Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vystřelí bitcoin k novým rekordům? Růst hlavní kryptoměny očima expertů

Michal Hron
Michal Hron
27. 1. 2023
 38 049

Cena bitcoinu se po řadě měsíců přešlapování na místě v posledním měsíci vydala strmě vzhůru. Zatímco do té doby řada analytiků mluvila o dalším pádu, dnes je cena bitcoinu o třicet procent výš než na začátku roku. Co se to děje a lze čekat další růst, nebo naopak pád?

Vystřelí bitcoin k novým rekordům? Růst hlavní kryptoměny očima expertů
Odlepil se bitcoin ode dna? (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Kryptoměny a bitcoin zvláště jsou známy svou vysokou volatilitou, tedy schopností nekontrolovatelně a téměř nepredikovatelně růst a klesat i o desítky procent za jediný den. Tahle vlastnost bývá ostatně i jedním z hlavních argumentů proti širší adopci krypta jako takového. Vždyť bitcoin po svém historickém maximu v březnu 2021 nad úrovní 1,4 milionu Kč za minci ztratil během pouhých tří měsíců 70 procent své hodnoty.

Experti následně začali hlasitě mluvit o další krypto zimě. To je obecně období poklesu či stagnace ceny, které u bitcoinu pravidelně nastává mezi jednotlivými halvingy = takzvným půlením, kdy se snižuje odměna těžařům a tím i rychlost generování nových mincí. Bitcoin má v roce 2022 za sebou už tři tyhle události (2012, 2016, 2020) a další se očekává v roce 2024.

V těchto obdobích naopak hlavní kryptoměna světa často předvádí nebývalou stabilitu. I nyní, po zmíněném strmém pádu z loňského března, se bez výraznějších výkyvů dlouhé měsíce držela kolem hranice 500 tisíc za minci, až v listopadu klesla pod hranici čtyř set tisíc, kde se držela do začátku roku. Během ledna ale zaznamenala naopak výrazný růst zpátky k půlmilionové metě a mnozí investoři zajásali: růst o třicet procent, to už přece něco znamená!

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Důvěru v bitcoin navíc posilují i informace, že i přes ztrátu své hodnoty narostl počet lidí, kteří drží víc než 0,1 bitcoinu. Mezikvartálně se jejich počet zvýšil na konci roku o 27,5 %, uvádí analýza serveru CoinGecko.com. Mimo jiné to znamená, že lidé v budoucnost téhle kryptoměny (ale i dalších, například etherea) věří. Samotný nárůst pak navzdory všem předpokladům svědčí o širší adopci krypta.

I proto jsme se expertů zeptali, jak současný vývoj hodnotí. A zda aktuální pohyb hodnoty směrem vzhůru vůbec něco znamená.

Odrazil se podle vás bitcoin ode dna? Lze aktuální vývoj číst jako konec kryptoměnové zimy? A zamíří teď bitcoin za novými maximy, nebo ho na cestě čeká něco, co naopak ukáže nové dno?

Josef Tětek

Josef Tětek

ekonom, ambasador hardwarové peněženky Trezor

Souhlasíte s názorem?

-
+161
+

Podle mého názoru je sledování bitcoinového grafu v takto krátkých horizontech ztráta času. Krátkodobý cenový pohyb je relevantní pouze pro spekulanty a tradery a jak známo, naprostá většina lidí snažících se obchodovat krátkodobé pohyby končí ve ztrátě. Nedokážu říct, zda za aktuálním pohybem je nějaký hmatatelný důvod, spíše bych to označil za standardní krátkodobou volatilitu.

Na základě mých dlouhodobých zkušeností vnímám jako optimální přístup k bitcoinu následovně: zaujmout dlouhodobý horizont rozhodování, pravidelně si do něj spořit, držet ho v bezpečí vlastní hardwarové peněženky, a ignorovat krátkodobý cenový i informační šum. Pravidelné sledování grafu akorát zvyšuje nervozitu a svádí k odklonu od dlouhodobé strategie.

Ideální je zkrátka stackovat, hodlovat, a věnovat se něčemu produktivnímu.

Soňa Parke

Soňa Parke

zakladatelka iniciativy Holky v kryptu

Souhlasíte s názorem?

-
+40
+

Už se zase píše o tom, že bitcoin je mrtev a Twitter je krátkodobě přepálený bullish sentimentem, i když jsme minus 65 %. Negativní zprávy (například krach Genesis) už se nepromítají do ceny a bitcoin je po roce nad dvousetdenním klouzavým průměrem. Těžaři krachují. Korekce už trvala dost dlouho a šla dost hluboko, abychom ji mohli označit za minimum tohoto cyklu a podle metrik bolesti v trhu už bylo bolesti dost.

Nabízí se proto, že už se budeme odrážet. Ale možná se podíváme ještě níž, to nikdo neví. A kdo tvrdí, že ví, kecá. Jediné, co skutečně ukáže realitu, je graf vývoje hodnoty bitcoinu. A na ten si musíme počkat, den za dnem. Někomu trpělivost přináší růže, někomu vývoj grafu vytouženým směrem. Tak jako tak, ti co hrají dlouhodobě, stále jásají, že je skvělá doba na akumulaci.

Marek Ditz

Marek Ditz

lídr projektu Partners Banka

Souhlasíte s názorem?

-
-74
+

Na rozdíl od akcií nebo dluhopisů neurčují cenu bitcoinu žádné ekonomické veličiny, ale pouze síla víry. Bitcoin je totiž náboženství. Když věří více lidí, jeho cena roste, když věří méně nebo věřící chudnou, jeho cena klesá. Předpovídat cenu bitcoinu tak mohou pomoci spíše psychologové a teologové než ekonomové.

Bitcoin
Shutterstock

Kde bude bitcoin za deset let? Experti mu věští zářnou budoucnost

Většina kryptoměn nezažívá dobrý rok, včetně té největší: bitcoin se těžce sbírá z několika letošních propadů. Vrcholní představitelé velkých platforem však zůstávají – alespoň navenek – v klidu. A kryptoměnám dál předvídají strmý růst.

Tomáš Krause

Tomáš Krause

fanoušek krypta, provozovatel webu Bitcoinvkapse.cz

Souhlasíte s názorem?

-
+57
+

Nejvíc mě na aktuální situaci fascinuje, jak lidé, kteří ještě před měsícem bitcoin pohřbívali, případně byli stoprocentně přesvědčení o tom, že padne na hranici deseti tisíc dolarů (219 tisíc Kč), dnes vyhlašují, že letos dosáhne ceny sto tisíc dolarů (asi 2,2 milionu). Rozhlédněte se nicméně kolem sebe. Máte pocit, že ekonomická situace je dobrá? Že je nějaký rozumný důvod k tomu, aby bitcoin, ale i akcie letěly nahoru?

Samozřejmě, že patnáct a půl tisíce dolarů mohlo být dno tohoto cyklu, ale současný růst může být jen takzvaný bear market rally a za pár týdnů můžeme být znovu pod dvaceti tisíci. Vyhlašovat tak útok na nové all time high několik měsíců před halvingem bitcoinu je dost odvážné. Podle mého názoru uvidíme nové rekordy právě až po halvingu, který nastane někdy začátkem května příštího roku. Do té doby bych sázel spíše na nudný pohyb do strany s výstřelky nahoru i dolů.

Na druhou stranu už jsme se ale mnohokrát přesvědčili, že bitcoin se nechová tak, jak všichni předpokládají a jak grafy vypadají. Vše mluví proti tomu, že jsme na začátku nového bullranu, ale to neznamená, že tam opravdu nejsme. Jen ta pravděpodobnost je podle mě dost malá.

Adam Neuberger

Adam Neuberger

CEO a spoluzakladatel projektu Probinex

Souhlasíte s názorem?

-
+36
+

Neviděl bych to na velké radovánky a oznámení konce bear marketu, spíše takové pokusy o nádechy a pokusy o pomalé překonávání rezistencí (hranic odporu). K situaci na trhu také přispěl nález prostředků v rámci FTX, což pozvedlo krátkodobě náladu k nákupu. Celá situace ve světě nenasvědčuje tomu, že bychom v blízké době mohli zažít zrod nového bull runu. Je potřeba teď trhy bedlivě sledovat, změny mohou být náhlé. Případně aplikovat metodu DCA a tím dlouhodobě porazit i právě takové náhle změny.

Petr Sanetrník

Petr Sanetrník

expert Crypviz Asset Management na blockchain, kryptoměny a decentralizované finance

Souhlasíte s názorem?

-
+45
+

Aktuální růst ceny Bitcoinu může značit, že jsme na začátku růstového trendu, ale je dobré pamatovat na to, že situace ve světové ekonomice je pořád velmi napjatá. Kryptoměny stále velmi korelují s klasickými trhy a před námi je výsledková sezona na amerických akciích, která určitě nepřinese pozitivní zprávy.

Vzhledem k velkému propouštění v technologických firmách už můžou být očekávané negativní výsledky vepsány v ceně a trh nebude reagovat. Nebo naopak trh zareaguje většími propady, které můžou smazat i růsty bitcoinu.

Co může tento rok ještě nastartovat novou rally na bitcoinu, je další halving (snížení odměny těžařů na polovinu, tzn. do oběhu se bude uvolňovat o polovinu méně BTC). Halving aktuálně vychází, že nastane cca v dubnu 2024. V průběhu roku a hlavně ke konci začneme více a více slyšet tento nový fundament, který může přilákat nové investory.

Následující měsíce budou určitě rozhodovat, jaký směr bitcoin dlouhodobě zaujme.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Trinity Bank

Souhlasíte s názorem?

-
+83
+

Na podzim mnozí, i čeští, rozumbradové tancovali na hrobu bitcoinu, aniž se ovšem ujistili, že je skutečně mrtvý. Kopat do nemohoucího není morální v životě a nemusí to být prozíravé na trzích. Bitcoin od začátku letošního roku vyskočil o nějakých 40 procent a mlčení těch rozumbradů je nyní ohlušující. Už poněkolikáté viděli bitcoin mrtvý, zřejmě v důsledku vlastního promarnění příležitosti do něj dříve výhodně investovat, a opět se spletli.

Počet hlasů:

Bitcoin a další kryptoměny se nyní chovají stále víc jako technologická akcie. Vzhůru je z velké části žene vyhlídka méně razantního utahování měnové politiky americké centrální banky. Ta se sice nemusí naplnit, ale to neznamená, že má nyní valný smysl zůstat mimo bitcoin. Není mrtvý. Naopak, jedním z největších rizik současného dlouhodobého investování je nemít v bitcoinu investováno vůbec nic. Vždyť v uplynulých dvanácti letech zhodnocuje průměrným ročním tempem zhruba 150 procent. Index Standard & Poor’s 500 za stejnou dobu přidává ročně průměrně přibližně deset procent. Za uplynulé tři roky pak index amerických akcií přidává průměrně ročně přes sedm procent, kdežto bitcoin bezmála 37 procent.

Samozřejmě, obecně platí, že podíl bitcoinu na celkových investicích by měl být v jednotkách procent, zatímco podíl akcií v desítkách procent. Podstatné je dokupovat bitcoin stále i teď pravidelně, bez ohledu na momentální cenu, v relativně malém, fixním objemu, hodlovat a vykašlat se na investice do 99,5 procenta dalších kryptoměn, takzvaných shitcoinů.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Bitcoin na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
36
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

anketaBitcoininvestiční univerzitakryptoměnyMiliardy v pohybuočima expertů
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo