Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Francie má znovu po dvanácti letech mistra Evropy, Siao Him Fa uhájil náskok z krátkého programu

Mistrem Evropy v krasobruslení je poprvé Adam Siao Him Fa. Jednadvacetiletý Francouz získal první velkou medaili. Zvítězil díky náskoku z krátkého programu, protože nejlepší volnou jízdu večera předvedl stříbrný Ital Matteo Rizzo. Bronz získal překvapivě Švýcar Lukas Britschgi.

Je nám líto, video expirovalo.
Volná jízda mistra Evropy Adama Siao Him Fa

Siao Him Fa, který na evropském šampionátu startoval po třech letech, vyhrál krátký program o více než deset bodů.

I když poprvé v životě útočil na medaili z mistrovství Evropy, náročnou situaci ustál a s výjimkou pádu při druhém čtverném toeloopu předvedl solidní volnou jízdu.

Sice získal o více než dva body méně než Rizzo, ale s přehledem získal pro Francii první mužský titul od úspěchu Florenta Amodia v roce 2011.

"Ještě mi to nedochází. Během jízdy jsem věděl, že ještě nemám vyhráno, byly tam chyby, ale bojoval jsem do konce. Bojoval jsem o všechno, každý prvek se počítá," řekl nový šampion.

Na ME bylo jeho maximem jedenácté místo z roku 2020, ale po osmé příčce na loňském MS a podzimní výhře v závodě Grand Prix ve Francii patřil k širšímu okruhu favoritů.

K těm se řadil také bronzový medailista z evropského šampionátu v roce 2019 Rizzo. Ten sice na úvod volné jízdy lehce zaváhal při čtverném toeloopu, ale vzápětí čistě skočil obtížný čtverný rittberger a rozjel se k velkému výkonu.

Když v samém závěru programu zvládl druhý trojitý axel, okamžitě se rozzářil nadšením a závěrečnou krokovou pasáž odjel se širokým úsměvem na tváři.

Za volnou jízdu získal své sezonní maximum 173,46 bodu a postaral se o třetí italskou medaili na tomto ME.

Zastoupil obhájce stříbra Daniela Grassla, který se po dalším nevýrazném výkonu posunul jen o dvě příčky na šesté místo.

Zatímco Siao Him Fa a Rizzo při absenci ruských krasobruslařů patřili k adeptům na medaile, s Britschgim se před šampionátem nepočítalo.

Čtyřiadvacetiletý Švýcar, jenž se před čtyřmi lety při debutu na ME vůbec nedostal do volných jízd a loni byl jedenáctý, ale předvedl skvělý výkon a poskočil z pátého místa až na stupně vítězů.

Naplno přitom mohl trénovat až od Vánoc, protože kvůli zlomenině klíční kosti nebyl zhruba měsíc na ledě.

"Takový program s pouhými čtyřmi týdny tréninku. Na konci jsem umíral, nezbyla mi žádná energie, ale o to je to hezčí, že jsem to dokázal," radoval se.

Odsunul za sebe obhájce bronzu Denisse Vasiljevse z Lotyšska a zkušenějšího z dvojice Francouzů Kevina Aymoze.

Ten se po nepříliš vydařeném úvodu, kdy zaváhal u čtverného toeloopu a trojitého axelu, rozskákal, ale na vysněnou medaili mu to nestačilo.

Ještě před volnou jízdou svého reprezentačního kolegy se v zákulisí usedavě rozplakal, protože si uvědomil, že z toho bude pravděpodobně čtvrté místo stejně jako v roce 2019. Tentokrát ho od cenného kovu dělilo více než sedm bodů.

Čeští krasobruslaři Petr Kotlařík a Georgii Reshtenko ve volných jízdách nestartovali, protože do nich z 25. a 26. místa v krátkém programu nepostoupili.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Espoo:

Muži - konečné pořadí: 1. Siao Him Fa (Fr.) 267,77, 2. Rizzo (It.) 259,92, 3. Britschgi (Švýc.) 248,01, 4. Aymoz (Fr.) 240,92, 5. Vasiljevs (Lot.) 236,35, 6. Grassl (It.) 230,83, ...25. Kotlařík, 26. Reshtenko - nepostoupili do volných jízd.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články