S&P zhoršila úvěrový rating Maďarska o jeden stupeň na BBB-

foto Ilustrační foto - Maďarský premiér Viktor Orbán, 1. dubna 2022.

Budapešť - Mezinárodní ratingová agentura S&P zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Maďarska o jeden stupeň na úroveň BBB-. Upozornila, že Maďarsko se potýká s vysokou inflací a vnějšími tlaky. Výhled ratingu S&P změnila z negativního na stabilní. Signalizovala tak, že v dohledné době další změnu ratingové známky nepředpokládá.

Rating Maďarska je nyní pouhý jeden stupeň nad spekulativním pásmem. Pokud se rating nachází ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů dané země investovat velcí institucionální investoři, například penzijní fondy.

S&P uvedla, že snížení ratingu předcházela "série ekonomických šoků" pro Maďarsko v souvislosti s pandemií covidu-19 a válkou na Ukrajině. "Očekáváme, že konsolidace rozpočtu bude obtížná kvůli zvýšeným nákladům na energii, rostoucím úrokovým nákladům a náročnému hospodářskému výhledu," dodala.

S&P rovněž poukázala na riziko spojené s rozhodnutím Evropské unie zablokovat peníze pro Maďarsko z fondů EU, dokud maďarská vláda nesplní podmínky související mimo jiné s nezávislostí justice. Dodala nicméně, že její základní prognóza předpokládá, že Maďarsko dosáhne s EU dohody a nepřijde o "žádnou výraznou část" peněz z fondů EU.

S&P také předpověděla, že maďarská ekonomika se v letošním roce "těsně vyhne" poklesu. Hrubý domácí produkt (HDP) Maďarska by se měl podle jí prognózy letos zvýšit o 0,3 procenta, napsala agentura MTI.

Průměrnou celoroční inflaci v Maďarsku S&P odhaduje na 18,5 procenta, ve druhé polovině roku nicméně počítá s "významným poklesem" inflace. V loňském roce průměrná inflace činila 14,5 procenta. V samotném prosinci se inflace vyšplhala až na 24,5 procenta.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

8°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 5°C

Celá předpověď