Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vyhrály pravda a pokora, řekl Petr Pavel. Slíbil úklid v Lánech i na Hradě

Prezidentské volby 2023

  14:18aktualizováno  16:24
„Zasloužíme si Českou republiku jako zemi pohody. Máme na to a dokážeme to,“ prohlásil nový prezident Petr Pavel. „Prezident, prezident,“ přivítali ho jeho příznivci. Vyvolávali i jméno jeho ženy Evy. „Vyhrály hodnoty jako pravda a pokora,“ řekl Pavel. Slíbil po zvolení „úklid“ v Lánech i na Hradě.

Prezidentské volby 2023

Sledovat další díly na iDNES.tv

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří mě volili i těm, kteří mě nevolili, ale přišli k volbám,“ řekl Pavel.

Na pódiu v hale Forum Karlín představil tým svých spolupracovníků. Děkovačka připomínala předávání filmových Oscarů.

Na tiskové konferenci řekl, že předpokládá, že bude dál bydlet doma v obci Černouček na dohled Řípu u Roudnice nad Labem.

„Lány jsou stále obsazené a bude tam potřeba udělat úklid,“ prohlásil nově zvolený prezident. Slíbil i audit na Pražském hradě. Všechna případná podezření se musí vyšetřit, řekl.

Neví, jestli se mu ozval poražený soupeř, expremiér Andrej Babiš. Pavel prohlásil, že o tom neví, protože na Babiše nemá číslo.

Pavel na Hrad, bouřili příznivci hlavy státu

Nadšení příznivců generála Petra Pavla narůstalo s tím, jak přibývaly další volební výsledky. „Pavel na Hrad, Pavel na Hrad,“ volali jeho podporovatelé.

Pro svůj den D si generál Petr Pavel vybral halu, kde se častěji konají koncerty populární hudby. Pavlova mluvčí Markéta Řeháková nedokázala skrýt dojetí. „Česko zvolilo změnu,“ radovala se a jen stěží zadržovala slzy dojetí.

Pavel dorazil mezi své příznivce a novináře pár minut před uzavřením volebních místností. Doprovázela ho manželka i dav novinářů. „Spalo se mi dobře. Ráno jsme si užili klidné posezení s naším synem, pak jsme se chvíli připravovali a vyrazili jsme sem. Cítím se velice dobře,“ řekl Pavel po příchodu do svého volebního štábu.

„Racionalita u něj převáží nad emocemi“

Jasnou představu, jaký bude Petr Pavel prezident, má jeden z jeho podporovatelů, chirurg Pavel Pafko.

Prezidentské volby 2023

Sledovat další díly na iDNES.tv

„Já od něj očekávám, že jeho racionální úvaha převáží nad emocionální. Všichni máme nějaké emoce ve svém uvažování a první krok je vždy emoce, třeba když potkáte dívku. U něho očekávám, že racionalita převáží nad emocionalitou. Tento člověk, i když přijde na Hrad, zůstane stále stejný, nebude se chovat jinak podle funkcí,“ řekl iDNES.cz Pafko, který dorazil do generálova volebního štábu.

„Bude svůj a zachová svou nestranickost,“ řekl o Pavlovi známý chirurg, který mimo jiné operoval bývalého prezidenta Václava Havla.

Sál zkontroloval i pes pyrotechniků

Někteří přihlížející Pavlovi podporovatelé ve volebním štábu odpočítávali vteřiny před uzavřením volebních místností ve 14 hodin. Pro média se volební štáb otevřel již přibližně v 8 hodin ráno.

Krátce po poledni místo kvůli zajištění bezpečnosti prohlížel pyrotechnik se pes. Dopoledne se podávalo studené občerstvení, třeba chléb s vaječnou pomazánkou či donuty. K obědu pak miniřízečky s bramborovým salátem.

Pavel i jeho soupeř odvolili v pátek. Generál v obci Černouček, kde bydlí se svou ženou Evou. „Někdy asi nebude možné jezdit každý večer domů, ale kdykoli to bude možné, budu radši tady než někde jinde, protože tady se cítíme doma,“ prohlásil Pavel.

Prezidentské volby

Za nejhezčí momenty celé kampaně považuje poslední velká setkání na náměstích.

„Musím říct, že stát před plným náměstím, které vám vyjadřuje podporu a je z něho vyloženě cítit pozitivní náboj, který připomínal rok 1989, je něco úžasného,“ prohlásil. Za negativní naopak považuje podpásové útoky. „Vadilo mně, že v kampani bylo hodně lží a překrucování faktů, to si myslím, že by v takové míře v kampani na prezidentský úřad být nemělo,“ řekl Pavel.

První kolo vyhrál Pavel o 22 843 hlasů

Pavel vyhrál první kolo volby na Hrad díky 1 975 056 hlasům voličů, Babiše předstihl o 22 843 hlasů. Před druhým kole se do Pavlovy kampaně zapojila i trojice neúspěšných kandidátů z prvního kola, bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová a senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer.

Prezidentské volby 2023

Sledovat další díly na iDNES.tv

Babiše podpořili končící prezident Miloš Zeman a neparlamentní strany KSČM a Trikolora. „Je to referendum o Babišovi,“ řekl v pátek bývalý premiér. Jestliže to bylo referendum o něm, nedopadlo pro šéfa ANO příliš dobře.

Okrsková mapa, první kolo prezidentské volby 2023

„Mně rozhodně nejde o to jít někomu po krku, někoho zastavovat. Naopak hledat řešení. Mým mottem je spolupráce, slušnost, normální komunikace. Myslím, že to je to, co nám v posledních letech hodně chybělo,“ uvedl Pavel.

Druhé kolo prezidentských voleb 2023

Na otázku, jakým chce být prezidentem, v pátek Petr Pavel odvětil: „Především prezidentem, který bude zastávat svůj úřad důstojně, nebude dělat naší zemi ostudu, bude komunikovat nejen s veřejností, ale i s médii, nebude malovat žádné vzdušné zámky, ale bude popisovat realitu takovou, jaká je, a hlavně bude se orientovat na řešení, řešení výhodná pro tuhle zemi, ne pro prezidenta jako jednotlivce.“

Summit NATO klíčový pro budoucnost Evropy

Pokud se stane hlavou státu, hned se zapojí do příprav České republiky na summit NATO, který bude v červenci v Litvě. „Summit NATO bude klíčovým momentem pro budoucnost bezpečnosti v Evropě. Bude možná i také obsahovat velice důležitou diskusi o možném mírovém urovnání konfliktu na Ukrajině,“ prohlásil Pavel.

„Jsem přesvědčen, že Česká republika dělá pro Ukrajinu od počátku dost, lépe řečeno to, co je v našich silách. Jsem hrdý na to, že jsme byli mezi prvními, kdo se za to postavili,“ zdůraznil Pavel. Chce být v této věci vládě nápomocen. Pro mírový summit, o němž mluví jeho soupeř, nejsou podle generála Petra Pavla vytvořeny ani základní podmínky. Ostatně ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ani o ničem nechce bavit s Vladimirem Putinem, jehož Rusko přepadlo a okupuje část Ukrajiny.

Pavel také novinářům, řekl, že by se jako prezident zajímal i o to, jak bude Česko zvládat inflaci, dopady krize a hlavně o to, jak to budou zvládat ti, kteří jsou na tom nejhůř.

Prezidentské volby 2023

Sledovat další díly na iDNES.tv