Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Djokoviča čaká hašterivý filozof. Tsitsipas sa tvári, že čo bolo (ne)bolo

Je poslednou prekážkou. Jediným hráčom, ktorý môže Novaka Djokoviča pripraviť o desiaty triumf na Australian Open. Volá sa Stefanos Tsitsipas a v nedeľu nastúpi na veľké finále. V jednom už bol a nedopadlo to preňho dobre. S legendou si dá po necelých dvoch rokoch repete.

28.01.2023 10:46
Stefanos Tsitsipas Foto:
Stefanos Tsitsipas je tenisový bonviván.
debata (6)

Dedo bol proti komunizmu

Tenisové nadanie zdedil po matke Júlii Apostoliovej-Salnikovovej, bývalej svetovej juniorskej jednotke a reprezentantke Sovietskeho zväzu vo vtedajšom Pohári federácie, teraz Fed Cupe. Jeho starý otec Sergej Salnikov bol zasa futbalovým útočníkom, s výberom ZSSR získal v roku 1956 na olympijských hrách v Melbourne zlatú medailu.

„Dedo veľa cestoval, videl skoro celý svet a bol výhradne proti komunizmu. Bolo by zaujímavé sa s ním stretnúť. Bohužiaľ, zomrel v roku 1984,“ povedal o ňom raz jeho vnuk.

Na okruhu ho sprevádza otec Apostolos, ktorý kedysi viedol ajsvoju manželku. O tenise vie ohromne veľa, ale Grécko predsa len nie je a dlho nebola tá pravá tenisová krajina. Lebo zatiaľ čo Tsitsipas je vo svetovom rankingu tretí, druhým Grékom v poradí je akýsi Michail Pervolarakis. „Tróni“ na 570. mieste.

„Jediný spôsob, ako uspieť, je odísť do zahraničia, kde je aj kultúra pre tenis, aj potrebná špecializácia. Bol to veľmi dobrý krok, aj keď som mal spočiatku určité ťažkosti. Vždy ma však podporovala rodina,“ povedal Tsitsipas o svojom rozhodnutí splniť si svoj veľký sen.

Ten si plnil aj v Heraklione počas mládežníckeho turnaja. Kúpal sa v mori – čo údajne miluje – a takmer na to doplatil.

Rodičia Stefanosa Tsitsipasa. Foto: Profimedia
Stefanos Tsitsipas Rodičia Stefanosa Tsitsipasa.

Vlna každé dve sekundy

Španielske noviny El Pais v minulosti zverejnili text o tomto gréckom športovcovi s názvom „Tsitsipas, perla, ktorá prežila v Egejskom mori“.

Periodikum rozpovedalo príbeh o nepríjemnom dobrodružstve, ktoré grécky tenista zažil v roku 2015 počas dovolenky na Kréte, keď sa takmer utopil. „A práve tam sa aj znovuzrodil,“ písali noviny.

Tsitsipasa španielska tlač odrezentovala „ako tenistu, ktorý momentálne vyčnieva“ a Tsitsipas jej zasa na oplátku opísal momenty hrôzy: „Cítil som, že Boh mi chce dať druhú šancu a zmenil spôsob vlastného myslenia.“

Následne povedal, ako to všetko bolo…

„Hral som na turnaji Futures v Heraklione. Mal som prestávku a šiel k moru s dvomi kamarátmi. Neuvedomili sme si, že podmienky na kúpanie sú mimoriadne náročné. Keď sme vošli do vody, otočil som sa chrbtom a zrazu sme boli 25 metrov od brehu. Nechápali sme, čo sa deje, všetko sa zbehlo veľmi rýchlo. Vlny nás zalievali každé 2–3 sekundy, nemohli sme dýchať a mal som pocit, akoby som sa topil. Prvýkrát v živote som cítil, že som pár sekúnd od smrti,“ prezradil Tsitsipas.

Našťastie, na pláž neprišiel iba s kamarátmi, ale aj s otcom, ktorý ho dodnes sprevádza takmer na všetkých turnajoch.

„Skočil do mora, aby nás zachránil. Ťahal ma a snažil sa ma dostať bližšie k pláži. Bojovali sme takto dve minúty. Našťastie sme našli skalu, na ktorú sme mohli vyliezť a párkrát sa nadýchnuť. Všetci sme to napokon zvládli – bola to pre nás obrovská úľava. Uvedomili sme si, ako blízko bola smrť.“

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Stefanos Tsitsipas #Australian Open 2023