Hlavní obsah

Absolutně nechutné, sklízí kritiku Djokovičův otec. Po skandálu se raději vzdal účasti na Australian Open

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srbský tenista Novak Djokovič si zahraje na Australian Open o svůj desátý titul a ve finále bude útočit také na dostižení Rafaela Nadala, který s 22 grandslamovými tituly vévodí v tomto ohledu historickému pořadí. Jeho hladkému postupu do finále v Melbourne předcházela kontroverze jeho otce Srdjana, který se nakonec raději vzdal přímé podpory svého syna v aréně Roda Lavera.

Foto: Repro TV

Srdjan Djokovič, otec 21násobného grandslamového vítěze, provolává slávu Rusku s fanouškem s proválečnými symboly a vlajkou ozdobenou portrétem Vladimira Putina.

Článek

„Absolutně nechutné. Politika nepatří do sportu, říká se. Tihle lidé nemají na tenisových turnajích vůbec co dělat včetně táty Novaka Djokoviče, pokud oslavují genocidní režim," odsuzoval například Ukrajinec Olexander Dolhopolov, bývalý čtvrtfinalista Australian Open, počínání Djokoviče seniora.

Ten po čtvrtfinále přímo v areálu turnaje po boku srbských fanoušků s válečnými symboly „Z" a ruskými vlajkami ozdobenými podobiznou diktátora Vladimira Putina provolával slávu ruskému lidu i jeho vůdci.

„Hodně to bolí, protože před turnajem byla stanovena jasná pravidla, že nesmíte používat tyto vlajky a podobné symboly," připomněla ukrajinská tenistka Marta Kosťuková po semifinálovém utkání čtyřhry s českým párem Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková, že ruské i běloruské vlajky včetně proválečných symbolů jsou na Australian Open zakázané.

Ozval se pochopitelně i ukrajinský velvyslanec Vasyl Myrošnyčenko, jenž požadoval, aby pořadatelé odebrali Srdjanu Djokovičovi akreditaci.

Otec 21násobného grandslamového šampiona se ale raději vzdal návštěvy Melbourne Parku sám.

„Jsem tu jen proto, abych podporoval svého syna. Neměl jsem v úmyslu vyvolat takové titulky a způsobit rozruch. Naše rodina hrůzy války zažila a přejeme si jen mír. Neměl jsem tušení, že se věci takhle vyvinou," oznámil Srdjan Djokovič před pátečním semifinále v prohlášení, v němž sdělil, že se nezúčastní přímo na stadionu semifinálového duelu svého syna.

Nad celým incidentem zase nechápavě kroutila hlavou semifinalistka turnaje Viktoria Azarenková. „Nevím, co to má (incident Srdjana Djokoviče) společného s Novakem. Tohle se podle mě hráče nijak netýká, ale nějak se s tím pořád dává do souvislosti. K čemu to je," divila se Běloruska, která musí hrát na turnaji pod neutrálním statusem.

Sám Novak Djokovič se po semifinálovém vítězství nad Američanem Tommym Paulem otce zastal. "Jen šel okolo, byla tam spousta srbských vlajek, myslel si, že se fotí s někým ze Srbska. Ti lidé ho zneužili, nebyla to jeho chyba, chtěl jen slavit s mými fanoušky," řekl hvězdný tenista. "Celá moje rodina zažila v 90. letech několik válek. Jsme proti válce, nikdy nebudeme podporovat žádné násilí nebo válku. Víme, jak zničující to může být," dodal.

Reklama