Jak se stal z tlumočníka legendární trenér. José Mourinho slaví 60 let

26.01.2023, 19:56
Aktuality
José Mourinho (© AFP)

Zaparkovaný autobus, věčné kontroverze, emoce při El Clásiku a také spousta trofejí. Ve světě fotbalu nenajdete v posledních 20 letech působivější trenérskou osobnost. Vedl velké a slavné kluby, ale úspěchy sbíral i s těmi menšími. José Mourinho dnes slaví 60 let.

První Mourinhovy kroky ve velkém fotbale se datují do 80. let, jeho hráčská kariéra ale nebyla valná. Na trenérskou dráhu se tak vydal už ve svých 27 letech a první zkušenosti sbíral na lavičce portugalského klubu Estrela, kde začínal jako asistent. Rady do trenérského života mu dával především anglický velikán, již zesnulý Bobby Robson, s nímž působil třeba v Barceloně a Portugalsku hlavně jako překladatel. Robson v něm viděl potenciál a postupně mu dával víc prostoru na trenérských pozicích. A Mourinho se osvědčil.

První opravdová trenérská štace přišla v jeho rodné zemi na přelomu tisíciletí. Jako první věřila mladému trenérovi Benfica, která přivedla Mourinha jako čerstvý vítr po Juppu Heynckesovi. "Lisabonský klub byl v obrovské krizi, potřeboval oživit projev na hřišti. Výsledky se dostavily, s nimi ale přišlo i nové vedení a noví manažeři nenabídli Mourinhovi prodloužení smlouvy, kterou vyžadoval. On udělal krok zpět a přestoupil do Uniao de Leiria. Relativně malý klub opustil po půl roce, tým se v té době nacházel na čtvrtém místě tabulky. Uniao hrálo nejlepší fotbal v lize. I proto už v polovině sezony mířil do Porta," vzpomíná portugalský novinář Andre Guerra z webu Flashscore.pt.

I když byl v Portu pouhé dva roky, povedlo se mu vyhrát vše, co se dalo - ligu, domácí pohár, Pohár UEFA a zapsal si i největší triumf - se svým týmem vyhrál Ligu mistrů. Psal se rok 2003 a byl to konec jeho portugalské cesty. Domů se od té chvíle vlastně nikdy nevrátil.

Z jachty do zaparkovaného autobusu

Už dva dny po senzačním úspěchu s Portem odcestoval do Chelsea. Jeden z portugalských deníků tehdy psal, že Mourinho oslavil výhru v Lize mistrů na jachtě Romana Abramoviče. Jak magicky a kontroverzně do klubu vstoupil, tak i odcházel.

A jeho rebelská povaha se začala projevovat čím dál víc. Ani během působení v Portu nebyl mezi příznivci klubu příliš oblíbený.

Netrvalo dlouho a na světě byla přezdívka The Special One. Ale úspěchy samozřejmě měl. Vedl jeden z nejlepších týmů v historii Premier League, který navíc vygeneroval hvězdy typu Johna Terryho nebo Franka Lamparda. Za jeho působení v Chelsea zářily i zahraniční stálice Didier Drogba, Petr Čech nebo Arjen Robben.

Bylo to ale i o úplně jiném pojetí fotbalu, než na který byla Anglie zvyklá. Mourinhův fotbal byl protikladem dravého stylu Sira Alexe Fergusona v Manchesteru United či jemné fotbalové symfonie Arséna Wengera v Arsenalu. Do té doby kluby United i Gunners vévodily ligovým tabulkám.

Defenzivní styl, kterému komentátoři přezdívali "zaparkovaný autobus", rozčiloval všechny kromě fanoušků Chelsea. Pro klub ze stadionu Stamford Bridge to byla nejkrásnější éra historie. Přišly zisky mistrovských titulů v letech 2005 a 2006, stejně tak dvě vítězství v FA Cupu, Ligovém poháru a Community Shieldu.

Mourinho po třech letech odcházel z Chelsea jako nejúspěšnější manažer v klubové historii. Pro bývalý Abramovičův klub získal šest trofejí. Byl vtipný, charismatický. Fanoušci ho buď milovali nebo nenáviděli a on si v obou rolích užíval každý centimetr pozornosti.

Treble s Interem

Z Londýna vedla cesta do Itálie. Zůstal svůj a nový domov našel rychle v Interu Milán. Získal další triumfy a pro Inter získal Treble - tedy vítězství v Serii A, Italském poháru i evropské Lize mistrů. Ale samozřejmě i na jihu Evropy se nevyhnul kontroverzím.

