Na noc se zavřely volební místnosti, prezidentské volby vyvrcholí v sobotu

Po osmi hodinách hlasování se v deset večer na noc uzavřely volební místnosti. Odezvdat hlasy ve druhém kole volby prezidenta republiky bude ale ještě možné v sobotu od osmi hodin ráno do dvou odpoledne. Rozhodne se o tom, zda se čtvrtou hlavou samostatného českého státu stane bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, nebo předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Oba již odevzdali své hlasy, Pavel asi hodinu po otevření volebních místností v Černoučku, Babiš o další hodinu později v Průhonicích.

On-line přenos

Volba prezidenta republiky 2023 – druhé kolo

  • 0:00

    Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost. Témata spojená s prezidentskou volbou dál pokrýváme v běžném zpravodajství.

  • 22:10

    Reformy penzí a daní jsou pro Česko podle nově zvoleného prezidenta Petra Pavla nezbytné, není možné je dál odkládat a je potřeba je lidem začít vysvětlovat. Řekl to v rozhovoru pro televizi Nova. Přibližování obou reforem zmínil jako součást svého plánu ve funkci.

  • 21:54

    Petr Pavel v rozhovoru pro televizi Nova řekl, že by se ještě před svou inaugurací chtěl sejít s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, s níž v neděli telefonoval. Podniknout chce i návštěvu Polska na pozvání prezidenta Andrzeje Dudy.

Téměř v patnácti tisících volebních místnostech může hlas odevzdat 8,25 milionu voličů. Zapojit se podle ministerstva vnitra může i 3779 prvovoličů, kteří plnoletosti dosáhli či dosáhnou mezi 15. a 28. lednem. Podle informací volebních komisí se v pátek pohybovala volební účast kolem padesáti procent. Někde je i vyšší, na základní škole u pražské Santošky se hodinu před uzavřením místností blížila v některých okrscích dokonce 60 procentům a v celé Praze 5 55 procentům. Je to více než v prvním kole, kdy v tentýž čas v pátek byla mírně pod 50 procenty. Podobné je to v Brně, kde přesáhla účast 54 procent oproti 50 v prvním kole i ve druhém kole před pěti lety.

Není to tak ale všude. Třeba v základní umělecké škole ve Slezské Ostravě byla páteční účast jen asi dvacetiprocentní. Je to i tím, že ve volebním okrsku jsou zapsáni i lidé s psaným pobytem na radnici, kteří k volbám zpravidla nechodí. Přesto i zde hovoří komise o vyšším zájmu než v prvním kole.

Fronty v lyžařských střediscích i na ambasádách

Rušno začalo být ve volebních místnostech hned po jejich otevření ve 14:00 – hlavně v místnostech ve větších městech. K volební místnosti na radnici v Moravské Ostravě a Přívoze přišli první voliči asi půl hodiny před jejím otevřením a zajímali se, zda by již nemohli lístky vhodit do uren. Komise jim to ale neumožnila, museli počkat do celé. Ve frontách stáli voliči také na některých ambasádách, například v Bratislavě, Londýně, Paříži či v Bruselu. Hlasuje se i na velvyslanectví v Kyjevě. Zatím nenastaly žádné potíže – na rozdíl od prvního kola, kdy bylo hlasování přerušeno kvůli leteckému poplachu.

Fronty se tvořily i ve Špindlerově Mlýně, kde přichází volit mnoho lidí s voličskými průkazy, kteří jsou v horském středisku buď sami lyžovat, nebo se přijeli podívat na závod světového poháru ve slalomu žen. Již v okamžiku, kdy volby začaly, čekala před knihovnou, kde se volí, stovka přespolních.

Fronta před volební místností ve Špindlerově Mlýně
Zdroj: David Taneček/ČTK

„Zájem je enormní. Za první hodinu odvolilo asi 700 lidí, z toho zhruba 300 na voličské průkazy. Stále se tvoří fronty, zájem nepolevuje. Souvisí to určitě i se světovým pohárem,“ řekla zapisovatelka volební komise Ivana Nocarová. Již v pátek odpoledne ve městě odhlasovalo více lidí s voličskými průkazy, než kolik je ve Špindlerově Mlýně stálých zapsaných voličů.

Velký zájem je i v jiných horských střediscích. Na Šumavě na Modravě se volební komise poučila z minulých problémů, kdy došly volební lístky, protože přišlo nečekané množství turistů s voličskými průkazy. Členka modravské komise Eva Foltýn Majerová ujistila, že se to nebude opakovat. „Nedojdou, máme jich opravdu dost,“ zdůraznila.

Hlasovat přicházejí v neobvyklých počtech lidé i ve vyloučených lokalitách v Ústí nad Labem, kde jindy bývá ve volebních místnostech téměř prázdno. V některých volebních okrscích byla již v úvodních hodinách účast vyšší než před pěti lety. „Dveře se takříkajíc netrhnou,“ uvedl zapisovatel v okrsku Mojžíř. Chodí podle něj hodně lidí, kteří u voleb nikdy nebyli. Někteří se také zajímali, zda mohou volit dvakrát. V celém Ústeckém kraji zatím hlasovalo 48 procent voličů, vyplývá z informací mluvčí hejtmanství Magdaleny Fraňkové. V prvním kole byla v pátek večer účast 42procentní.

