tuzemská ekonomika čelí poměrně výraznému deficitu platební bilance," zmínil.

Technické faktory mohou nicméně podle Seidlera převládat i nadále a česká měna tak může na současných silnějších úrovních setrvat i delší dobu. "Výhledově by se však měla postupně vrátit zpět nad hranici 24,50 Kč/EUR. Do velké míry bude záležet i na dalším vyznění vývoje úrokových sazeb ze strany ČNB v příštím týdnu a jak si jej trh bude interpretovat," dodal.

Index pražské burzy PX ve čtvrtek stoupl o 1,34 procenta na 1320,41 bodu. Vyšší byl naposledy loni 9. června. Nahoru burzu táhly akcie energetické firmy ČEZ, které zdražily asi o 4,5 procenta. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Legislativní rada vlády se ve čtvrtek zabývala možným rozdělením polostátní společnosti ČEZ.

Burza posiluje už pět dní v řadě. Tahounem růstu byly i v předchozích dnech cenné papíry ČEZ, které pravidelně patří k emisím, s nimiž se obchoduje v největších objemech. Dnešní růst byl ale za posledních pět dní největší, a to o 4,51 procenta na 915 korun, což je nejvyšší cena akcií firmy za více než čtvrt roku. Podle analytiků pomáhají akciím ČEZ ke zdražování spekulace o rozdělení společnosti.

"Důvodem rychlého růstu je spekulace na restrukturalizaci a očekávanou prémii k tržní ceně," sdělil k růstu emise ČEZ analytik Komerční banky Bohumil Trampota. "Od začátku roku si přitom (akcie ČEZ) na vlně spekulací o chystané vládní restrukturalizaci energetického sektoru v ČR již připisují zisk 18,83 procenta. K dnešnímu růstu pak přispěly zejména zprávy o připravovaném návrhu zákona o přeměnách obchodních společností, který by vládě umožnil snadnější prosazení rozdělení ČEZ," uvedl makléř firmy Wood & Company Vladimír Vávra.

Novelu zákona o přeměnách obchodních společností a družstev ve čtvrtek projednávala LRV. Pasáž novely, která se zabývá právě možným rozdělením firmy ČEZ, rada nakonec nedoporučila kabinetu přijmout. Vyplývá to z vyjádření ministra pro legislativu a předsedy rady Michala Šalomouna (za Piráty) zaslaného ČTK. Většinovým akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií společnosti.

Z deseti hlavních emisí pražské burzy si ve čtvrtek polepšila polovina. Nejvýrazněji posílily právě cenné papíry ČEZ. Druhý nejvyšší růst zaznamenaly akcie pojišťovací skupiny VIG, a to o 1,38 procenta na 589 korun. Naopak nejvýraznější pokles postihl akcie výrobce nápojů Kofola ČS, které zlevnily o 1,18 procenta na 251 korun.

Kurz české měny:

Předchozí závěr

Čtvrtek kolem 17:00

Kč/EUR

23,80

23,82

Kč/USD

21,82

21,94

Zdroj: Patria Online

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 09:00 12°C

Celá předpověď