"Stal se katalyzátorem lásky i nenávisti zároveň. Itálie poznala, co umí José Mourinho. Byl šoumenem, bral na sebe pozornost, ale především táhl svůj tým k vítězstvím. Vrátil do Milána vítěznou mentalitu a navždy ji zapsal do legend. I proto dnes zůstává jeho pouto s fanoušky Interu pevné," vzpomíná Fabio Russomando z italské redakce Flashscore.

Prst v oku Tita Vilanovy

Triumf v Lize mistrů s Interem znamenal pozvánku na další prestižní adresu. Tři roky strávil Mourinho u kormidla Realu Madrid a vedení mu dalo za úkol narušit dominanci Barcelony a svého bývalého svěřence Pepa Guardioly.

"Působení v Barceloně u Bryana Robsona v roli překladatele a asistenta stále rezonovalo. I díky tomu, že šel do týmu největšího rivala byly zápasy El Clásico extrémně vypjaté. Dokonce ovlivnily i osobní vztahy mezi hráči španělské reprezentace. Ta nejhorší a nejtrapnější kontroverze, kterou si budu pamatovat - a že jich bylo spousty - bylo, když Mourinho vrazil prst do oka dnes už zesnulému Titovi Vilanovovi," vypráví Cesar Suárez ze španělské redakce Flashscore.

Ale abychom byli spravedliví, kromě mnoha afér se na Mourinha ve sportovní rovině vzpomíná jako na trenéra, kterému se opravdu podařilo hegemonii Guardiolovy Barcy ukončit. Po hattricku titulů v jedné sezoně se zdálo, že katalánský tým je neporazitelný, dokud ho Real gólem Cristiana Ronalda v prodloužení neporazil ve finále Copa del Rey. A v následujícím roce přišlo vítězství v La Lize. Jen Liga mistrů s Bílým baletem nebyla Mourinhovi dopřána.

Anglie podruhé

Do západního Londýna se portugalský trenér vrátil za velkých ovací v roce 2013. A i když Chelsea během několika let vyrostla značná konkurence, vyhrál Mourinho v sezoně 2014/15 Premier League znovu. V týmu se objevila sestava známých tváří z prvního angažmá. Další sezonu už ale nedokončil a do paměti fanoušků se vryly spíš Mourinhovy souboje s ostatními manažery, zejména s Arsenem Wengerem.

Manchester United po odchodu Alexe Fergusona do důchodu tápal a zuby si u prvního týmu vylámali David Moyes, Ryan Giggs i Louis van Gaal. Pak přišla odvážná sázka na Mourinha. Ani na Old Trafford svérázný Portugalec nedostal všechny fanoušky na svou stranu, nedá se mu ale upřít, že trofeje z let 2016 a 2017 (Ligový pohár, Community Shield a Evropská liga) z něj dělají jednoho z nejúspěšnějších manažerů v historii Manchesteru United. A on sám to rád připomínal na tiskových konferencích. V sezoně 2017/18 skončili United druzí, což byl nejlepší ligový výsledek klubu v post-Fergusonově éře.

Tottenham zůstal zakletý

Ještě než v roce 2019 převzal práci v Tottenhamu Hotspur, dostal Mourinho ve Velké Británii spoustu prostoru na televizních obrazovkách. Byl expertem, zajímavě vystupoval jako moderátor a hrál i charitativní fotbalové zápasy. Ve Spurs působil pokorně a jeho působení v klubu se stalo jediným manažerským obdobím, které se obešlo bez trofeje. Na Mourinhovu obranu je třeba uvést, že je to statistika, kterou mají vesměs všichni trenéři Spurs.

Doposud poslední štací je angažmá v AS Řím. Deset let poté, co vyhrál v Itálii vše, co se dalo, se vrátil tentokrát do Říma. "Snovým okamžikem bylo vítězství v Evropské konferenční lize. Byla to první trofej po dlouhém suchu pro jinak hrdý klub. Ale jinak ten milostný románek s fanoušky vypukl okamžitě," říká Fabio Russomando. Portugalec má charisma a jednoduše zná cestu k vítězstvím.

Otevřel cestu dalším

José Mourinho je trenér, který nejenže zanechal odkaz v anglickém fotbale, ale stal se i trenérskou ikonou. Díky své svérázné práci připravil cestu velkým, odvážným a dalším zábavným postavám, jakými jsou dnes Jürgen Klopp, Pep Guardiola či Antonio Conte.

