Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin drtí Visu i Mastercard. Zavede ho Argentina s Brazílií? Týden v kryptu #16

Tomáš Krause
Tomáš Krause
28. 1. 2023
 14 423

Argentina a Brazílie plánují společnou měnu – bude to bitcoin? A bude se s ním platit v Arizoně? Nebo zůstaneme u karet, i když Visa a Mastercard bitcoinu nestačí? Ethereum možná přidá vyšší ochranu soukromí, Binance měla nepořádek ve svých peněženkách a do Prahy přijede bitcoinová megastar. Máme pro vás nový #TýdenVKryptu.

Bitcoin drtí Visu i Mastercard. Zavede ho Argentina s Brazílií? Týden v kryptu #16
Bitcoin loni v objemu transakcí překonal Visu i Mastercard. (ilustrační foto) / Zdroj: nevodka / Shutterstock.com

Argentina a Brazílie s bitcoinem?

Koncem minulého týdne obě jihoamerické země oznámily, že se začínají připravovat na vytvoření společné měny, která by fungovala souběžně s argentinským pesem a brazilským realem. 

Na tuhle zprávu okamžitě reagoval CEO americké burzy Coinbase Brian Armstrong na svém twitterovém účtu prohlášením, že dobrou cestou by bylo použít bitcoin, čímž logicky spustil vlnu komentářů pro i proti. Realisticky musíme uznat, že tato varianta je dost nepravděpodobná a ze strany šéfa Coinbase šlo nejspíš jen o chytrý marketingový tah, jak zviditelnit sebe i burzu.

Brazílie i Argentina nicméně nejsou v oblasti kryptoměn žádnými nováčky. Loni v listopadu schválil brazilský parlament zákon, který legalizuje kryptoměny jako platební metodu. Brazilský prezident zákon podepsal v prosinci a očekává se, že v platnost vstoupí letos v červnu. Zákon ale zatím nedělá z žádné kryptoměny zákonné platidlo.

V jedné argentinské provincii zase v prosinci schválili zákon o vydávání stablecoinu navázaného na americký dolar. Token bude k dispozici osobám starším 18 let a bude stoprocentně zajištěn majetkem provincie. Takže není úplně vyloučené, že obě země fanoušky bitcoinu příjemně překvapí.

S bitcoinem koketuje i Arizona

To v Arizoně nepotřebují rady od provozovatelů burz. Senátorka Wendy Rogersová totiž představila návrh zákonů, jejichž cílem je učinit bitcoin v Arizoně zákonným platidlem.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Pomocí navrhované legislativy chce také umožnit používání bitcoinu k placení dluhů, daní a dalších finančních závazků. To by znamenalo, že všechny transakce, které se nyní provádějí v amerických dolarech, by se mohly platit i v bitcoinech, a jednotlivci i podniky by měli možnost používat bitcoiny podle svého uvážení.

Návrh zákona, který se konkrétně zmiňuje pouze o bitcoinu, ho definuje jako „decentralizovanou digitální měnu typu peer-to-peer, v níž je záznam transakcí veden v bitcoinovém blockchainu a nové měnové jednotky jsou generovány výpočetním řešením matematických problémů a která funguje nezávisle na centrální bance“.

Senátorka Rogersová to zkouší už podruhé, loni v lednu představila stejný návrh, který ale do druhého čtení neprošel. 

Bitcoin překonal Visu a Mastercard

A do třetice bitcoin. Navzdory tomu, že loňský rok pro něj rozhodně nemůžeme považovat za nějak veleúspěšný, podle analytické firmy CoinMetrics zpracovala bitcoinová síť transakce za víc než 8,2 bilionu dolarů (180 bilionů korun), což dělá úctyhodných 260 tisíc dolarů (5,7 milionu korun) každou sekundu.

Vystrnadí někdy bitcoin Visu a Mastercard úplně?

Navzdory všem překážkám, které bitcoin loni potkaly, se mu tak podařilo překonat dvě největší sítě pro zpracování plateb – Visu a Mastercard. Během roku 2022 totiž Visa zpracovala transakce za necelých šest bilionů dolarů (131 bilionů Kč) a Mastercard „jen“ za 2,5 bilionu dolarů (55 bilionů Kč).

Tento objem transakcí v medvědímu trhu ukazuje výrazný skok v přijetí bitcoinu i jeho stále významnější roli v globálním finančním systému. Euforii je ale potřeba krotit, protože z údajů také plyne, že ve druhé polovině loňského roku se celkový počet transakcí výrazně propadl. To koresponduje s tím, jak v té době celý obor prožíval jeden obří průšvih za druhým.

Bude mít ethereum skryté adresy?

Ve snaze zlepšit stav soukromí v síti ethereum komentoval její spoluzakladatel Vitalik Buterin systém skrytých adres. Jejich koncept využívajících kryptografii eliptických křivek poprvé představil v souvislosti s bitcoinem vývojář Peter Todd už v roce 2014.

Kryptoměny
Shutterstock

O čem se nemluví, ale mělo by? Svět kryptoměn očima expertů

Kryptoměny se stávají jedním z hlavních témat diskusí ve finančním i investičním světě. Ten jejich se teď přitom otřásá v základech a kurzy strmě letí dolů. Uniká nám snad něco? Existuje téma, o kterém se v souvislosti s kryptoměnami nemluví? Zeptali jsme se expertů.

V nejnovějším příspěvku na blogu Buterin uznal, že soukromí je „jednou z největších zbývajících výzev v ekosystému ethereum“, a zároveň zdůraznil potřebu řešení ochrany soukromí, protože „cokoli, co se dostane do veřejného blockchainu, je veřejné“. Předchozí věta zní poměrně jasně, ale spousta lidí a zejména nováčků si tohle neuvědomuje. 

V tomto ohledu mohou pomoci právě stealth adresy. Buterin poznamenal, že zavedení tohoto mechanismu by umožnilo peněžence generovat skryté adresy pro soukromý příjem finančních prostředků a přístup k nim pomocí speciálního kódu zvaného „výdajový klíč“.

Buterin zároveň srovnal koncept stealth adres s mixéry jako je Tornado Cash, na který loni uvalil sankce Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) a vysvětlil, že navrhovaný koncept stealth adres poskytuje jiný druh soukromí než populární mixér: „Tornado Cash dokáže skrýt převody mainstreamových aktiv, jako je ETH nebo hlavní ERC20 tokeny (i když je nejsnáze použitelný pro soukromé posílání sobě samému), ale je velmi slabý v přidávání soukromí k převodům obskurních ERC20 tokenů a už vůbec nedokáže přidat ochranu soukromí k převodům NFT.“

Binance pomíchala své peníze s penězi klientů

Největší krypto burza Binance přiznala, že omylem ukládala některé prostředky zákazníků do stejné peněženky jako kolaterál za její tokeny.

Co je to kolaterál?

Kolaterál je aktivum, které je používáno jako záruka pro zajištění finanční transakce nebo úvěru. To znamená, že když se někdo zaváže k zajištění svého závazku kolaterálem, poskytuje jinému subjektu právo na využití této aktivity v případě, že nedodrží svůj závazek. V kryptoměnovém světě se kolaterálem často míní kryptoměna nebo token, který je držen jako záruka pro úvěr nebo obchodování na páku.

V pondělí totiž burza zveřejnila „proof of collateral“ zajištění tokenů B-Tokens a podle tohoto materiálu jsou rezervy Binance pro téměř 50 % všech B-Tokenů uloženy v jediné peněžence s názvem „Binance 8“. Právě v téhle peněžence je v rezervě uloženo podstatně víc tokenů, než je nutné pro množství B-Tokenů, které Binance vydala. To údajně naznačuje, že Binance smíchala kolaterál s mincemi klientů, místo toho, aby tato aktiva ukládala odděleně.

Tentokrát nikdo o nic nepřišel a celá minikauza tak spíš upozorňuje na nedodržování vnitřních předpisů Binance. Zpráva by pravděpodobně třeba před rokem nikoho příliš nezaujala, ale ve světle událostí posledních měsíců je každá taková zmínka pro odvětví nepříjemná.

Rychlovka na konec: Na největší evropskou bitcoinovou konferenci, která se uskuteční v červnu v Praze, přijede Michael Saylor, CEO společnosti MicroStrategy a populární bitcoinový evangelizátor.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
24
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuargentinaBitcoinBrazílieethereuminvesticekryptoměnyMastercardVISA
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo