Štát sa dohodol s ambulanciami krátko pred vypršaním zmlúv. Dostanú o 283 mil. eur viac a nebudú zavádzať poplatky
3 min. čítania
27.1.2023 17:35
3 min. čítania

Štát sa dohodol s ambulanciami krátko pred vypršaním zmlúv. Dostanú o 283 mil. eur viac a nebudú zavádzať poplatky

Uložiť článok
Podľa ambulancií je to suma, ktorá umožní ich prežitie, ale nie ďalší rozvoj.

Štát sa dohodol s ambulanciami, dostanú o 283 miliónov eur navyše oproti minulému roku, aby si mohli pokryť zvýšené náklady. Predstavuje to 20-percentné navýšenie.

Súčasťou dohody má byť aj to, že pacienti si priplácať u lekárov nebudú.

„Dohoda bola, že poplatky zavádzané nebudú,“ povedal poverený premiér Eduard Heger po rokovaní.

Do ambulancií špecialistov pôjde 200 miliónov eur a pre ambulancie všeobecných lekárov 83 miliónov eur.

Prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová označila dohodu z ich strany za kompromisnú, pretože predstava ambulancií bola iná.

Kompromis

Štát prišiel s ponukou na poslednú chvíľu, keďže k 31. januáru končia ambulanciám zmluvy so zdravotnými poisťovňami a hrozilo, že lekári ich bez dodatočných peňazí nepredĺžia. Znamenalo by to, že za vyšetrenia by si od februára platili pacienti.

Po dohode by mala byť táto hrozba zažehnaná.

Poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský hovorí, že zmluvy budú podpísané a to na obdobie jedného roka. Zdravotné poisťovne zagarantovali, že to sprocesujú tak, aby sa to stihlo do konca mesiaca.

Ambulancie ale zrejme budú čakať ešte do pondelka.

Orosová hovorí, že dohoda je zatiaľ podmienečná. S navrhovanými financiami súhlasili, ale len za podmienky, že sa nájde spôsob, ako ambulancie uchrániť pred nárastom cien energií.

„Očakávame, že ministerstvo hospodárstva a ministerstvo zdravotníctva nájdu riešenie v priebehu pondelka,“ povedala.

Ako druhú podmienku si ambulancie dali to, že budú môcť vypovedať zmluvy so zdravotnými poisťovňami s okamžitou platnosťou a to v prípade, ak ich náklady neočakávane narastú a nebudú vedieť udržať svoju prevádzku.

„Verím, že tieto podmienky budú splnené a my naozaj s určitosťou k 31. januáru budeme môcť povedať, že naša dohoda je platná,“ povedala Orosová.

Zatvárali

Ambulancie žiadali o dofinancovanie niekoľko mesiacov, ich tlak sa zvýšil najmä od začiatku roka. Výrazne im stúpli náklady na energie, na nájom aj materiál. Okrem toho, ak nechceli, aby im sestry odišli do lepšie platiacich nemocníc, museli zvyšovať mzdy.

Kým čakali na pomoc štátu, niektoré to vzdali a radšej zatvorili. Išlo najmä o lekárov, ktorí už boli v dôchodkovom veku, a ktorí síce ešte chceli ďalej ordinovať, ale ekonomická situácia im to nedovolila.

Napriek dofinancovaniu je Orosová presvedčená, že títo lekári už ambulancie neotvoria.

Lengvarský hovorí, že zánik ambulancií tu je a určite má súvis s aktuálnou situáciou, ale pracujú na tom, aby vznikali aj nové. Okrem iného sa vraj snažia nalákať lekárov zo zahraničia.

„V tejto chvíli je na čakacej listine, alebo spĺňa podmienky na to, aby boli preskúšaní a bola im udelená licencia asi 400 lekárov z Ukrajiny,“ povedal.

Na zachovanie, nie na rozvoj

Ambulancie s ministerstvom rokovali prvýkrát v stredu, ponuka vtedy znela plus 172 miliónov eur, ale Lengvarský avizoval, že by vedeli ísť aj vyššie.

Tentokrát k sume 172 mil. eur, pripočítali aj 40 miliónovú rezervu na energie a 70 miliónovú covidovú rezervu.

Napriek tomu, že ponuka štátu prišla pár dní pred koncom zmlúv s poisťovňami, Lengvarský si nemyslím, že je to úplne na poslednú chvíľu. Hovoril, že museli prepočítať rezervy a hľadali nové riešenia a na to mali mesiac od prijatia rozpočtu.

Každopádne sumu 283 miliónov eur označili zástupcovia ambulantného sektora za esenciálnu teda takú, ktorá im umožní zachovať ambulancie, ale neumožní ich ďalší rozvoj - obnovu prístrojov, rekonštrukcie, či inovatívne programy.

Potrebných by podľa nich bolo 320 miliónov eur.

„Prijímam slovo, ktoré dal pán premiér, že sa bude naďalej zaujímať o chod ambulantných poskytovateľov, že zabezpečí, aby ambulancie nekončili a nastal rozvoj ambulantných poskytovateľov,“ povedal prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Zdravotníctvo
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.