I když to nebylo vždy tím nejlepším způsobem, tak od skromných začátků až po dosažení vrcholné sportovní úrovně si Mourinho během své kariéry získal srdce i pozornost celé fotbalové Evropy. Je nepravděpodobné, že by jeho hvězda pohasínala. Naopak vypadá velmi logicky, že jeho další misí může být brzy post trenéra národního týmu své země. Návrat do rodného Portugalska by dával smysl.

Vidět a slyšet byl José Mourinho také ve Španělsku. (©AFP)

Autor: Livesport.cz / Josh Donaldson

Komentáře (108)

Přidat komentář
Aldeano

"Jen" 60 a co vše stihl.

Reagovat
Rudnevs

A jak dobre stale vyzera na taky vek

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Kdyby zůstal v u United nebo Tottenhamu, vypadal by na 80.

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
Largo

Reagovat
Manik...

Reagovat
Neutron

viac by sa ti tam sice hodila Chelsea, ale nevadi

Reagovat
Ragnar Lothbrok

S Chelsea vyhrál během dvou působení tři tituly, to u vás ani v Tottenhamu nehrozilo v době, kdy tam byl.

Reagovat
Neutron

Pises “kdyby zustal”, preto som ja spomenul Chelsea, prve posobenie je totalne irelevantne pre tvoj vyrok

Reagovat
Ragnar Lothbrok

To možná jo dejme tomu, ale titul vyhrál i při tom druhym působení, ne?

Reagovat
Neutron

ano, a potom ho hnali vidlami prec...ako potom odvsadial...

Reagovat
Ragnar Lothbrok

A nehrozí to ani teď

Reagovat
Neutron

Po 15 rokoch uzivajte zase to dlho prist nemusi.

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Nevim, co do toho cpeš Arsenal ty moulo, o tom vůbec řeč neni. Já jsem to navíc ani nemyslel jako nějakou urážku..možná trochu jo, ale jen vůči Tottenhamu.

Reagovat
Neutron

vsak ja som teba tiez nijako neurazil takze nemusis byt podrazdeny.

Reagovat
kris_kros

The Special One

Reagovat
Y.N.W.A

Trénoval vždy proti mým týmům, takže jsem byl vždy proti němu, ale respekt (kterej on často bohužel neměl) k jeho práci, je to legenda... S psychikou to uměl... I na soupeře

Reagovat
$dolar$

Nejvýznamnější fotbalová osobnost historie.

Reagovat
Zark

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Pinturicchio

Ani mezi trenéry.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Hachim Mastour

Wow, José bol tlmočník? Takže ešte väčší sympaťák ako som si myslel

Reagovat
Csaplárova past

Tak to se divím, jak ti taková informace mohla utéct. Vždyť je to skoro to samé jako nevědět, že Guardiola trénoval Barcelonu ...

Reagovat
Thelvin

Guardiola trénoval Barcelonu?

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Lubinterista

Díky za treble

Reagovat
penepi

Král

Reagovat
Raff81

Charakterně jedna z nejodpornějších postav ve světě fotbalu za posledních 20 let

Reagovat
kattos

Silné tvrzení, když jsou tady esa jako Blatter, Infantino

Reagovat
fenixLFC

nechcem zniet ako nejaky dochodca ktory furt opakuje "za nasich mladych cias". ale odkedy sa viac angazuje livesport tak mi pride ze kvlaita clankov ide dole, najma podobneho razenia. o mourinhovi by sa dalo napisat podstatne viac a zaujiamvejsie nez de facto len uviest kde posobil a co tam vyhral

Reagovat
nani92

Čo viac by si chcel od Josha

Reagovat
Kocour Klapuška

Beztak je to pseudonym Fišary

Reagovat
Unai

Reagovat
Front hell

Však články stejně nikdo nečte

Reagovat
Gazdo

Ale furt lepsi takyto clanok ako ziadny clanok alebo to len zhrnut do nejakeho kratkeho. Nehovorim ze je to opus magnum sportovej novinarciny ale precitat sa to da a som rad za to ze to este vznika

Reagovat
smazaný uživatel

Tyvole...až se mi zježily chlupy na zádech i prdeli, když jsem si uvědomil, že na fotce nevidím Titeho, ale Mourinha.

Reagovat
icka

To prvni angazma Mourka u Blues byla topka nejvetsi Jen skoda te CL.

Reagovat
Panini Calciatore

Co je pravdy na tom ze Juventus ide dostat dalsich 15 bodov odpoctu a teda bude mat uz len 8???

Reagovat
FC Porto FC

Mourinho je král. Sledovat AS má jen dva důvody, Mourinho a Dybala

Reagovat
Emmett Brown

Napadol mi ešte masochizmus.

Reagovat
Panini Calciatore

Dovod sledovat AS skoncil odchodom Tottiho do futbaloveho dochodku.

Reagovat
xjert02

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
Largo

Tehdy jsme ještě měli DDR, takže tam byla jistá naděje...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
JackDaniels.

Klobúk dole

Reagovat
Rudnevs

Král Kedysi som ho nemusel, ale je to skutocna legenda a dlhe roky synonym pre slovo uspech, hoc poslednou dobou uz prisiel ustup zo slavy, napriek tomu by sa nemalo zabudat na to, co dokazal.

Reagovat
netopier

dotiahol MU na 2. miesto v PL

Reagovat
Seydou Doumbia

tak to dnes chodí, můžeš být 10 let top, ale každý si pamatuje jen poslední roky, nikoli celek

Reagovat
monkej

Reagovat
Gazdo

Strasne by som ho este chcel do Realu. Verim tomu ze keby ich viedol tak zapasy s nimi by boli opat vyhrotene najma ked nas trenuje dalsi emocionalny clovek Xavi takze by bola znova vojna

Reagovat
jakubbosak

Reagovat
Jason_

Reagovat
Spalovač šancí

Legenda Barcelony

Reagovat
Csaplárova past

To byly aspoň pořádná El Classica. Mourinho, Ramos, Pepe ... tak si představuju skutečnou bitvu.

Nikdy nezapomenu na Mourinhovo první El Classico, 5:0 ty vole

Reagovat
Thelvin

Vždyť to byla hrozná éra, skoro se nehrálo, samý fauly, simulace, hloučky kolem sudího... A navíc se tehdy potkávali dost často, takže to úplně ztratilo kouzlo toho "nejlepšího derby na světě"

Reagovat
Csaplárova past

Já jsem si to jako nezaujatý fanoušek užíval. Od té doby jsem si El CLassico nepustil. Mourinho tomu dal náboj, emoce už na tiskovce. Užíval jsem si to. El Classico je boj a nenávist a to mi tohle období přesně nabídlo. V takových derby chci vyhrocené situace. Něco, co ti zůstane v hlavě ještě dlouho. Pěkných a gólových zápasů vidíš každý víkend hromadu, ale nikdy tam není takové nasazení a taková bojovnost. Ti hráči tam nechali všechno, dnešní derby (nejen ve Španělsku) už takové nejsou.

Dneska si pustíš zápas týmů, které se nenávidí 30 let a co vidíš? Jo, mnohdy hezký fotbal, góly. Být dneska třeba desetiletým klukem a někdo mi řekl, že Real a Barca se nenávidí, tak mu to snad ani neuvěřím. Na hřišti to není vidět.

Reagovat
Thelvin

Já asi chápu jak to myslíš. Třeba v Tyne–Wear derby (Newcastle Sunderland) jsem zbožňoval právě tu agresi a nasazení. Jenže to byly kluby druhého sledu, od těch se nějaký pěkný fotbal ani nečekal.

U El Clasica jsem asi tak nějak očekával kvalitní fotbal špičkových hráčů, který jsem ale nedostal. A protože mě jinak španělský fotbal nezajímá, a sledoval z něj jen El Clasica, tak jsem byl zklamaný

Reagovat
Csaplárova past

Jo. Dneska máš z velkých šlágrů jen tuctový zápas. Ničím to není zajímavé.

