Hlavní obsah

Zklidnění v debatě. Nechutného už bylo hodně, řekl na začátku Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentští kandidáti Andrej Babiš (ANO) a Petr Pavel se ve čtvrtek večer setkali na předposlední prezidentské debatě, kterou vysílala TV Nova. Pavel před začátkem v krátkém prohlášení v narážce na falešnou zprávu o své smrti uvedl, že nechutného už bylo v kampani hodně. Babiš s tím souhlasil. Debata se nesla v klidnějším duchu než předchozí duely.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Debata prezidentských kandidátů Andreje Babiše a Petra Pavla v televizi Nova

Reklama

Článek

„Dnes ráno jsem se dozvěděl, že už vlastně nežiju, a vzápětí jsem dostal informaci, že nám někdo zkopíroval webovou stránku a umístil na ni oznámení o mém náhlém úmrtí. Krátce na to jsem se dozvěděl, že jsem se probral z klinické smrti. V průběhu dopoledne nám web ještě napadli hackeři z Ruska. Když si takhle člověk prožije jedno dopoledne, tak si leccos uvědomí. A já jsem si uvědomil, že toho nechutného v této kampani už bylo hodně,“ prohlásil na úvod debaty Pavel.

„S panem předsedou jsme si v předchozích debatách dokázali, že se umíme konfrontovat, umíme být tvrdí, a já si myslím, že už to stačilo a mohli bychom divákům a voličům ukázat, že se umíme také normálně bavit. Jsem na to připraven,“ doplnil.

Babiš s ním souhlasil a připomněl, že falešnou zprávu o Pavlově náhlém úmrtí už během dne odsoudil. „Vyzývám všechny, aby nějakým způsobem přestali s těmito útoky, je to nepříjemné. Chápu toto prohlášení pana Pavla. Je důležité, aby po vyhlášení vítěze, bez ohledu na to, kdo to bude, aby toto nepokračovalo,“ řekl Babiš.

Oba finalisté boje o Hrad se také shodli, že nechápou, jak mohlo někoho napadnout rozesílat hoax o Pavlově úmrtí a jaký to mohlo mít cíl. „Nechápu, kdo by za tím mohl stát, protože je to naprosto nelogické, a připadá mi to jako hloupý žert. Ale bohužel spadající do velice vypjaté situace,“ řekl Pavel.

„Ten, kdo to poslal, tak musí být hrozný hlupák, protože dobře věděl, že pan Pavel bude večer na Nově. Nechápu, kdo to mohl udělat,“ doplnil expremiér a šéf hnutí ANO Babiš.

Špinavosti před koncem kampaně

Prezidentské volby

Čtvrteční diskuse, možná i vlivem zmíněné gentlemanské dohody, byla obecně klidnější než předchozí názorové duely.

Kandidáti se v ní opět dostali k tématu případného jmenování nového předsedy Ústavního soudu ze strany končící hlavy státu Miloše Zemana dopředu, přestože mandát Pavlu Rychetskému končí až v létě. Shodli se, že by tento akt zkusili anulovat. Řešili také daňovou problematiku a ekonomická témata.

Značnou část debaty tvořily dotazy na „potencionální“ vetování některých zákonů. Ačkoliv Babiš přistupoval viditelně smířlivěji k Pavlovi, vůči vládě premiéra Petra Fialy (ODS), s níž se Pavla snaží v kampani spojovat, opět nešetřil kritikou.

„Pan premiér je odtržen od reality. Kdybych měl takového ministra zdravotnictví, tak ho seřvu. Já bych panu premiérovi radil zdarma a rád. Jako prezidentský kandidát jsem se velmi mírnil, kdybych byl předseda opoziční strany, tak to je jiné kafe,“ prohlásil například Babiš.

Babiš: Navrhl bych odvolání Řehky

Tématem byla také bezpečnost. Babiš řekl, že v případě svého zvolení by navrhl ministryni obrany Janě Černochové (ODS), aby odvolala náčelníka Generálního štábu Armády ČR Karla Řehku.

„Mluví o mobilizaci, válce velkého rozsahu. Stresoval s válkou, proč stresuje ty naše matky? Ať už mlčí. Navrhnul bych pana Pavla za náčelníka generálního štábu, protože on říká, že nechce válku. Já chci mír, takže to bych udělal,“ nastínil Babiš.

Pavel, který v minulosti vedl českou armádu, se Řehky zastal. „Je to profesionál každým coulem, respektovaný. Je to člověk s bohatými zkušenostmi, který ví, co je válka, a moc dobře ví, že ji nechce. Vojáci nemohou žít v naději a iluzi, že se nic nestane, musí se připravovat na nejhorší možný scénář,“ řekl.

ZÁZNAM: Prezidentský duel na Novinky.czVideo: Novinky

Závěrečné slovo voličům patřilo manželkám

Babiš s Pavlem se netradičně shodli v hodnotovém bloku, kdy například shodně prohlásili, že nejdůležitější jsou pro ně „děti a rodina“, nebo že nejdůležitějším okamžikem jejich životů bylo „narození dětí“ a naopak nejhorším „ztráta blízkých“.

V pracovním životě Pavel považuje za nejdůležitější vlastnosti spolupracovníků „otevřenost, solidnost při výkonu práce a smysl pro humor“. Babiš zase „pracovitost, loajalitu a tah na branku“.

Poslední slovo směrem k voličům na Nově nedostali tradičně sami kandidáti, ale jejich manželky. „Připomeňme si slova naší hymny a zkusme se podívat na Českou republiku jako na náš společný domov, ve kterém bychom mohli žít důstojně dál,“ požádala voliče o podporu svého manžela Eva Pavlová.

Eva Pavlová zažila i roli samoživitelky

Prezidentské volby

„Manžela nemusím představovat. Nevím, jestli to všichni vědí, ale už deset let fungujeme v nadaci a pomáháme lidem. Do politiky vstoupil se stejným cílem, aby za ně bojoval a byl tu pro ně,“ řekla následně Monika Babišová.

Obě ženy, z nichž jedna se stane první dámou, se na konec kampaně už těší. Odnáší si prý pozitivní, ale i negativní vzpomínky.

„Budu na tu dobu vzpomínat jako na trochu abnormální, vzhledem k tomu, že jsme zažili, spoustu spontánních pozitivních reakcí od lidí, kteří nás podporovali. Až po emočně vyhraněnou situaci spojenou s osobními útoky,“ zhodnotila Pavlová předvolební dění.

Babišovou prý zase překvapilo, že spolu lidé neumí komunikovat. „Je to rozpolcené. Na jedné straně jsem se potkala s neskutečně milými lidmi a na druhé straně jsme měli bohužel strach o život. Zaskočilo mě, že lidi mezi sebou nedokážou komunikovat a že se lidé bojí projevit svůj názor, aby nebyli lynčováni,“ řekla.

Monika Babišová má za sebou Bílý dům a léta charity

Prezidentské volby

V pátek a v sobotu se uskuteční druhé kolo prezidentských voleb, ze kterého vzejde nový český prezident, který v úřadu po 10 letech nahradí Miloše Zemana.

Babiš s Pavlem se snaží ještě získat přízeň voličů prostřednictvím sociálních sítí nebo právě v debatách. Utkali se už v duelech v České televizi, Blesku, Deníku, na CNN Prima News nebo také ve středeční debatě na Novinkách. Na Nově se setkali už před prvním kolem, byla to jediná debata, kam Babiš před prvním kolem přišel.

Úplně posledním duelem, který oba muži absolvují, je páteční hodinová debata na veřejnoprávním Českém rozhlase. Začíná ve 13 hodin, volební místnosti se otevřou o hodinu později.

Hlasování skončí v sobotu ve 14 hodin, vítěz by měl být znám během odpoledne.

Debaty už podle politologů poznamenává únava, zvraty nečekají

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám