Úrady v USA zverejnili zábery zo zákroku policajtov, po ktorom zomrel černošský vodič

Úrady amerického mesta Memphis zverejnili obrazový materiál zachytávajúci brutálny zásah policajtov zo 7. januára, v dôsledku ktorého zomrel černošský vodič Tyre Nichols.

28.01.2023 08:56
Tyre Nichols, Memphis Foto:
Snímka z videa zverejneného 27. januára 2023 mestom Memphis ukazuje, ako sa Tyre Nichols opiera o auto po brutálnom útoku piatich policajtov v Memphise 7. januára 2023.
debata (15)

Prokuratúra tento týždeň v súvislosti s týmto prípadom obvinila z vraždy a ďalších trestných činov piatich policajtov, ktorí sú všetci čiernej pleti. V reakcii na zverejnenie záberov sa vo viacerých amerických mestách demonštrovalo proti policajnej brutalite.

Na jednom zo zverejnených videí policajti Nicholsa vyťahujú z automobilu. „Nič som neurobil,“ kričí Nichols. Policajti ho zrazia na zem a do tváre mu nastriekajú korenistý sprej. Nicholsovi sa však podarí oslobodiť, dáva sa na útek a policajti ho prenasledujú. Ďalšie video ukazuje, ako policajti Nicholsa po jeho opätovnom chytení bijú, napísala agentúra Reuters.

Nichols zomrel tri dni po zákroku v nemocnici. Americký prezident Joe Biden vyjadril rozhorčenie z „desivého videozáznamu bitia, ktoré viedlo k smrti Tyrea Nicholsa“. Dodal, že Nicholsova rodina si zaslúži rýchle, úplné a transparentné vyšetrenie tohto prípadu.

V reakcii na zverejnenie záberov sa v noci na sobotu demonštrovalo v najmenej deviatich amerických mestách, informuje stanica Sky. V Memphise sa zhromaždilo zhruba 200 ľudí, ktorí zablokovali jeden z mostov do centra mesta. Pri demonštrácii v New Yorku zadržala polícia troch ľudí, dvoch z nich kvôli útoku na policajné auto a policajta. Protest bol inak prevažne pokojný, informovala stanica CNN.

„Video ma veľmi znepokojilo, je znepokojujúce. Veď zabili človeka, ako som ja,“ povedal jeden z demonštrantov stanici Sky. Ďalšia účastníčka protestov označila zábery za „srdcervúce“. Mnoho obyvateľov Memphisu stanici NBC povedalo, že ich zábery až tak neprekvapili, pretože v meste sú tvrdé zákroky polície proti ľuďom s čiernou pleťou dosť časté.

„Niektorí z týchto policajtov sa schovávajú za svojím odznakom a zabúdajú, odkiaľ pochádza,“ komentoval pre stanicu NBC skutočnosť, že zadržaní policajti sú rovnako černosi, vládny úradník Wiliam Jones.

Biden už skôr vyzval, aby prípadné protesty proti zákroku mali pokojný priebeh. Podľa televíznych záberov sa v Memphise v čase zverejnenia videí zo zákroku zhromaždila veľká skupina protestujúcich, píše Reuters. Správanie policajtov kritizovali tiež predstavitelia samospráv, napríklad starosta New Yorku a bývalý černošský policajt Eric Adams, či predstavitelia niektorých policajných odborov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Memphis #policajná brutalita #Tyre Nichols