United vs Arsenal minulý týden ... dobrý fotbal, ale takový zápas za dva dny zapomeneš. I kdyby ty dva mančafty znovu hrály o titul, tak už to nebude atmosféra jako dřív. Změnili se hráči, trenéři ... prostě všechno. Celý fotbal stojí za hovno. V klubech chybí ti srdcaři, co by za svůj tým bojovali.Celý fotbal má méně výrazných osobností.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Atlético de Madrid

Za mě je to tedy i přes všechny ty kontroverze skutečně nejlepší období El Clásica, aspoň pokud to beru z pohledu relavivně nezávislého pozorovatele. Nejdřív totální převaha Barcelony - výhra 5:0, jeden z nejdominantnějších výkonů na této úrovni v historii. Potom se začal Real postupně zlepšovat, nejdřív Copa v roce 2011 a pak Liga v roce 2012. Oba týmy byly o 20-30 bodů před zbytkem ligy, přičemž o tom titulu 2012 rozhodlo definitivně právě vzájemné poslední El Clásico. Zároveň se potkali i 2x v Copě a hlavně i v semifinále LM, což se nikdy před tím ani potom ještě nestalo. Nemluvě o výkonech hráčů - Ronaldo gól v prodloužení finále Copy, Messi sólo před čtyři hráče v semifinále LM, pak zase Ronaldo gól na 2:1, kterým rozhodl o titulu. Nevím no, já i přes ty prasárny, simulace a Mourinhovo vyvádění asi nepamatuju lepší sérii zápasů mezi dvěma kluby nejmíň od roku 2005, kdy fotbal sleduju.

Reagovat
misinho7

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Pepe1911

bylo to něco neuvěřitelnýho

Reagovat
teenz

Reagovat
Nihilister

Reagovat
vilp

Reagovat
kattos

Ty prasárny Realu, na druhé straně neskutečné simulace Barcelony....

Reagovat
Jerichoo

Reagovat
$dolar$

Přesně tak, mělo to emoce.

Teď? Je to všem u prdele.

Reagovat
Maximm9

Si pamatuji, jak se resilo, ze Jose schvalne nechal vysokou travu, aby si nemohla Barca tak prihravat to proste nevymyslis

Reagovat
Csaplárova past

Tak Guardiola si na trávník stěžoval několikrát, tuším i v Bayernu

Ale jako já bych tomu u Josého i věřil

Reagovat
Mishko

Prvý tréner, ktorý v sezóne získal 100 bodov. A to ešte v ére, kedy výnimočne kráľovalo futbalu katalánske zlo. Diky za to Mou

Reagovat
Pony Slaystation

V té době byl Real naprosté dno, většina hráčů zákeřné svině a Mourinho k tomu hodně přispíval. Je však pravda, že El Classico mělo obrovský náboj. Občas i top Barcu potrápil...

Reagovat
Csaplárova past

V té době asi nebyl jiný recept na Barcu než hrát dno. Barca v té době prostě velký TOP, je to jeden z NEJ týmů celé historie díky tomu období ...

Reagovat
masly008

Jeden z nejlepších řidičů autobusu.

Reagovat
sergi

Vlado Weiss jr. nesúhlasí.

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
Seydou Doumbia

nenapsal nejlepší

Reagovat
johan14

José

Reagovat
Al Capone

Skoda, ze jeho hvezda trochu pohasla, ale porad je to velky frajer.

Reagovat
Andrej Bureš

zásadně odmítám

Reagovat
j_mrazik

Nikdy jsem ho neměl rád, ale kam přišel, tam udělal nějakou trofej snad s výjimkou Tottenhamu. Ale tam se to dá pochopit.

Reagovat
Front hell

a vypadá že tak skončí i conte

Reagovat
Krausio_Real_M

To rýpnutí do Tottenhamu

Reagovat
Seydou Doumbia

kde ? články nečtu

Reagovat
Krausio_Real_M

Poslední dvě věty nad videem, odstavec o Spurs (Tottenham zůstal zakletý)

Reagovat
Seydou Doumbia

díky Krausio

Reagovat
Chazy

Jakože legenda, ale svým způsobem i docela zklamání. Hrozně rychle vyhrál LM s Portem, udělal neuvěřitelný výsledky s CFC, s Interem tu LM vyhrál před 12 lety, pak dal 4 SF v řadě, ale od tý doby už ani to SF nehrál s nikým . S Realem a CFC po jednom titulu a tje vše.

Samozřejmě se řadí mezi nejvýznamnější kouče, ale vypadalo to na brutální souboj mezi ním a Guardiolou, na sbírání jedný trofeje za druhou. Nakonec si Guardiola jede vlastní ligu a Mourinho už musí brát týmy, co nemají ambice vyhrávat největší trofeje. Někdo může namítat, že Guardiola to má snažší, protože trénuje lepší týmy, ale tje právě ono. Když si ten lepší tým vybírá, koho angažuje, vždycky si vybere Guardiolu, protože je lepší trenér. Kdyby to bylo naopak, jsou i ty angažmá naopak. A skončit v Tottenhamu a AS, ačkoliv jsou to úžasný kluby s obrovskou reputací a historií, je to velká stagnace.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Kovi81

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Yanek

Na druhou stranu, LM s Portem a Interem, to Guardiola asi nikdy mít nebude. A ta EL a 2. místo v United se ukázalo jako taky velký úspěch.

