Memphis zveřejnil záběry z brutálního zákroku policistů, který vedl k úmrtí řidiče

Úřady amerického města Memphis zveřejnily obrazový materiál zachycující brutální zásah policistů ze 7. ledna, v jehož důsledku zemřel černošský řidič Tyre Nichols. Prokuratura tento týden v souvislosti s tímto případem obvinila z vraždy a dalších trestných činů pět policistů, všichni jsou černé pleti. V reakci na zveřejnění záběrů se v několika amerických městech demonstrovalo proti policejní brutalitě.

Na jednom ze zveřejněných videí policisté Nicholse vytahují z automobilu. „Nic jsem neudělal… jen jsem se chtěl dostat domů,“ křičí Nichols. Policisté ho srazí na zem a do obličeje mu nastříkají pepřový sprej. Nicholsovi se však podaří osvobodit, dává se na útěk a policisté ho pronásledují.

Podle agentury Reuters video také ukazuje, jak muž křičí „mami, mami“, zatímco jej pět policistů bije obuškem, kope a mlátí pěstmi.

V jednom okamžiku ho dva policisté drží ve vzpřímené poloze, zatímco další ho opakovaně bije do obličeje, ostatní policisté stojí na místě a nezasahují.

Nahrávky pocházejí z kamery umístěné na těle jednoho z policistů, další jsou z kamery na sloupu veřejného osvětlení.

Nichols zemřel tři dny po zákroku v nemocnici.

Lidé vyšli kvůli policejní brutalitě do ulic

V reakci na zveřejnění záběrů se v noci na sobotu demonstrovalo v nejméně devíti amerických městech. V Memphisu se shromáždilo zhruba dvě stě lidí, kteří zablokovali jeden z mostů do centra města. Při demonstraci v New Yorku zadržela policie tři lidi, dva z nich kvůli útoku na policejní auto a policistu. Protest byl jinak převážně poklidný, informovala stanice CNN.

Protesty na newyorském Times Square
Zdroj: Eduardo Munoz/Reuters

„Video mě velmi znepokojilo, je zneklidňující. Vždyť zabili člověka, jako jsem já,“ řekl jeden z demonstrantů stanici Sky. Další účastnice protestů označila záběry za „srdcervoucí“.

Řada obyvatel Memphisu stanici NBC řekla, že je záběry tolik nepřekvapily, protože ve městě jsou tvrdé zákroky policie proti lidem s černou pletí dost časté. „Někteří z těchto policistů se schovávají za svým odznakem a zapomínají, odkud pocházejí,“ komentoval vládní úředník Wiliam Jones skutečnost, že zadržení policisté jsou rovněž černoši.

Chování policistů kritizovali také představitelé samospráv, například starosta New Yorku a bývalý černošský policista Eric Adams, či představitelé některých policejních odborů.

Americký prezident Joe Biden vyjádřil rozhořčení z „děsivého videozáznamu bití, které vedlo ke smrti Tyrea Nicholse“. Dodal, že Nicholsova rodina si zaslouží rychlé, úplné a transparentní vyšetření tohoto případu. Biden již dříve vyzval, aby případné protesty proti zákroku měly poklidný průběh.