Pri Káhire možno objavili najstaršiu a najzachovanejšiu múmiu

Egyptológovia neďaleko Káhiry odkryli faraónsku hrobku, kde objavili múmiu, ktorá by mohla byť vôbec najstaršou a najzachovanejšou, aká sa dosiaľ v Egypte našla. Povedal to vo štvrtok vedúci archeologického tímu Záhí Hawás.

27.01.2023 11:00
debata
Pohľad na objavené hrobky pri Káhire staré asi 4 300 rokov.

Múmiu starú asi 4 300 rokov objavili podľa neho na dne 15-metrovej šachty v nedávno odkrytej skupine hrobiek piatej a šiestej dynastie faraónov nájdených neďaleko Džoserovej stupňovitej pyramídy pri Sakkáre. Múmia muža menom Hekašepes bola uložená v zapečatenom vápencovom sarkofágu.

„Táto múmia by mohla byť najstaršou a najkompletnejšou múmiou dosiaľ nájdenou v Egypte,“ dodal Hawás, ktorý bol v minulosti egyptským ministrom pre pamiatky.

archeológia, vykopávky, socha Čítajte viac Bahno ukrývalo poklad. V Taliansku objavili antické sochy

Medzi objavenými hrobkami bola aj jedna patriaca Chnumdžedefovi, ktorý dohliadal na aristokraciu i úradníkov a bol tiež kňazom počas vlády Venisa, posledného panovníka piatej dynastie faraónov. Vyzdobená je výjavmi z každodenného života.

Ďalšia z nájdených hrobiek zase patrila Merimu, „strážcovi tajomstiev a pobočníkovi veľkého vodcu paláca“. Egyptológovia objavili aj množstvo sôch vrátane jednej znázorňujúcej muža s manželkou a niekoľkými služobníkmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #objav #múmia #vykopávky #archeológia #archeológ #faraón #hrobka #egyptológovia