Zeman Pavlovi popřál, aby byl dobrým prezidentem Česka, gratuloval i Vystrčil

foto Uložení korunovačních klenotů do Korunní komory, 25. ledna 2023, Praha. Prezident Miloš Zeman.

Praha - Končící hlava státu Miloš Zeman blahopřál Petru Pavlovi k vítězství v demokratických volbách. Současně mu popřál, aby byl dobrým prezidentem České republiky. Zdravici zveřejnil na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Gratulovali také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) či neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová.

Zeman před volbou podpořil Pavlova protikandidáta, expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Na Hradě Pavel vystřídá Zemana počátkem března. Prezidentský slib bude skládat 9. března ve Vladislavském sále Pražského hradu, oznámila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

"Slovy bývalého prezidenta Václava Havla považuji tento výsledek za vítězství lásky a pravdy nad lží a nenávistí," uvedl Rychetský. Dál ale situaci nekomentoval s ohledem na to, že může nastat zpochybnění výsledku voleb žalobou k Nejvyššímu správnímu soudu a následně i k Ústavnímu soudu.

"Matematika zohledňující průběh výsledků sčítání prvního kola hovoří jasně. Petr Pavel již nemůže prohrát," uvedl na twitteru brzy po začátku sčítání Vystrčil. Pavlovi gratuloval a uvedl, že má z jeho vítězství radost.

"Vrátili jsme srdce na Hrad! Gratuluji Petru Pavlovi k vítězství a ještě jednou upřímně děkuji i těm z vás, kteří jste mou podporu v prvním kole přetavili v podporu Petra Pavla v kole druhém. Bez vás by to nešlo," napsala Nerudová na twitteru. K podpoře Pavla vyzvala po prvním kole voleb, ve kterém skončila třetí.

"Mám radost, že budeme mít slušného prezidenta, za kterého se nebudeme muset stydět! Srdečně gratuluji Petru Pavlovi," uvedl Pavel Fischer, který skončil v prvním kole čtvrtý a rovněž poté vyslovil podporu Pavlovi.

"Mám radost, věřím, že tato změna pozitivně posune naši zemi a společnost kupředu," zhodnotil průběžný výsledek vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Blahopřeji Petru Pavlovi ke zvolení českým prezidentem. Oceňuji jeho velký podíl na vznikající hezké tradici: třetí porážka Andreje Babiše a jeho ANO v celostátních volbách za sebou: 2021 sněmovní volby, 2022 senátní volby, 2023 prezidentské volby. Pojďme to oslavit!" napsal na twitteru ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Volební on-line přenos:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je středa 24. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 4°C

Celá předpověď