Hložek už se v Leverkusenu adaptoval a chválí trenéra. Xabi Alonso je legenda, říká

27.01.2023, 20:52
Rozhovory
Radující se Adam Hložek (© AFP)

Leverkusenu načal jarní část sezony znamenitě, porazil Mönchengladbach 3:2 a Bochum 2:0. Českého fanouška musí těšit fakt, že významnou roli v obou utkáních hrál český mladík Adam Hložek (20), který se navíc pod vítězství nad Bochumí podepsal gólem. "Adaptace chvíli zabrala, ale teď už se tu cítím jako doma a taky přesně vím, co se ode mě chce," říká Hložek v rozhovoru pro Livesport Zprávy.

Vyhráli jste oba úvodní jarní zápasy Bundesligy. Jste tedy se vstupem do jara spokojený?

"Jasně, aktuálně jsem maximálně spokojený. Vyhráváme, daří se mi v zápasech bodovat a myslím, že jsem i herně vypadal dobře. Takže to hodnotím kladně. Po prvním zápase jsme si říkali, že to je jen úvodní krok a musíme zvládnout ten další. To se povedlo, teď chceme, aby se povedl i ten třetí."

Bude nedělní zápas proti Borussii Dortmund skutečným testem, jak na tom aktuálně jste?

"Pozor, já si myslím, že Gladbach i Bochum ukázali velkou kvalitu. Ale je fakt, že Dortmund bude obrovská prověrka. Je to ohromně silný soupeř, na stadionu bude skvělá atmosféra, přijede i hodně fanoušků Borussie. Těšíme se na to a chceme protáhnout sérii výher na šest."

Změnil jste nějak svůj styl hry, že se vám teď více daří?

"Nemyslím si, spíš jsem si zvykl na nové spoluhráče, na těžší ligu, vyšší nároky. Adaptace chvíli zabrala, ale teď už se tu cítím jako doma a taky přesně vím, co se ode mě chce. Hodně se taky změnilo s příchodem nového trenéra, který nám hned vysvětlil, co po nás chce. Sžili jsme se s ním a teď se to vyplácí. Máme radost, že jsme na startu jara navázali na zlepšení z konce podzimu."

Utkání Leverkusen - Dortmund

Vaším trenérem je Xabi Alonso, bývalý hráč Realu Madrid nebo Liverpoolu. Je na něm znát, jak velké fotbalové zkušenosti má za sebou?

"Všichni víme, co v kariéře dokázal, je to legenda. Člověk z něj cítí, že toho hodně zažil a vyzná se. Vždycky, když mi něco poradí, má to hlavu a patu a pomůže mi to. Od první chvíle se mnou hodně mluví, snaží se mi dávat hodně rad a cítím se díky němu na hřišti fakt dobře. Je prostě znát, že k nám přišla velká osobnost. Těžíme z toho."

Individuální statistiky Adama Hložka proti Bochumi (©Livesport / Adam Hložek)

Leverkusen spoléhá na rychlá křídla a hru na brejky, jak vám to sedí?

"Brejky jsou naše velká zbraň, kluci na obou krajích hřiště jsou opravdu rychlí. A mně tenhle styl taky vyhovuje, myslím, že se mi daří je dobře doplňovat. Vyhovuje mi i to, že na hřišti často reagujeme na to, s čím přijde soupeř. Třeba zápas proti Gladbachu - měl jsem hrát čistou devítku, ale rychle jsme odpověděli na jejich rozestavení a já většinu zápasu odehrál na pozici osmičky. Teď proti Bochumi jsem hrál už čistého hrotového útočníka. Myslím, že i tohle mi prospívá, že zvládáme trochu proměňovat naši hru."

V čem je teď vaše největší síla?

"Když přicházel nový trenér, měli jsme jednoznačný cíl - vylepšit defenzivu. Dostávali jsme spoustu gólů a bylo jasné, že s tím musíme něco udělat. Už před zimní pauzou jsme na tom zapracovali a teď na jaře to pokračuje. Jasně, s Gladbachem jsme v závěru dostali dvě branky, ale naštěstí jsme se taky rozstříleli, takže jsme měli nahráno a výhru jsme udrželi."

Musíte víc bránit, než jste měl ve zvyku ve Spartě?

"Určitě ano. Trenér nám neustále opakuje, že 11 hráčů útočí a 11 hráčů taky brání. Jakmile má soupeř míč, všimněte si, že jsme všichni pod balonem. Neexistuje, že bych jako útočník mohl zůstat nahoře a sledovat, jak to kluci ubrání. A když jsme pak všichni zatažení, dokážeme hrozit z brejků."

Sledujete Spartu?

"Samozřejmě. V aktuální sezoně jsem, myslím, nevynechal ještě ani jeden zápas. A už se těším na sobotu, jak kluci začnou jaro v Olomouci. Rozhodně se budu dívat."

Tabulka Bundesligy. (©Livesport)

Autor: Livesport.cz / Dominik Reiniš

Komentáře (13)

Přidat komentář
kattos

Reagovat
Witcher

S Patrikem nejlepší cz hráči

Reagovat
Edgar Davids

Clanek asi to tu zacnu vic cist

Reagovat
ratusek

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Rothbard

Ban

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
BůhAnfieldu

Proč? Leporela jsou fajn, klidně u nich zůstaň.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
Hasan Šáš

Nestoudnost!

Reagovat
Dron

Jen tak dál

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele