V závěru kampaně překonává Pavel na sociálních sítích Babiše

foto Logo sociální sítě Facebook na displeji mobilního telefonu - ilustrační foto.

Praha - Prezidentský kandidát Petr Pavel v závěrečné fázi předvolební kampaně jednoznačně překonává Andreje Babiše v aktivitě na sociálních sítích. Předsedu hnutí ANO téměř dohnal v počtu sledujících a fanoušků a celkový počet interakcí je na facebooku, instagramu i twitteru u Pavla třikrát až čtyřikrát vyšší než u Babiše. Vyplývá to z analýzy společnosti Ami Digital, která se zaměřuje na komunikaci na internetu. Druhé kolo voleb hlavy státu bude tento pátek a v sobotu.

I přes Babišův velký náskok ze dřívějška mají nyní oba prezidentští kandidáti na sociálních sítích Facebook, Instagram a Twitter srovnatelný počet fanoušků a sledujících. Babiš jich má okolo 860.000, Pavel 720.000. "Zejména v posledních týdnech po prvním kole prezidentské volby byl přitom vidět velký nárůst sledujících generála Pavla, zatímco u Andreje Babiše tato čísla spíše stagnují," řekl ČTK ředitel Ami Digital Vladan Crha.

Týmy obou prezidentských kandidátů utratily v týdnu po prvním kole za reklamu na facebooku a instagramu zhruba stejnou sumu - půl milionu korun. Babiš se zaměřuje zejména na facebook, kde jsou v průměru starší uživatelé, zatímco Pavel dominuje na instagramu s mladší uživatelskou základnou.

"Marketingový tým Petra Pavla na sociálních sítích dobře využívá nové formáty jak jsou Stories, Reels a spolupráci s jinými subjekty a influencery. Komunikace Andreje Babiše je více klasická a cílí spíše na starší uživatele," dodal Crha.

Největší rozdíl je ovšem v tom, jak moc lidé na příspěvky kandidátů reagují, tedy jak je komentují či lajkují. V přepočtu na fanouška je na všech třech sociálních sítích celkový počet interakcí u Pavlových příspěvků podle Crhy třikrát až čtyřikrát vyšší než u Babiše.

Bývalý představitel české armády a NATO Pavel v prvním kole voleb před necelými dvěma týdny těsně zvítězil, když dostal podporu 35,4 procenta. Druhý postupující, expremiér Babiš, měl 34,99 procenta.

Před druhým kolem voleb, které bude tento pátek a sobotu, se oba kandidáti snažili oslovit voliče v televizních debatách či na mítincích s občany. Babiš v úterý oznámil, že kvůli výhrůžkám nepovede kontaktní kampaň a požádal policii o dočasnou ochranu. Pavel zase vyzval svého protikandidáta ke stažení propagačních materiálů, kde předseda ANO podle něj využívá strach lidí ze zatažení Česka do otevřeného vojenského konfliktu. Babiš označil výzvu za nesmyslnou, obvinil Pavlovy příznivce z agresivního chování.

Babiš v kampani před druhým kolem čelil kritice za billboardy s textem "Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják." Kritici mu vyčítali, že straší voliče. Babiš přiznal, že se text nepovedl, a slíbil, že ho změní. Na billboardech se pak objevily nové plakáty s nápisem "Generál nevěří v mír" s dovětkem "Volte mír. Volte Babiše".

Sdružení reklamních profesionálů Art Directors Club Czech Republic (ADC) vyloučilo ze svých řad Marka Prchala, který pracuje pro Babiše. Jeho kampaň před nadcházejícím druhým kolem prezidentských voleb považuje sdružení za neetickou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď