Týždeň vo svetových médiách: Babiš ako český Trump
3 min. čítania
28.1.2023 11:39
3 min. čítania

Týždeň vo svetových médiách: Babiš ako český Trump

Andrej Babiš Zdroj: REUTERS/Bernadett Szabo
Uložiť článok
V tomto prehľade sa okrem témy z titulku dozviete aj o rozhodnutí Nemecka poskytnúť Ukrajine tanky Leopard 2, či úvahách Fínska pripojiť sa k NATO aj bez Švédska. No a končiť budeme v USA, ktoré uvalili nové sankcie na Vagnerovu skupinu.

Business Insider: A Babiš sa stále vracia

Andrej Babiš svojím výrokom, že by nevyslal eventuálne napadnutému Poľsku na pomoc českých vojakov a porušil by tak článok 5 aliančnej zmluvy, pobúril poľské médiá. Pravda je však taká, že sa v nich dobrej povesti netešil ani predtým.

Poľská mutácia Business Insider zverejnila minulú nedeľu ešte pred Babišovým výrokom článok, v ktorom českého expremiéra vykreslila ako arogantného politika, ktorý navyše pohŕda poľským jedlom. „Mnohí komentátori ho nazývajú „českým Donaldom Trumpom“. Len teraz prišiel o premiérske kreslo a už postúpil do druhého kola prezidentských volieb. Andrej Babiš je jedným z najkontroverznejších politikov v našich končinách, ktorý pred rokmi označil poľské jedlo za „hovno“. Je obvinený z vydierania, prania špinavých peňazí a skrývania majetku. A stále sa vracia,“ znel úvod Babišovho profilu v poľskom médiu.

Autor pripomenul Poliakom všetky Babišove škandály od Panama Papers až po Čapí hnízdo a opísal jeho správanie počas obdobia, keď ešte nebol českým premiérom, ale iba podnikateľom s potravinami. Na jednej poľsko-českej vládnej akcii si Poliaci a Česi vzájomne ochutnávali svoje produkty a keď Babišovi poľský podnikateľ ponúkol svoju klobásu, Babiš odvetil, že „on jeho sračky žrať nebude“. Babiš za svojej vládnej éry zas odštartoval akcie spochybňujúce poľské vajcia, mäso a istý čas „nechutil Čechom ani poľský čaj,“ pripomína Business Insider.

Poľský web sa potom diví, ako sa môže politik s toľkými škandálmi a tak arogantným správaním dostať do politického súboja, v ktorom ide o voľbu hlavy štátu.

Deutsche Welle: Nemecko pošle na Ukrajinu tanky Leopard 2

Nemecko sa rozhodlo poslať na Ukrajinu 14 tankov Leopard 2 a povolí to i svojim spojencom, uvádza Deutsche Welle. Na Ukrajinu chce poslať tanky Leopard aj Poľsko, keďže sú však nemeckej výroby, potrebuje na to povolenie od Berlína.

Nemeckému rozhodnutiu predchádzali niekoľkodňové konzultácie so spojencami, pričom Berlín podmieňoval zaslanie tankov koordinovaným postupom s nimi. K tomu napokon pravdepodobne tiež dôjde, keď americký Wall Street Journal informoval, že USA tiež dodajú svoje tanky Abrams. Británia zas pošle na Ukrajinu svoje tanky Challenger 2. Podobný krok oznámilo aj Francúzsko.

Prvá zásielka tankov z Nemecka by mala odísť zo zásob Bundeswehru v krátkodobom výhľade, v tom strednodobom sa bude na výrobe nových tankov podieľať aj nemecký zbrojársky priemysel.

Bloomberg: Fínsko zvažuje vstup do NATO aj bez Švédska

Fínsko po prvýkrát pripustilo, že by mohlo vstúpiť do NATO aj samostatne bez Švédska, proti vstupu ktorého silnie odpor zo strany Turecka. Istanbul totiž zrušil februárové rokovania s Fínskom a Švedskom po tom, ako sa v Stockholme konali demonštrácie prokurdských aktivistov a odporcov islamu. Turecko nenavrhlo ani žiaden náhradný termín a nie je isté či sa rokovania vôbec niekedy uskutočnia.

Fínsky minister zahraničia Pekka Haavisto po tom, ako vyjadril možnosť samostatného postupu Helsiniek svoj postoj zjemňoval. „Spoločná cesta do NATO je stále možná. Ale v kútiku mysle zvažujeme možnosti čo urobiť, ak jedna z krajín bude čeliť neustálemu odporu člena NATO,“ vyjadril sa podľa agentúry Bloomberg fínsky minister.

Švédsko a Fínsko podali pôvodne prihlášku do aliancie spoločne. Ich vstup schválili už parlamenty všetkých krajín okrem Turecka a Maďarska. Istanbul podmieňuje svoj súhlas vydaním „teroristov“, za ktorých považuje kurdských aktivistov, ktorí dostali vo Švédsku azyl.

Reuters: USA pritvrdili sankcie voči vagnerovcom

Americké ministerstvo financií označilo ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu za nadnárodnú zločineckú organizáciu a uvalilo na ňu ďalšie sankcie. Spojené štáty vagnerovcom zmrazili majetok a uvalili sankcie aj na osoby, ktoré sú na ňu naviazané, uvádza agentúra Reuters.

Opatrenia ministerstva sa týkajú ľudí na viacerých kontinentoch, ktorí vagnerovcov podporujú. Zároveň sankcie zakazujú Američanom poskytovať skupine akékoľvek služby, financie či inú podporu.

„Vagnerova skupina sa zapojila do vážnych kriminálnych aktivít, zahrňujúcich masové vraždenie, znásilnenie, únosy detí ako aj fyzické zneužívanie,“ uviedlo Ministerstvo financií USA.

Zároveň vyjadrilo nádej, že nové sankcie oslabia schopnosť vagnerovcov páchať tieto zločiny naďalej.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.