Hlavní obsah

Od letecké pošty k Malému princi. K otevřenému nebi v podání Vladimíra Javorského a Ondřeje Brouska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K přitažlivým audioknižním titulům vydaným na sklonku loňského roku patří zvuková knížka K otevřenému nebi v podání Vladimíra Javorského a Ondřeje Brouska. Jejím autorem je španělský žurnalista, spisovatel a literární profesor Antonio G. Iturbe.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Je hned několik způsobů a důvodů, jak a proč tuto poměrně rozsáhlou audioknihu poslouchat. Místy k ní lze přistupovat jako k dobrodružnému napínavému válečnému románu s dramatickými leteckými souboji. Stejně tak ji ale lze vnímat jako výstižné svědectví o  kulturním, společenském i uměleckém životě meziválečné generace mladých Francouzů.

A pak je tu úhel pohledu přitažlivý pro milovníky letecké historie. Podrobně popisuje počátky na svou dobu průkopnického oboru letecké poštovní přepravy. Nejprve z Toulouse a Paříže do Španělska, poté přes Středozemní moře do Afriky a dále riskantní průkopnické lety přes oceán do Jižní Ameriky. I v tom lze vnímat knihu jako velmi napínavý dobrodružný román.

Je tu ovšem ještě další rozměr. Podrobně poznáváme životní příběhy tří velkých průkopníků poštovního létání, jimiž byli Jean Mermoz, Henri Guillaumet a slavný francouzský spisovatel Antoine de Saint-Exupéry. Každý byl docela jiné povahy, ale všichni tři byli spjati celoživotní a neoddiskutovatelnou láskou k létání, za niž postupně zaplatili životy.

Jedná se o audioknihu vydařenou, která nabízí mnoho poznatků, aniž si to posluchač v první chvíli, stržen dějem, uvědomuje.

Zvukové listování Pražským slabikářem

Kultura

Oslím krokem po Šumavě

Kultura

Reklama

Související témata:
Antonio G. Iturbe

Výběr článků

Načítám