Vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku, námraza lanovku na Medvědín

foto Kabinky v depu dolní stanice lanové dráhy na Sněžku na snímku pořízeném 5. května 2021 v Peci pod Sněžkou.

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Kvůli silné námraze se dnes nerozjela sedačková lanovka ze Špindlerova Mlýna na Medvědín.

Dnes před polednem rychlost větru na Sněžce v nárazech činila téměř 70 kilometrů v hodině. Na vrcholu hory bylo minus deset stupňů Celsia. Pocitová teplota byla kvůli větru na úrovni minus 20 stupňů, vyplývá z dat meteorologické stanice na poštovně Anežka na Sněžce.

Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Lanovka na Sněžku je dnes v provozu od 08:00 do 18:00. Když je horní úsek mimo provoz, mohou se lidé z Růžové hory na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. Lyžaře ani běžkaře lanovka nepřepravuje.

Na hřebenech Krkonoš leží 40 až 80 centimetrů sněhu a nadále platí druhý nejnižší stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Podmínky pro túry jsou z lavinového hlediska převážně bezpečné. "Za poslední týden napadlo 35 centimetrů sněhu. Více sněhu je uloženo na závětrných svazích v odtrhových zónách a ve žlabech," uvedla dnes Horská služba Krkonoše.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 17:00 10°C

Celá předpověď