Bylo to tak nečekané, že si tvůrci zpráv webové stránky americké televize CNN ani nemuseli dávat velkou práci s titulkem. Kdo si 9. listopadu 2016 CNN.com otevřel, uviděl obrovský titulek: IT’S TRUMP! Průzkumy veřejného mínění i kurzy sázkových kanceláří se mýlily.

Odhady výsledku voleb někdy zkrátka nevyjdou a o to větší je zklamání pro příznivce poraženého kandidáta nebo poražené strany. Stalo se to i v referendu o vystoupení Velké Británie z Evropské unie ve stejném roce. Průzkumy a experti ještě večer v den referenda očekávali, že Britové se rozhodnou v EU zůstat, obrat nastal až před půlnocí. Když půjdeme dále do historie, najdeme podobný lapsus v německých parlamentních volbách roku 2005. První, ve kterých se ucházela o křeslo kancléřky Angela Merkelová. V průzkumech ještě týden před volbami vedla její koalice CDU/CSU nad sociálními demokraty o osm až deset procentních bodů, nakonec však skutečný rozdíl nebyl ani jedno procento a volby skončily vlastně bez vítěze.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Nahlédněte do zákulisí dění v Evropě a sledujte českou stopu v Bruselu. Odebírejte nejlepší newsletter v Česku věnovaný EU Ředitelé Evropy. Připravují ho pro vás každý týden Ondřej Houska a Kateřina Šafaříková.