Pavel drtivě vyhrál prezidentské volby v cizině, dostal 95 procent hlasů

foto Čeští občané v Berlíně čekají dne 27. ledna 2023 na otevření volební místnosti na české ambasádě.

Bratislava/Berlín/Brusel - Generál Petr Pavel drtivě vyhrál prezidentské volby mezi Čechy hlasujícími v zahraničí. Získal od nich 95,2 procenta hlasů. Pro expremiéra Andreje Babiše (ANO) hlasovalo v cizině 4,8 procenta voličů. Volební účast činila 80,3 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Třeba na české ambasádě v Bratislavě Pavel získal 637 z 720 platných hlasů, informovala ČTK zástupkyně velvyslance Alena Jermářová.

Pavel v zahraničí obdržel 21.835 hlasů, o zhruba 13.000 hlasů více než v úvodním kole. Babiše volilo 1097 Čechů hlasujících v cizině. Bylo jich o přibližně 450 více než před dvěma týdny. K finále prezidentských voleb přišlo na ambasádách 23.000 voličů, o zhruba 7000 více než k prvnímu kolu.

V Německu provázel druhé kolo prezidentských voleb rekordní zájem voličů, svůj hlas v pátek a dnes odevzdalo přes 3000 českých občanů. Ve druhém kole prezidentské volby před pěti lety v Německo hlasovalo 2398 Čechů. Češi v Německu mohli hlasovat na velvyslanectví v Berlíně a na generálních konzulátech v Drážďanech, Düsseldorfu a Mnichově.

Největší zájem ohlásil tradičně generální konzulát v Mnichově. "Přišlo asi 1500 voličů. Jen za pátek hlasovalo 870 lidí," řekl ČTK konzul Pavel Bednář. Přesný počet zúčastněných voličů Mnichov prozatím nevěděl, neboť se tam hlasovalo do poslední chvíle. Bednář uvedl, že Češi přicházeli ve větších skupinách a že volit přijížděli z celých Alp, kde se řada českých občanů věnuje lyžování. "Volby proběhly velmi kultivovaně, žádné problémy nebyly," dodal.

"Měli jsme 820 voličů, 535 z nich přišlo s voličským průkazem," řekl Jan Kubišta z velvyslanectví v Berlíně. V německé metropoli museli krajané v pátek čekat i 25 minut, než na ně ve volební místnosti přišla řada. Fronty se tvořily i dnes. "Ráno to bylo klidnější, ale asi od desáté hodiny zde byly opět fronty," dodal.

V Drážďanech podle generální konzulky Markéty Meissnerové odvolilo 281 lidí, což je zhruba o stovku více než v prvním kole. Pro srovnání, ve druhém kole prezidentské volby v roce 2018 v saské metropoli hlasovalo 208 lidí.

Rekordní zájem byl také v Düsseldorfu. "Celkem bylo 446 voličů ve druhém kole. Vše bez problémů," uvedla tamní generální konzulka Kristina Larischová.

Velký zájem v druhém kole volby diplomatická zastoupení v Německu předpokládala a předem počítala s asi 2800 voliči. Skutečný zájem byl nakonec ještě větší.

Rekordní počet českých voličů přišel odevzdat hlasy také na ambasádu v Bruselu. V jediné volební místnosti v Belgii hlasovalo 1474 lidí, zatímco v prvním kole dorazilo 1269 voličů. ČTK to sdělila konzulka Sandra Miholová. V minulých prezidentských volbách v roce 2018 hlasovalo 1108 lidí.

"Přišlo daleko více lidí s voličskými průkazy, než v prvním kole. Chodily skupinky lidí, kteří jsou v Bruselu na víkendové návštěvě třeba u příbuzných," hledala konzulka důvod vyšší volební účasti. Podle velvyslance Pavla Kluckého k ní mohla přispět i vyhrocená volební kampaň, kterou sledovali i Češi žijící v Belgii.

V Bruselu tvoří velkou část voličů lidé pracující v institucích EU či v českých zastupitelských úřadech a organizacích. Platných hlasů dnes lidé odevzdali 1471, tři volební komise vyřadila jako neplatné.

Většina voličů oslovených ČTK řekla, že vhodila do urny lístek se jménem Petra Pavla. Pavel vyhrál s velkým náskokem hlasování v belgické metropoli už v prvním kole, kdy získal téměř 60 procent hlasů. Babiš, jehož hnutí ANO má v zahraničí při parlamentních volbách výrazně horší volební výsledky než v Česku, dostal před dvěma týdny v Bruselu tři procenta hlasů.

Volební on-line přenos:

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 14:00 18°C

Celá předpověď