Kvůli naší bezedné touze po nekontrolovaném a nerovném ekonomickém růstu se lidstvo stalo zbraní hromadného vymírání, řekl v prosinci generální tajemník OSN Antonio Guterres a dodal: „Přírodu používáme jako záchod.“ Jeho projev na úvod světové konference o biologické rozmanitosti COP15 v Montrealu byl ostrý, ale účinný. Také proto, že stál na faktech. „Používá expresivní výrazy, protože je potřeba vyburcovat pozornost. Údaje, které máme, ale jeho slova potvrzují,“ říká v rozhovoru HN hlavní vyjednávač za Evropskou unii a také Česko Ladislav Miko, který se konference zúčastnil. Samo zveřejňování údajů, jakkoli vážných a hrozivých, ale podle něj k dostatečnému rozhýbání společnosti nestačí. O to už se vědci snaží dlouho – a neúspěšně.

Přestože je téma biodiverzity velmi důležité, spousta lidí stále neví, co tento pojem vlastně znamená ani s jakými problémy se biodiverzita potýká. Jak byste ho laikovi přiblížil?

Biodiverzita je biologická různorodost na planetě. Jde o soubor všech možných druhů rostlin, živočichů, hub, bakterií… Každý ten druh má v přírodě nějakou svou roli a funguje provázaně v určitých společenstvích, kterým se říká ekosystémy. To jsou například u nás lesy, louky, mokřady, horská vrchoviště či pole. Ekosystémy zabezpečují, že vše funguje tak, jak má. Tedy že půda je úrodná, voda je dostupná a čištěná, živiny kolují a tak dále.

Lidé ale svou činností tyto systémy ničí.

Ano, a tím, že člověk životní prostředí a ekosystémy ničí, snižuje počet druhů, které mohou funkčnost systému zabezpečit i v extrémnějších podmínkách. Často totiž stejnou nebo podobnou funkci v systému zastává několik druhů.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.