Wijk aan Zee 10.kolo: Rozjetý Carlsen

Na hráče ve Wijku padá únava. A není se čemu divit, hraje se 13 kol! V 10. kole skončily rezultátem pouze dvě partie. Magnus Carlsen svým typickým stylem udolal Parhama Maghsoodloo a v řežbě indických spoluhráčů zvítězil Gukesh nad Praggnanandhou. Na obě partie se podíváme podrobněji.

 

Ding Liren proti Abdusattorovi zvolil Berlín, který úplně typicky nehraje. Možná se snaží vyděsit Nepa před zápasem o mistra světa? Nicméně Abdusattorov nedokázal vytvořit žádné šance a partie brzy skončila remízou.

Rapport dal jasně najevo, že dneska nemá zájem usilovat o výhru a vzal rychlou remízu s Aronianem.

Wesley So proti Girimu vlastní přípravou v catalánu zmátl víc sebe než soupeře, takže brzo zatáhl za záchranou brzdu a podepsal remízu.

© Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2023

 

Bojovnější průběh měla partie Caruana – Erigaisi. Fabi se ve střední hře trochu zamotal, ale jeho mladý soupeř neměl zájem zkoušet hrát černými na výhru a souhlasil s opakováním tahů.

Stejně jako v minulém kole jako poslední dohrával Keymer. Do své mučírny si tentokrát pozval Van Foreesta. Opět získal věžovku s pěšcem víc a měl šanci partii vyhrát, ale bod mu po dlouhém boji utekl. Chudák Keymer.

Tři kola před koncem tak vede Abdussatorov, šanci mají Giri a hlavně rozjetý Carlsen. 6 bodů má i So, ale od něho bych velký finish na první místo moc nečekal.

 

Challengers

Důležité výhry si připsali Donchenko a Tabatabaei, oba se díky nim dostali mezi lídry. Tabatabaei měl docela štěstí, když jeho soupeř velkou hrubkou zahodil pěšcovku.

Vyhrál ještě Supi, když jeho soupeř Ivic doplatil na slabého krále v časovce.

Jerguš Pecháč svoji talentovanou soupeřku Roebers v zahájení nepřekvapil a partie skončila poměrně rychle remízou.

Závěr turnaje challengers bude velmi napínavý, v rozmezí jednoho bodu se pohybuje hned 5 hráčů!

11. kolo proběhne 27.1., ve čtvrtek 26.1. mají hráči poslední volný den.

Články: