Neděle 26. května 2024, svátek má Filip
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

NASA zveřejnila snímek Marsu. Mnozí v něm vidí medvídka Paddingtona

Nedatovaný snímek ze sondy NASA Mars Reconnaissance Orbiter ukazuje kopce, krátery a kruhové zlomy na povrchu Marsu, které připomínají tvář medvídka Paddingtona. (28. ledna 2023) foto: Reuters

Medvídek Paddington je oblíbená postavička z dětských knížek britského spisovatele Michaela Bonda. A všichni příznivci medvídka milujícího marmeládové sendviče vědí, že tento sirotek pochází z nejtemnějších koutů Peru... anebo že by bylo všechno jinak?
  14:14

Pochybnosti do této otázky vnesl snímek povrchu Marsu pořízený orbitální sondou NASA, ze kterého jako by se usmíval Paddingtonův obličej, napsal zpravodajský portál Daily Mail.

Sonda NASA pořídila snímek z výšky 250 kilometrů nad povrchem Marsu s využitím kamery s vysokým rozlišením HiRISE, která je zatím nejvýkonnější, jaká kdy byla poslána k jiné planetě.

NASA uvedla, že jakkoli se snímek nepochybně podobá medvědímu obličeji, ve skutečnosti ho nejspíš tvoří seskupení různých zlomů, nánosů usazených na okraji zasypaného impaktního kráteru a lávových proudů.

Autoři: ,

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - BRNO (A12460)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč