Check Point: Na české weby v souvislosti s volbami zaútočili ruští hackeři

foto Prezidentské volby - ilustrační foto.

Praha - Na některé české weby související s prezidentskými volbami opět zaútočili ruští hackeři v čele s hackerskou skupinou NoName057(16). Napadli mimo jiné stránky prezidentského kandidáta Petra Pavla, serveru Hlídač státu nebo ministerstva zahraničí. Útoky mohou pokračovat i o víkendu a zaměřit se na weby informující o výsledcích voleb. Uvedla to dnes bezpečnostní firma Check Point. Ministerstvo zahraničí ČTK potvrdilo, že jeho web byl terčem útoku, neměl ale vážnější dopad na bezpečnost dat. Vyjádření správců stránek Pavla ČTK zjišťuje.

Web Hlídač státu dnes dopoledne na twitteru oznámil, že čelí DDoS útoku souvisejícím s prezidentskými volbami a web může být obtížněji dostupný nebo zcela nedostupný. "Daří se nám většinu útoků odrážet a web běží. Bohužel ale nemůžeme v dalších 24 hodinách kratší výpadky vyloučit. Součástí obrany je i omezení přístup na web ze zahraničí. Až to půjde, toto omezení zrušíme," uvedl web.

"Můžeme potvrdit, že webové stránky ministerstva zahraničních věcí byly terčem kybernetického útoku, který ale neměl vážnější dopad na bezpečnost dat," sdělila ČTK dnes v podvečer mluvčí resortu Mariana Wernerová.

Podobné kyberútoky provázely i první kolo voleb. "Ruští hackeři znovu používají především demonstrativní DDoS útoky, které dočasně vyřadí webové stránky z provozu. Není proto důvod k nějaké zásadní panice nebo obavám z ovlivnění výsledků voleb, neboť takové útoky bychom mohli přirovnat například k protestnímu pochodu před budovou ministerstva, který dočasně zhorší přístup do budovy. Ale je potřeba se zároveň připravit i na sofistikovanější hrozby," uvedl regionální ředitel Check Pointu Miloslav Lujka.

Podle Lujky lze očekávat, že kyberzločinci ještě neřekli poslední slovo a s útoky budou pokračovat. Mohou se také během víkendu zaměřit na weby informující o výsledcích voleb. "Síla a úspěch útoků souvisí i s finančními odměnami ve výši 6500 až 25.000 Kč, které nejaktivnějším hackerům rozdává právě proruská skupina NoName057(16). Kromě vládních a kandidátských webů se kyberzločinci zaměřují i na další významné české společnosti,“ dodal Lujka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 3°C

Celá předpověď