Podle ředitele odboru voleb na ministerstvu vnitra Tomáše Jirovce nastal za celé páteční odpoledne jeden incident. „V jedné volební místnosti na Děčínsku krátce po otevření vzplály trošku kamna. Takže komise se musela přesunout do jiné volební místnosti. Na té původní je informace pro voliče,“ ozřejmil.

Pavel volil v Černoučku, doufá, že se podaří po volbách spojit společnost

Vítěz prvního kola prezidentské volby Petr Pavel přijel do volební místnosti v obci Černouček, kde bydlí, krátce po třetí hodině odpoledne. Poté, co s manželkou odevzdali hlasy, se s nimi ještě vyfotografovala volební komise. Řekl, že věří ve vyšší volební účast než v prvním kole. Lidé by podle něj měli přijít k volbám, „protože jde o hodně“. Míní, že mezi oběma kandidáty je „propastný rozdíl“.

Doufá, že se po volbách podaří společnost opět spojit. „Pokud politici přispívají k tomu, že vytvářejí příkopy, které jsou po voblách nepřekročitelné, tak je to špatně. Tím vzniká něco, co se v angličtině nazývá new tribalism, tedy návrat do kmenového zřízení. (…) To bychom rozhodně neměli dopustit, jsme stále všichni občané České republiky, máme stejnou kulturu, sdílíme stejný prostor, jsme členy stejného společenství,“ prohlásil.

Petr Pavel odevzdává hlas ve druhém kole prezidentských voleb
Zdroj: Lukas Kabon/ČTK/Anadolu Agency

Babiš považuje volby za referendum o sobě

Referendem o sobě nazval druhé kolo voleb Andrej Babiš, když ve čtyři hodiny odpoledne odezvdali spolu s manželkou hlasy ve volební místnosti v Průhonicích. „Je to referendum o Babišovi, však to víte,“ prohlásil. Je přesvědčen, že by byl dobrým prezidentem.

Podobně jako Pavel očekává i on „obrovskou“ volební účast ve druhém kole a také on doufá, že společnost nezůstane po volbách tak výrazně rozdělená. „Je tady historická šance, pokud bych se stal prezidentem, že bychom se domluvili s panem premiérem, že nechceme, aby společnost zůstala tak rozdělená, jak je vždy po prezidentských volbách, a že chceme společně něco udělat, aby se nevraživost mezi lidmi eliminiovala,“ poznamenal.

Ujistil zároveň, že i kdyby byl zvolen jeho protikandidát, vyzve své voliče, aby neprojevovali nenávist. „Tomu bych chtěl zamezit,“ zdůraznil.

Andrej Babiš s manželkou u druhého kola prezidentských voleb
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Zeman vyzval své bývalé voliče, aby podpořili Babiše. Hlasoval také Fiala

V půl třetí přijel do volební místnosti v Lánech nynější prezident Miloš Zeman. Hlavou státu byl dvě funkční období v řadě, a tak nemůže znovu kandidovat. Již před volbami opakovaně podpořil Andreje Babiše a dal najevo, že mu dal hlas i ve druhém kole. „Já jsem velmi konzervativní a neměním své názory během čtrnácti dnů,“ prohlásil.

Vymezil se také vůči Petru Pavlovi. „K řádu a klidu mě naposledy vyzývali za normalizace,“ poznamenal Zeman s narážkou na Pavlovo volební heslo. Vyzval zároveň, aby stejně jako on hlasovali všichni voliči, kteří před pěti lety podpořili jej samotného.

Miloš Zeman ve druhém kole spolurozhodl o svém nástupci na Hradě
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Hlasoval i premiér Petr Fiala (ODS), který řekl, že dal hlas Petru Pavlovi. Uvedl, že očekává vysokou volební účast a věří, že voliče neodradila tvrdá kampaň. S vítězem voleb se chce brzy sejít. Z nejvyšších ústavních činitelů a předsedů parlamentních stran již byli hlasovat ve druhém kole volby prezidenta republiky také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a vicepremiéři a předsedové stran Vít Rakušan (STAN), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Ivan Bartoš (Piráti).

K volbám postupně přicházejí také kandidáti, kteří nepostoupili z prvního kola prezidentské volby. Ekonomka Danuše Nerudová i senátor Pavel Fischer podpořili Petra Pavla již v kampani před druhým kolem. Fischer vyzval občany, aby šli k volbám, Nerudová řekla, že očekává Pavlovo vítězství v poměru 55 ku 45 procent hlasů.

V pátek mohou lidé hlasovat do 22:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00. Volební komisaři pak začnou hlasy v každém ze 14 866 okrsků sčítat. Hlavní výsledky, které bude průběžně zveřejňovat Český statistický úřad na volebním webu, by podle dosavadní zkušeností měly být známy během několika hodin po uzavření volebních místností.

Pavel vyhrál první kolo před dvěma týdny díky 1,98 milionu získaných hlasů, Babiše předstihl zhruba o 23 tisíc hlasů. Pavla doporučili volit mimo jiné někteří neúspěšní kandidáti z prvního kola, z nichž se do jeho kampaně zapojili bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová a senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer. Babiš dostal podporu od končícího prezidenta Miloše Zemana a neparlamentní KSČM a Trikolory, které v prvním kole prezidentského adepta nepostavily.