Reagovat
Chazy

No, to beru, ale na třetí stranu je to ve finále podle mě jedno. Prostě to jsou dvě LM, přineslo mu to možnost trénovat nejkvalitnější klub světa, který po jeho odchodu vyhrál 4-5 LM, zatímco on se nedostal do finále, nedokázal to pak ani s CFC nebo MU a stagnovaly mu výsledky jako celek. Dostal prostě šance, aby vyhrával další a nevyužil, nakonec to mají 2:2.

Pep měl štěstí, že si vybojoval šanci začínat trenérskou kariéru v top klubu, ale takovou šanci dostalo víc trenérů a spousta vyhořela. Chápu, co chceš říct, ale podle mě to ukazuje to, že mu víc sedí role outsidera, kdy nemusí hrou nic tvořit. Což není ideální pro někoho, kdo aspiruje na dlouhodobý výhry.

A jo, velký úspěch to byl, já fakt neříkám, že je sračka. Je to legenda fotbalu, je to geniální kouč. Ale měl to rozjeté na víc

Reagovat
Chazy

(A pokud Pep v 60 letech bude mít furt jen 2 LM, budu tady psát podobnej příspěvek i o něm. Na druhou stranu jestli do tý doby vyhraje dalších 5, 6 ligovejch titulů a jeho fotbal furt bude všechny ponižovat, tak možná to nebude vypadat tak hrozně. Ale 3 LM by dát prostě měl, 4 jsou tak nějak moje očekávání)

Reagovat
johan14

9 rokov neprehral jeho klub domaci ligovy zapas so 4 klubmi v 4 ligach. So 4 klubmi vyhral europsky pohar. Tolko klubov Pep ani netrenoval

Reagovat
Chazy

Protože Pepa nikdy žádný klub nevyhodil, zatímco Mourinho měl vyhazovu asi 5. Děláš úspěch z neúspěchu a ty domácí zápasy jsou cool, ale ve finále je to strašně zbytečná statisticka anomálie. Kdyby v každém týmu prohrál každý rok zápas doma, ale vyhrál ligu, je to daleko cennější

Reagovat
Chazy

Pokud jde o evropský poháry... Taky, je to pěkný, ale jsou to všechno nižší soutěže. Emery jich ma hromadu a všechny by vyměnil za jednu lm. Úspěch hezky, ale je to úspěch neúspěšných. Myslím že i Mourinho by radši měl o jednu PL víc a nebo by to vyměnil za to, že si ho nechá nějaký tým, co ho vyhodil

Reagovat
Yanek

Na víc určitě měl. Podle mě byla chyba možná návrat do Chelsea, ale určitě pak United a Tottenham. To byly v té chvíli (a pořád jsou) podřadné kluby pro TOP trenéra.

Reagovat
Chazy

No.. podle mě už se mu kurvila reputace (že neumí fungovat s hráčema, ztrácí kabinu, že ten fotbal přestává být efektivní) a možná už neměl takový příležitosti. MU asi brát nemusel a mohl počkat, on ale vždycky říkal, že PL je jeho top liga, že nikdy odejít nechtěl a miluje tu atmosféru. Tak se možná vydal, kam neměl a uspěchal to. V případě THFC a AS si myslím, že už moc neměl možnosti.

Jestli se Pep zas vydá do Barcy, tak si tím taky dost zkomplikuje ambice na boj o LM, takže to může být podobné. Zas jsou to lidi a neřeší jen trofeje a peníze, ale asi v těch rozhodnutích hrajou roli i jiný faktory, tak jako když si práci vybírám já nebo ty. Na druhou stranu že by tak nestabilní a v tu chvíli toxickej tým jako MU byl nějaká výhra

Reagovat
smazaný uživatel

Mourinho legenda. Všetko najlepšie. Nemali sme ho vyhodiť vtedy pred finále.

Reagovat
Salfovic

Ta fotka s Messim je parádní

Reagovat
smazaný uživatel

Nepoznáš fotku od videa?

Reagovat
johan14

Hlavne že ty to poznáš

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele