Hlavní obsah

Bookmaker: Očekáváme vítězství Pavla, Babišova výzva s kurzy nepohnula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásadní změny v kurzech mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby nenastaly. Částečně se měnily po jednotlivých diskuzních debatách. Nejvýrazněji pak po nedělní debatě v České televizi, do které nakonec přišel i Andrej Babiš. Po celou dobu je ale podle bookmakera sázkové kanceláře Fortuna Romana Kovaříka ve vedení Petr Pavel, favoritem byl i před prvním kolem voleb.

Bookmaker o finále prezidentských voleb 2023Video: Novinky

 

Reklama

Článek

Vyhrocenost kampaní i jednotlivých debat v posledních dvou týdnech nepřinesla z pohledu bookmakerů žádné výrazné změny v kurzech.

Nejvíce je ovlivnila nedělní debata vysílaná Českou televizí a moderovaná Martinem Řezníčkem. Expremiér Andrej Babiš nechtěl do duelu ve veřejnoprávní televizi původně vůbec dorazit. K překvapení všech do budovy Národního muzea přišel jen několik minut před začátkem vysílání.

„V případě kurzů na Andreje Babiše to po této debatě byly změny a pohyby v řádu celých čísel. U Petra Pavla pak v řádech desetin a následně setin,“ vysvětlil Roman Kovařík ze sázkové kanceláře Fortuna.

Na kurzy neměly výrazný vliv ani falešné zprávy, a to včetně oznámení o smrti Petra Pavla. „Zásadní vliv neměla žádná z těchto zpráv,“ upřesnil Kovařík.

ZÁZNAM: Prezidentský duel na Novinky.czVideo: Novinky

Falešná zpráva o Pavlově úmrtí je profesionální dezinformací

Prezidentské volby

Babišova výzva vlnu nestrhla

„Po příspěvku Andreje Babiše, kdy vyzval národ, aby si šel vsadit na jeho vítězství, nás zajímalo, co to udělá. Byl to ten správný bookmakerský adrenalin,“ sdělil Roman Kovařík.

„Nicméně žádná masová vlna se nestrhla,“ doplnil bookmaker. Podle něj to z marketingového hlediska byl dobrý tah. „Marek Prchal odvedl skvělou práci. Nicméně si myslím, že tohle přišlo pozdě,“ dodal Kovařík.

„Pokud by s tímto krokem přišel dřív, mohlo to být zajímavější,“ řekl bookmaker a dodal, že lidé takto na poslední chvíli již názor nemění.

V průměru lidé na Babiše sázeli 150 korun. „Ve zmíněném období, které bychom byli schopni identifikovat na základě toho apelu, i když to samozřejmě nedokážeme přesně do jednoho, přišly jednotky lidí,“ doplnil bookmaker ze sázkové kanceláře.

Větší vliv na sázky než Babišova výzva na sociálních sítích měla čtvrteční debata v TV Nova. A to i přes to, že byla podle některých diváků nezajímavá a Babiš v ní zvolil mnohem klidnější rétoriku než v předchozích diskuzích.

Bookmakeři si troufli na model: První i druhé kolo opanuje Pavel

Prezidentské volby

„Ten zájem ze strany sázkařů přisuzujeme hlavně tomu, že se Andrej Babiš těsně před volbami snažil vsadit na tu státnickou notu. Byl si vědom, že již není co zachránit a snažil se oslovit co nejširší spektrum nerozhodnutých voličů,“ uzavřel rozhovor Roman Kovařík.

Sázky na letošní volby začaly už v roce 2018, kdy bylo vybráno 30 potenciálních kandidátů, kteří by mohli kandidovat v prezidentských volbách v roce 2023. Poté, co byly loni v listopadu oznámeny oficiální nominace kandidátů na prezidenta, byl mírným favoritem generál ve výslužbě Petr Pavel, následovaný Babišem a ekonomkou Danuší Nerudovou.

Na vítězství Petra Pavla si jedna osoba vsadila nejvíce přibližně 2 a půl milionu korun, na vítězství Andreje Babiše byla nejvyšší sázka kolem ještě před druhým kolem voleb, a to 300 tisíc korun.

Anketa

Vsadili jste si v prezidentských volbách?
Ano
15 %
Ne
85 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10288 čtenářů.

Duel Novinek zlomil rekord

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám