Izrael provedl letecké útoky na Pásmo Gazy, Palestinci vypálili rakety

foto Ilustrační foto - Palestinci v Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu během šarvátek s izraelskými vojáky, 26. ledna 2023.

Jeruzalém - Izraelská armáda oznámila, že dnes krátce po půlnoci provedla letecké údery na podzemní výrobny raket v Pásmu Gazy. Radikální Palestinci odtud nedlouho předtím vyslali na Izrael pět střel, z nichž ani jedna nezasáhla cíl. Informovala o tom agentura AP. Napětí v regionu vzrostlo po čtvrteční izraelské razii na okupovaném Západním břehu Jordánu, která si vyžádala devět mrtvých.

Reklama

Z pěti raket vypálených v noci na dnešek z Pásma Gazy byly podle izraelské armády tři sestřeleny, jedna skončila v otevřeném prostranství a další dopadla ještě uvnitř Pásma Gazy. Dále armáda uvedla, že cílem následných leteckých úderů byly podzemní výrobny raket a výcvikové prostory, které využívá palestinské radikální hnutí Hamás. Ani jedna strana neinformovala o obětech či zraněných.

Palestinské raketové útoky i izraelské letecké údery byly podle AP provedeny v omezeném rozsahu, situace by tudíž nemusela přerůst v plnohodnotnou válku. Od roku 2007, kdy Hamás převzal moc v Pásmu Gazy od konkurenčních palestinských sil, vedlo radikální hnutí s Izraelem čtyři války a několik menších potyček.

Izraelské úřady dnes nechaly otevřené školy v obcích u hranic s Pásmem Gazy a nevydaly ani žádná cestovní omezení, což podle deníku The Times of Israel znamená, že se nečeká další vyostření situace. Žádné násilnosti dnes neprovázely ani modlitby v areálu mešity Al-Aksá v Jeruzalémě, v ulicích bylo vidět větší množství policistů a na frekventovaných ulicích v centru byl znatelně menší ruch, napsala agentura AP. V Pásmu Gazy se nicméně dnes čekají protesty, uvádí Reuters.

V Izraeli je od čtvrtka na návštěvě šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns, který se má v sobotu sejít rovněž s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. S palestinskými lídry se má setkat i americký ministr zahraničí Antony Blinken, který do Izraele přijede v pondělí.

Při čtvrteční razii izraelské armády v Džanínu na Západním břehu Jordánu zahynulo nejméně devět Palestinců a dalších 20 utrpělo zranění. Šlo o jeden z nejkrvavějších zásahů izraelské armády na Západním břehu v posledních letech. Palestinci po razii přerušili bezpečnostní koordinaci s Izraelem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.04.2024 ČTK

Reklama

12°C

Dnes je úterý 16. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 8°C

Celá předpověď